Meubelstoffeerder

Wist je dat ieder mens gemiddeld wel twaalf uur per dag zit? De meubelstoffeerder speelt ongemerkt een grote rol in onze levens.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je stoelen en banken kunt stofferen. Je leert hoe meubels eerst gevuld en vervolgens bekleed worden. Je leert met machines werken die daarbij nodig zijn. Je leert ook hoe je meubels netjes kunt afwerken en welke technieken daarbij gebruikt worden.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 80%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Meubelstoffeerder"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Meubelstoffeerder". Een student meubelstoffeerder spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als meubelstoffeerder aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Meubelstoffeerder". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Noah en de volgende tekst verschijnt: "Student, Noah Huibens". De scene gaat over naar Theo met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Theo Admiraal". Noah maakt een video waarin hij aankomt bij de werkplaats op zijn skateboard. In beeld staat het volgende weergeven: "De stoffeerder bekleedt nieuwe of gebruikte meubelen bij een stoffeerderij of een meubelfabriek."

Als eerste horen we Noah die de werkplaats binnenloopt. Daarna geeft hij een rondleiding voor de camera van SBB. Theo heeft een stuk materiaal vast. Daarna is een collega van Noah te zien achter een naaimachine. In een volgende scene timmert hij sierspijkers in een stoel. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van de stoffen en de gereedschappen.

Noah: Morgen.

Dit is de kniptafel. Hier is Theo aan het knippen en aan het mallen. Hier gebeurt het stikken. Hier wordt de stof aan elkaar vast gestikt.

Het lijkt mij leuk om meubelstoffeerder te worden omdat het anders is dan de rest. Je doet veel met je handen. Daar ben ik goed in. Dat vind ik leuk om te doen. Ik doe ook thuis gamen. Dan heb je ook een controller in je hand en doe je ook veel met je handen.

Beschrijver: Na Noah komt Theo aan het woord. Ondertussen is Noah stof aan het vastnieten en daarna aan het aftekenen.

Theo: Als meubelstoffeerder doen wij herstofferen van bestaande meubels. We maken ook nieuwe meubels. Projecten voor nieuwbouw maar ook jachten.

Beschrijver: We gaan terug naar Noah.

Noah: Je moet onder andere een teamplayer zijn. Je moet goed met je handen kunnen werken. Je moet gemotiveerd zijn.

Beschrijver: Na Noah neemt Theo het woord.

Theo: Het is heel erg leuk om het vak ook door te geven aan een nieuwe generatie. Het is een heel mooi vak waarbij heel veel gevoel van materialen komt kijken. Dat gevoel gaat allemaal in je vingers zitten.

Beschrijver: We horen nu Noah. In de video staat Noah bij een stoel waar hij gedurende de video aan gewerkt heeft. De video wordt daarna afgesloten.

Noah: De stoel is nu helemaal opnieuw gestoffeerd. Er zijn nieuwe sierspijkers ingegaan. Hij ziet er weer als nieuw uit. Hij is nu supertof. Hij is weer helemaal mooi dus we gaan hem wegzetten.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Meubelstoffeerder". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "doet de voorbereidingen", "zorgt voor juiste materiaal en gereedschap", "brengt vul- en bekledingsmaterialen aan", "werkt de meubels netjes af". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Meubelstoffeerder" met daaronder de benodigde skills: "handig", "goed kunnen luisteren", "nauwkeurig", "leergierig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als meubelstoffeerder kun je werk vinden bij stoffeerbedrijven en meubelfabrieken. Je werkt aan meubels van particuliere klanten of aan series bij een meubelfabriek of industrieel stoffeerbedrijf. Jij bepaalt welke vul- en bekledingsmaterialen nodig zijn en maakt deze op maat. Je werkt alles netjes af. Jouw creatie zit niet alleen lekker, maar heeft ook nog eens de looks!

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De hout- en meubelbranche is onderdeel van de creatieve maakindustrie. Vakmensen in deze sector doen ambachtelijk-industrieel werk. Dat betekent dat zij met hun handen werken, én met machines. Ze maken meubels en andere producten van hout: een duurzaam materiaal. Producten van hout worden in eigen land verkocht, of zijn voor de export naar het buitenland. In de hout- en meubelbranche draait alles om duurzaamheid en hergebruik van materialen.