Allround timmerman

Wil jij lekker veelzijdig bezig zijn met hout? Dat kan als allround timmerman. In de bouw ben jij nodig van de fundering tot aan de dakrand.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert de wat moeilijkere timmerwerkzaamheden. Je leert technieken, materialen en gereedschappen kennen waarmee jij alles kunt maken. Je leert tekeningen en bestekken lezen en hoe je dat om kunt zetten in resultaat. Als allround timmerman leer je ook hoe je collega’s aan het werk kan zetten en hoe je het werk controleert. Natuurlijk leer je ook hoe je veilig werkt en welke milieueisen er zijn.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 50%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 81%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 15%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround Timmerman"

Beschrijver: De video gaat over Een student allround timmerman spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround timmerman aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround timmerman ". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jim en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jim Pruijn". De scene gaat over naar Siem met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Siem Koster". In beeld staat het volgende weergeven: "Een allround timmerman voert zelfstandig makkelijk en moeilijk timmerwerk uit. Hij werkt aan daken, stelt prefab-elementen en maakt betonfunderingen."

Als eerste komt Jim aan het woord. Er worden sfeerimpressies getoond waar hij in de werkplaats hout aan het aftekenen is.

Jim: Het leuke van mijn werk vind ik gewoon het laten zien aan mijn vrienden waar ik gewerkt heb en wat ik allemaal heb gemaakt. Ik wilde gewoon echt timmerman worden. Straks gaan we een spant maken. Dat is voor een zadeldak die de balken draagt.

Beschrijver: Siem geeft uitleg aan Jim terwijl ze staan aan de tekentafel staan.

Siem: Je komt hier terecht en dan ga je hem zo schuin neerzetten. Zie je dat? Dan wordt die een stuk sterker. Dus dan gaat het zo deze kant op in plaats van die kant op.

De bedoeling is dat je niveau langzaam maar zeker steeds omhoog gaat. De een gaat veel sneller dan de ander. Dat hou je toch.

Beschrijver: Jim vult Siem verder aan. Ondertussen Jim een balk met een cirkelzaag.

Jim: Het moet gewoon goed wezen. Je kan niet bij een klant komen en een scheve kast plaatsen, als je denkt dat het zo goed is. Het moet gewoon allemaal perfect zijn.

Je begint gewoon bij de tekening. Als je die begrijpt dan ben je al bijna voor de helft klaar.

Beschrijver: Siem neemt het woord over van Jim. Terwijl Siem aan het woord Jim zaagmachine

Siem: Wij zeggen altijd: rommelen kun je altijd nog, maar je moet het wel goed kunnen. Als je het goed kunt, dan kun je ook goed rommelen. Dat klinkt misschien heel raar maar daar bedoel ik mee, dan kun je oplossingen vinden. In de bouw is altijd alles anders. Zeker als je in de renovatie komt, moet je oplossingen zoeken.

Beschrijver: Jim komt weer aan het woord. Jim een houten constructie in elkaar

Jim: Het uitdagende aan deze opleiding is gewoon dat je altijd leert. Het leren stopt nooit met dit vak en op deze school.

Ik zou ze het wel aanraden. Maar ik zou ze ook wel willen waarschuwen. Want het is niet voor iedereen weggelegd. Het is hard werken. Vroeg opstaan.

Volgens de tekening en helemaal zelf gemaakt.

Beschrijver: Siem reageert op Jim.

Siem: Daar mag je trots op zijn.

Beschrijver: In deze scene Jim de werkplaats. Hij is nu aan het woord.

Jim: Hier word ik opgeleid tot master timmerman. Zodat ik later mijn eigen geld ga verdienen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround timmerman ". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "organiseert en controleert het werk", "monteert en timmert af", "kent materialen en machines", "leest en begrijpt bouwtekeningen", "informeert de projectleider", "zorgt voor veilige werkplek". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround timmerman" met daaronder de benodigde skills: "handig en vakkundig", "leidinggevend en samenwerkend", "verantwoordelijk", "precies en veilig", "sterk en fit", "ruimtelijk inzicht". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround timmerman maak, repareer en monteer je houten onderdelen. Je werkt op een bouwplaats waar nieuwbouw woningen of bedrijfspanden worden gebouwd. Samen met je collega's timmer je bijvoorbeeld raamkozijnen of daken, maar ook een constructie die het plafond ondersteunt tijdens de bouw. Je bent handig en hebt bouwkundig inzicht. Je kan werken met bouwkundige tekenprogramma’s. Ook houd je de planning in de gaten en zorg je dat er genoeg materiaal en gereedschap is om mee te werken. Soms werk je aan oude gebouwen, zoals een kerk of museum uit de vorige eeuw. Je moet dan extra voorzichtig werken.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €19
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 98%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.