Timmerman

Hou jij er van om mooi werk af te leveren en ben je precies? Dan is dit misschien wel hét beroep voor jou.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert de verschillende houtsoorten kennen en hoe je ze kunt bewerken. Je leert met machines en gereedschappen werken die je nodig hebt zoals zagen, schaven en beitels. Je leert passen en meten en onderdelen in elkaar zetten. Je leert tekeningen lezen en vertalen naar werk.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 43%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 40%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 72%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 60%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Timmerman"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Timmerman". Een student timmerman spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als timmerman aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Timmerman". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Richard en de volgende tekst verschijnt: "Student, Richard Wentzel". De scene gaat over naar Siem met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Siem Koster". Richard en Siem staan beiden in de werkplaats. In beeld staat het volgende weergeven: "De timmerman voert binnen en buiten zelfstandig timmerwerkzaamheden uit bij nieuwbouw, restauratie en onderhoud."

Als eerste komt Richard aan het woord. Er worden ondertussen sfeerimpressie getoond waarop Richard aan het zagen en het aan het timmeren is.

Richard: Ik hou er gewoon van om met mijn handen bezig te zijn. Ik heb toen meegedaan aan de testweek. En het lag me wel met het hout, het timmeren.

Beschrijver: Na Richard komt Siem aan het woord. Ondertussen worden er sfeerimpressie getoond van de werkplaats. Er zijn verschillende collega's te zien die aan het werk zijn aan de werktafels. Richard is hout aan het opmeten. Er komen tevens houtklemmen in beeld. Één collega is hout aan het schaven. Bovendien komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". In de volgende scene geeft Siem uitleg aan Richard.

Siem: We leren de jongens alles in het klein wat in de bouw in het groot gebeurt. Dus we leren ze hier de aspecten van: dat kun je verwachten. En het echte timmeren leren ze op het bouwwerk. Dus je moet wel een beetje stevig in je schoenen staan. Niet mekkeren als het een keer regent of als het koud is. Dat is gewoon zo. De bouw is buiten dus 's winters is het even afzien.

Dat is de bedoeling. We gaan dit stellen. We gaan een haakse hoek maken.

Beschrijver: Richard staat naast Siem en geeft feedback over Siem. Ondertussen worden er beelden getoond van hoe ze een tekeningen bestuderen.

Richard: Siem is gewoon een toffe peer om mee te werken. Hij wil je gerust dingen uitleggen. Op werk is het anders want dan zit er meer druk achter. En hier is het van: jongens, doe het rustig aan. Doe het goed.

Beschrijver: Siem neemt het woord over van Richard. In de volgende scene kijkt Siem naar een waterpas en geeft Richard advies.

Siem: Er gaan dingen fout en dat vind ik helemaal niet erg want van de fouten gaan ze leren. Hoe grover de fout, hoe beter ze ervan leren.

Een haartje harder, Richard. Een tikkie nog. Ho. Vast.

Beschrijver: Na Siem gaan we over naar Richard. Op de beelden is Richard aan het timmeren. Hij kijkt vervolgens naar de waterpas. Daarna vervolgt hij zijn verhaal. In de laatste scene neemt Richard een selfie-video op. Hij laat het eindresultaat zien. De video gaat daarna naar een einde.

Richard: Je leert om met meerdere mensen om te gaan, hoe ik dakwerk moet doen, aftimmeren, kozijnen stellen, machinaal.

Hij is perfect.

Uitdagend aan dit werk is dat je nooit weet waar je terecht komt. Het is nooit hetzelfde. De locaties zijn verschillend. Het werk is verschillend. En de problemen die je tegenkomt die je zelf mag oplossen. Het is soms net een soort puzzel. Ik hou van puzzelen. Nu doe je het ook weleens in het groot.

Het ligt er allemaal mooi in. Vakwerk. Prachtig.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Timmerman". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "monteert en timmert af", "kent materialen en machines", "leest en begrijpt bouwtekeningen", "overleg goed met zijn baas", "werkt veilig en netjes", "volgt instructies op". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Timmerman" met daaronder de benodigde skills: "handig en vakkundig", "samenwerkend", "netjes en veilig", "sterk en fit". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als timmerman voer je zelfstandig timmerwerkzaamheden uit. Je werkt aan daken, stelt eenvoudige prefab-elementen en maakt betonfunderingen. Je monteert en hangt deuren en ramen af en voert herstelwerkzaamheden uit. Je hebt een goed ruimtelijk inzicht. Je kan tekeningen en bestekken lezen en vertaalt deze naar de praktijk. Je hebt materialen- en gereedschapskennis en voert handmatige en machinale werkzaamheden uit. Je werkt planmatig en kan nauwkeurig maatvoeren. Dit doe je zowel binnen als buiten in de nieuwbouw, de restauratie en het onderhoud. Je bent op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften en werkt milieubewust.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 83%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.