Technicus avionica luchtvaartuigen

Avionica is de verzamelnaam van de elektrische-, navigatie- en vluchtgeleidingssystemen die in vliegtuigen worden gebruikt. Als technicus avionica luchtvaartuigen weet jij daar straks alles van. Wanneer er complexe storingen in de vliegtuigsystemen zijn, word jij er bij gehaald. Hou jij van een uitdaging?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding Technicus avionica luchtvaartuigen leer je alles over vliegtuigtechniek, vooral op het vlak van de elektronica en navigatie- en vluchtgeleidingssystemen. Je leert hoe je deze vliegtuigsystemen inspecteert, hoe je metingen uitvoert en hoe je storingen opspoort. Dat doe je volgens allerlei regels en protocollen. Je leert tijdens de opleiding hoe je die het beste kunt volgen en hoe je vastlegt wat je hebt gedaan. Natuurlijk leer je ook hoe je storingen oplost en hoe je systemen repareert. Daarnaast leer je leiding geven aan collega's. 

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Doorstroom naar hbo 34%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

In een vliegtuig zit enorm veel elektronica. Als technicus avionica luchtvaartuigen ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de elektrische systemen, navigatiesystemen en de automatische piloot in vliegtuigen. Jij stuurt collega-monteurs aan en controleert hun werk. Als je honderd procent zeker bent, geef jij aan dat de werkzaamheden klaar zijn. Je moet ook durven aangeven dat het (nog) niet veilig is, ondanks de tijdsdruk en misschien druk van anderen. Veiligheid gaat bij jou boven alles.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De metaal en metalektro is een brede sector. Er worden producten gemaakt zoals auto’s, fietsen, apparatuur voor de gezondheidszorg en onderdelen voor de bouw. Het werk in deze sector verandert snel. Er wordt met elektrische en mechanische machines gewerkt, en ook met computergestuurde systemen. Ook neemt het gebruik van robots toe. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Daarnaast werkt de sector aan eisen voor verduurzaming. Er wordt veel aandacht besteed aan hergebruik en recycling van materialen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Vakmensen in deze sector houden zich bezig met ontwerpen, productie en logistiek. Zij werken vaak met moderne computergestuurde machines. Daarvoor hebben ze meer kennis nodig van besturingssystemen, 3D printing, lasersnijden en -graveren. Ze kunnen goed vooruitdenken en in de gaten houden of alle processen juist lopen. Ook hebben ze oog voor duurzame productiemethoden en materiaalgebruik. Het zijn mensen die het leuk vinden om bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat is nodig want de sector zal zich blijven ontwikkelen met slimme technologie, productinnovatie en vernieuwing van processen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert technieken, gereedschappen digitale besturingssystemen en machines kennen die in deze sector worden gebruikt. Daar komt meer denkwerk aan te pas. Je leert hoe je verantwoord en zelfstandig (computergestuurde) machines kunnen bedienen. Verder leer je veel over duurzame technieken en materialen. Samenwerken met verschillende vakspecialisten is ook van belang. In je studie is niet alleen aandacht voor technische vaardigheden maar ook voor sociale vaardigheden.