Assistant fashion tailor

Is mode helemaal jouw ding? Word jij vrolijk van chique, moderne of opvallende outfits? Als assistant fashion tailor maak je ze zelf!

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert patroontekenen, naai- en perstechnieken. Natuurlijk leer je werken met verschillende soorten stoffen en leer je waar je op moet letten. Je leert hoe je planningen maakt en hoe je leiding geeft aan collega's. Omdat kleding ook verkocht moet worden, krijg je ook marketing en financiën tijdens deze opleiding. 

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 48%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 45%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Als assistant fashion tailor zet je kledingstukken of delen daarvan in elkaar, je controleert of je het goed hebt gedaan en je begeleidt collega's. Bij maatkleding maak je ook de patronen, bij confectiekleding is dat vaak al gedaan. Ook houd je de werkplek schoon en verricht je klein onderhoud aan jouw machine, zoals het oliën van onderdelen.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 66%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De aandacht voor duurzame mode neemt toe. Mensen beginnen meer te begrijpen dat het maken van kleren slecht kan zijn voor de aarde, én voor de mensen die kleren maken. Dit zorgt ervoor dat de sector probeert op een betere manier kleren te maken. Met grondstoffen en productiemethoden die de aarde niet zoveel schade toebrengen. En door oude materialen opnieuw te gebruiken. Verder wordt er steeds meer online gekocht, dus online verkoopkanalen worden belangrijker.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  De technieken om mode te maken veranderen. Steeds vaker gebruiken (assistant) fashion tailors digitale ontwerptools. Daarmee kunnen ze sneller werken en ontwerpen digitaal bekijken en testen. Ook gebruiken ze digitale tools om het productieproces te optimaliseren. Ook de eisen aan kleding zelf veranderen. Naast meer aandacht voor duurzaamheid is er ook behoefte aan multifunctionele kleding. Mensen kunnen die kleding dragen voor verschillende gelegenheden en in verschillende seizoenen. Dat betekent dat de (assistant) fashion tailor daarop in moet spelen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je ontwerpt en maakt passende maatwerk kleding en adviseert over materialen, modellen en pasvormen. Je leert alles over stoffen, traditionele en moderne producttechnieken. Daarnaast onderzoek je modetrends en -ontwikkelingen. Je leert hoe je planningen maakt en hoe je leidinggeeft aan collega's. En natuurlijk leer je van alles over marketing en financiën, want de kleding moet natuurlijk ook verkocht worden. Goed om te weten: Bijna een kwart van de afgestudeerden fashion tailors stroomt door naar het hbo-opleidingen zoals: AMFI (HvA) – Fashion & Business and Development / Fashion & Branding; TMO Doorn – Fashion Business School; Saxion Enschede – Fashion & Textile Technologies of kunstacademies zoals ArtEZ, HKU en Willem de Kooning.