Zelfstandig medewerker dierverzorging

Als zelfstandig medewerker dierverzorging ga je verder dan de basisverzorging van dieren. Je traint ze, stimuleert gewenst gedrag en adviseert eigenaren en toekomstige eigenaren.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Allereerst leer je tijdens de opleiding kennis over de zorg voor dieren, hygiëne en gedragskenmerken. Maar jij gaat verder en leert ook hoe je dieren kunt trainen en hoe je gewenst gedrag kunt aanleren. Daarnaast doe je kennis op over de verkoop van voeding en verzorgingsproducten en leer je hoe je klanten kunt adviseren.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 35%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 56%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Matig
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Zelfstandig medewerker dierverzorging"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Zelfstandig medewerker dierverzorging". Een student zelfstandig medewerker dierverzorging spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als zelfstandig medewerker dierverzorging aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Zelfstandig medewerker dierverzorging". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jesse en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jesse Andriessen". De scene gaat over naar Jan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jan van het Meer". In de video loopt Jesse met een kruiwagen. In beeld staat het volgende weergeven: "Is verantwoordelijk voor gezondheid en welzijn van dieren."

Als eerste komt Jesse aan het woord. Er worden ondertussen beelden getoond van Jesse die de bladeren opveegt in een verblijf.

Jesse: Mijn werkzaamheden bestaan uit het verschonen van de beesten. Soms draai ik een voerronde. Soms zijn er bijzonderheden. Dan moet een dier gecheckt worden of er moet er een verplaatst worden. Ik vind het fijn. Ik kan lekker buiten werken. Papierwerk is niks voor mij. Van kleins af aan had ik kippen, konijnen en katten als huisdier. En naar de dierentuin vond ik altijd prachtig.

Beschrijver: Jesse en Jan maken een verblijf schoon. We horen nu Jan tegen Jesse. In de volgende scene vertelt Jan over zijn werk. Er worden beelden getoond van een loopvogel een schildpad.

Jan: We halen dit zoveel mogelijk weg omdat dat netjes staat in het verblijf.

MeerZoo is een combinatie van dierenpark, kinderboerderij en zorgboerderij. En als je het in groepen zet, dan praat je over loopvogels en vliegende vogels zoals papegaaien en parkieten, kleine exoten. Reptielen niet te vergeten.

Beschrijver: Jesse neemt het woord over van Jan. In de volgende scene heeft hij een protocol in de hand en pakt hij het voer voor de ara's.

Jesse: De dingen van mijn opleiding die ik goed kan toepassen zijn vooral hoe je het dier moet hanteren of hoe je ermee om moet gaan. De verzorging, die houdt van die ondergrond bijvoorbeeld. Of dat dier kun je het beste in zo'n soort hok houden.

Dit is het protocol voor het voer. Er staat precies in wie wat moet hebben. De ara's moeten er vier hebben.

Beschrijver: Het woord gaat over naar Jan.

Jan: Het is hartstikke leuk om mensen te hebben, jongeren die ontzettend veel plezier hebben in het verzorgen van dieren.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Jesse. Op de beelden geeft Jan een pinda aan een ara.

Jesse: Met mijn opleiding kun je bijna alles met dieren wel doen. De dierenwinkels, dierenpensions, asielen. Je kunt van alles doen.

Beschrijver: Jan geeft feedback over Jesse.

Jan: Jesse doet het prima. Hij is overal in geïnteresseerd en dat is belangrijk.

Beschrijver: Jesse vertelt over de kwaliteiten die nodig zijn voor het uitoefenen van het beroep. Ondertussen voert hij in de video de dieren. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Hij aait de kat. De video gaat daarna naar een afsluiting toe.

Jesse: Wat je nodig hebt om dierenverzorger te kunnen worden: je moet het fijn vinden om met dieren te werken. Je moet ook een goede band hebben met dieren. Je moet het fijn vinden om buiten te kunnen werken, het niet erg vinden. Ik vind het heerlijk om elke dag met dieren te werken.

Dit is nou een Bengaalse Tijgerkat.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Zelfstandig medewerker dierverzorging". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verantwoordelijk voor welzijn en gezondheid van dieren", "verzorgt moeder en jongen", "instrueert collega's", "informeert en adviseert bezoekers", "houdt voorraden in de gaten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Zelfstandig medewerker dierverzorging" met daaronder de benodigde skills: "deskundig en verzorgend", "liefdevol", "betrokken en oplettend", "veilig en beschermend", "verantwoordelijk", "sociaal en samenwerkend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als zelfstandig medewerker dierverzorging verzorg je dieren, je voert ze en zorgt voor het netjes houden van hun leefomgeving. Je houdt de gezondheid en het welzijn van de dieren goed in de gaten. Je bent klantgericht en houd je soms bezig met de verkoop van producten.  

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 4 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 79%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 5 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector