Metselaar

Wat is de bouw zonder metselaar? Een metselaar bouwt een muur, een huis en zelfs een heel gebouw op van de fundering tot de dakrand.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert metselen met verschillende materialen. Je leert werken met de technieken, gereedschappen en machines die daarbij nodig zijn. Een muur bestaat uit stenen, specie en voegwerk. Jij leert hoe ze het beste samengaan. Naast rechte, blinde muren kom je ook deur- en raamopeningen tegen, en wat dacht je van ronde boogjes? Naast het metselen van nieuwe muren, leer je ook beschadigingen in bestaande muren te herstellen.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 43%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 78%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 33%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Metselaar"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Metselaar". Een student metselaar spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als metselaar aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Metselaar". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Davey en de volgende tekst verschijnt: "Student, Davey de Vos". De scene gaat over naar Kevin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Kevin Vermeulen". Ze staan op een bouwterrein en hebben een helm op. Op de achtergrond staat een huis in de steigers. In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt verschillende metselwerkconstructies en herstelt ook al bestaande metselwerken."

Als eerste komt Davey aan het woord.

Davey: Ik doe de BBL opleiding niveau 2 metselaar. Ik loop stage bij de Metsel BV, dat is onderdeel van Vink Bouw.

Beschrijver: Kevin neemt het woord over van Davey. Ondertussen is Davey bezig met het metselen van een muur. In de volgende scene geeft Kevin uitleg aan Davey en nog een collega.

Davey: Vink Bouw is een middelgroot bouwbedrijf die projecten zoals hier van rond de 10 woningen hebben tot grote bouwen van meer dan 150 woningen.

We gaan hier beginnen met metselen, dus we kunnen de profielen vast gaan stellen. De meterpijlen staan erop, die kunnen we aan het spijkertje zetten.

Beschrijver: Het woord gaat nu naar Davey.

Davey: Als je aan een muur begint of aan een project dan ga je sowieso kijken of de maten kloppen. En dat je je lagenmaat kunt stellen, dat je overal uitkomt voor je kozijnen en voor de lateien die over je kozijn heen komen.

Beschrijver: Na Davey horen we Kevin.

Kevin: We proberen ze zo breed mogelijk bij metselwerk op te leiden. Dat ze straks ook weten waar ze op moeten letten als ze straks alleen op projecten komen te staan. Dat ze weten dat ze vanaf de fundering tot de dakgoot alles in principe kunnen om het tot een net resultaat te brengen.

Beschrijver: Davey neemt een selfie-video op. We horen hem.

Davey: Hoi, ik ben Davey en vandaag zijn we een wildverbandmuur aan het maken.

Beschrijver: Kevin neemt nu het woord.

Kevin: Wij lopen continu met de leerlingen mee. Daarnaast is er nog binnen het bedrijf van Vink Bouw een leerlingbegeleider die goed contact heeft met ons, met de leermeesters en de leerlingen.

Beschrijver: Davey deelt zijn werkervaring.

Davey: Ik vind de werksfeer gezellig en aangenaam vooral. Je bent wel aan het werk, maar het is wel een goede sfeer om te werken.

Beschrijver: Kevin geeft feedback over Davey. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Kevin: Het gaat steeds beter. Hij is goed aan het groeien.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Metselaar". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "brengt bouwkundige voorzieningen aan", "brengt voegwerk aan", "dekt metselwerk af", "maakt metselwerk", "voert lijmwerkzaamheden uit". Ondertussen komt een emmer in beeld met een stick van SBB met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Metselaar" met daaronder de benodigde skills: "nauwkeurig", "handig", "flexibel", "verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als metselaar voer je standaard metselwerk uit. Meestal werk je samen met een collega, maar soms ook in een ploeg onder verantwoordelijkheid van een voorman. Je kan je specialiseren in één bepaald soort metselwerk, of je kan kiezen voor wat meer afwisseling en uitdaging. Vaak werk je buiten op een bouwplaats. Die kan groot of klein zijn. Je metselt de muren van nieuwbouw woningen of kantoorpanden, of je werkt mee aan het opknappen van oude gebouwen. Soms bij mooi weer, maar soms ook bij regen of wind.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.