Vakbekwaam medewerker vers

Kibbeling, schnitzel of vega-kroket, ze hebben een ding gemeen: het is de vakbekwaam medewerker vers die ze aan je presenteert in de winkel. Is dat echt iets voor jou?

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Bakkerij en winkelambacht
Code
25703

Opleiding

Tijdens de opleiding tot vakbekwaam medewerker vers leer je de producten goed kennen. Of je straks vis, vlees of groente verkoopt, jij weet welke eigenschappen daarbij horen en hoe ze bereid kunnen worden. In je werk zul je ook medewerkers aansturen en begeleiden. Leiding geven is ook een onderdeel van de opleiding. Daarnaast komen hygiëne, kwaliteit, marketing en planning aan bod.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 91%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 80%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 82%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 39%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Vakbekwaam Medewerker Vers"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakbekwaam medewerker vers". Een student vakbekwaam medewerker vers spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als vakbekwaam medewerker vers aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakbekwaam medewerker vers". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Bas en de volgende tekst verschijnt: "Student, Bas Kreffer". De scene gaat over naar Thomas met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Thomas de With". Ze staan beiden in een winkel achter een toonbank met versproducten. In beeld staat het volgende weergeven: "De vakbekwaam medewerker vers werkt in een winkel of supermarkt waar verse etenswaren worden gemaakt en verkocht."

Thomas komt als eerste aan het woord en we horen hem uitleg geven aan Bas.

Thomas: De kleuren moeten niet allemaal rood bij rood, groen bij groen. Het is mooier om de kleuren een beetje...

Beschrijver: Na Thomas horen we Bas. Op de beelden legt Bas ondertussen de vleeswaren klaar. In de volgende scene maakt hij een tafel schoon. Het bordje van SBB komt in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Daarna meet hij de temperatuur van het vlees. Er worden daarnaast beelden getoond van de aanwezige vleesproducten zoals ontbijtspek, kinderworst en salami.

Bas: Ik begin 's ochtends vroeg met het voorbereiden van de toonbank. Dus alle producten mooi opmaken. En zorgen dat het presentabel is voor de klanten. Je hebt een verantwoording naar de klant toe. Je geeft wel een product mee en als het slecht verzorgd is, dan kunnen klanten er ziek van worden. De temperatuur van gevogelte moet onder de vier graden zijn als het binnenkomt. Hij is 2,6 graden. Dus we kunnen hem opslaan. Het is belangrijk dat je erop let dat kruisbesmetting voorkomen wordt. Of alles de juiste temperatuur heeft zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Beschrijver: Na Bas gaan we over naar Thomas. Ondertussen is iemand een mes aan het slijpen.

Thomas: Ik zal het nooit vergeten. Hij kwam solliciteren en hij zei: Ik hou zo vreselijk veel van vlees en versproducten. Ik zag gelijk die twinkeling in zijn ogen en dacht, kijk, dat is zo belangrijk.

Hij heeft al een paar keer in zijn vinger gesneden omdat hij naar vrouwen zat te kijken. Dat is ook een leermoment. Maar goed.

Beschrijver: Bas vult Thomas aan. We horen Thomas daarna.

Bas: Maar ik heb een vriendin dus...

Thomas: Oh ja, hij heeft een vriendin.

Beschrijver: In deze scene staat Bas achter de toonbank. Een klant komt binnen. Bas ontvangt de klant. We horen Bas. In de volgende scene vertelt Bas over zijn ervaringen. Op de beelden verpakt hij de varkenshaasjes. De scene daarna gaat terug naar Bas en de klant. In de laatste scene neemt Bas een selfie-video op. Hij laat de producten van de toonbank zien. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Bas: Goedemiddag. Wat kan ik voor u doen? Twee gevulde varkenshaasjes? Gaat u ze in de oven bereiden of in de pan? Dan is het op 160 graden, 20 minuutjes.

Als je goed advies mee kunt geven aan de klant en ze komen terug in de winkel en ze hebben lekker gegeten. Dat is een heel goed gevoel.

Alstublieft, meneer. Eet smakelijk. Fijne avond. Tot de volgende keer.

Kom gezellig langs voor een lekker maaltijdje. Voor lekkere vlug-klaar-producten en salades. En voor alle andere stukken vlees. Houdoe.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakbekwaam medewerker vers". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkt met verse etenswaren", "zorgt voor hygiëne", "controleert op versheid en kwaliteit", "kent de versproducten", "bereidt maaltijden", "adviseert klanten", "werkt met apparaten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakbekwaam medewerker vers" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "veilig en hygiënisch", "collegiaal en klantgericht", "oplettend en lerend", "georganiseerd", "verzorgd". Op de beelden snijdt Bas ondertussen het vlees met behulp van een vleessnijmachine. Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als vakbekwaam medewerker vers ben je het aanspreekpunt van de klant. Je signaleert wensen van de klant en past het assortiment hierop aan. Je werkt mee in het productie-/verkoopproces en vanuit je vakkennis ben je in staat medewerkers te ondersteunen. Je maakt kibbeling of visburgers, schnitzels of biefstukken. Je weet alles over het bewerken van vlees of vis. Je keurt vlees en geeft klanten advies over het bewaren en bereiden van de gekochte producten.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector