Fashion designer

Je helpt bij het opzetten van een collectie en begeleidt het ontwerpproces. Ben jij creatief en heb je een oog voor fashion en trends?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Economie en ondernemen
Richting
Mode
Code
25687

Opleiding

Je leert hoe je ontwikkelingen in de mode kunt herkennen en volgen. Je leert werken met stoffen en materialen en leert de confectietechnieken. Je ontdekt hoe ontwerpprocessen lopen en hoe jij die kunt begeleiden. Je leert hoe je stylesheets maakt en wat er nog meer komt kijken bij de productvoorbereiding. 

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 61%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 28%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Als fashion designer werk je samen met de stylist en werk je de nieuwe collectie uit. Je hebt als belangrijke taak om het modebeeld van jouw bedrijf te bepalen. Samen met de stylist werk je de nieuwe collectie uit. Je assisteert bij het zoeken naar inspiratiemateriaal, stoffen en fournituren zoals linten, ritsen en knopen. Daarna leg je vast welke kleuren, stoffen en fournituren zijn uitgekozen om de nieuwe collectie mee te maken. Je werkt elke ontwerpschets uit in een technische tekening. Het is belangrijk dat de je op tijd al deze informatie geeft aan de medewerkers van de productieafdeling. Zij kunnen een eerste voorbeeld van het gemaakte kledingstuk (sample) maken. Dit sample beoordeel je samen met de stylist en pas je eventueel aan.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 74%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De aandacht voor duurzame modeproductie neemt toe. Mensen beginnen meer te begrijpen dat het maken van kleren slecht kan zijn voor de aarde en voor de mensen die kleren maken. Dit zorgt ervoor dat ze proberen op een betere manier kleren te maken, met grondstoffen en productiemethoden die de aarde niet zoveel schade toebrengen. En door oude materialen opnieuw te gebruiken. Verder wordt er steeds meer online gekocht, dus online verkoopkanalen worden belangrijker. En er komen steeds meer nieuwe productietechnologieën en materialen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Digitale tools en technologieën spelen een steeds grotere rol in het ontwerpen van kleding. Denk bijvoorbeeld aan 3D-printen en virtual reality. Fashion designers maken bijvoorbeeld gebruik van computerondersteund ontwerpen (CAD). Ook moeten zij goed op de hoogte zijn van trends en ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Je doet trend- en concurrentieonderzoek voor de doelgroep van het bedrijf waar je voor werkt.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als fashion designer (stylist) leer je om met behulp van computerprogramma’s digitale collages, dessins, werktekeningen, patronen en maatschema’s te maken. Je leert alles over kleur, materiaal, vorm, afwerking en accessoires. Je werkt ontwerpschetsen uit tot technische tekeningen. Om inspiratie op te doen, bij te blijven of om de productie te checken, reis je regelmatig naar andere landen. Als fashion designer werk je bijvoorbeeld op een styling-afdeling bij een confectie-, productie-, of modebedrijf. Ook kun je natuurlijk je eigen bedrijf opstartten. Goed om te weten: Bijna een derde van de afgestudeerden fashion tailors stroomt door naar het hbo-opleidingen zoals: AMFI (HvA) – Fashion & Business and Development / Fashion & Branding; TMO Doorn – Fashion Business School; Saxion Enschede – Fashion & Textile Technologies of kunstacademies zoals ArtEZ, HKU en Willem de Kooning.