Werkvoorbereider installaties

Berekenen, voorbereiden  en ondersteuning bieden bij de productie van installaties. Dat is wat je doet als werkvoorbereider installaties.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25124

Opleiding

Je leert berekeningen maken over hoeveel mensen, machines en materialen er nodig zijn om een installatie aan te leggen. Je leert offertes te maken en welke informatie daar in hoort te staan. Je leert bestellingen te plaatsen en planningen te maken.

 

De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 4,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 92%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 79%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Werkvoorbereider installaties"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Werkvoorbereider installaties". Een student werkvoorbereider installaties spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als werkvoorbereider installaties aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Werkvoorbereider installaties". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Frank en de volgende tekst verschijnt: "Student, Frank Sluijs". De scene gaat over naar Frank met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Frank Pekelharing". In beeld staat het volgende weergeven: "Berekent, ondersteunt en bereidt de productie van installaties voor." Op de beelden zitten ze in een bespreking met nog een collega.

Als eerste neemt Frank Sluijs het woord. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". In de volgende scene neemt hij een selfie-video op.

Frank Sluijs: Ik volg de opleiding werkvoorbereider installaties op het Horizon College in Heerhugowaard. Vanuit deze opleiding ben ik werkzaam bij BAM Bouwtechniek in Zwaag. De werkzaamheden verschillen per dag. De ene dag behandel ik storingen. De andere dag maak ik rapportages voor de gemeente Hoorn. Of kleine klusjes oppakken, derden aansturen. Het is heel divers.

Ik ga mijn collega uitleggen dat we binnenkort een brandmeldinstallatie gaan vervangen op het stadhuis.

Beschrijver: Na Frank Sluijs gaat het woord naar Frank Pekelharing. Hij vertelt over de werkzaamheden voor de camera van SBB.

Frank Pekelharing: Wij beheren diverse contracten. Een van onze grootste contracten is gemeente Hoorn. De gemeente heeft 60, 70 panden die we beheren voor ze. Wij beheren elektrotechnische, werktuig- bouwkundige en security installaties.

Beschrijver: De video gaat naar Frank Sluijs en een collega. Frank geeft instructies aan de collega. Daarna vertelt hij over wat hij leuk vindt aan zijn werk.

Frank Sluijs: Wij gaan bij het stadhuis de brandmeldinstallatie vervangen. Best een klus, best wat werk. Deze komt er, een slagje groter alleen.

Het leuke is de diversiteit. Elke dag is anders. Elke ochtend kom je binnen en je ziet wel wat je gaat doen die dag.

Beschrijver: Frank Pekelharing geeft nu feedback over Frank Sluijs.

Frank Pekelharing: Frank is een prettige collega, zeer geïnteresseerd in de techniek die we uitvoeren.

Beschrijver: Frank Sluijs geeft nu feedback over de samenwerking met Frank Pekelharing. De video gaat daarna naar een afsluiting toe.

Frank Sluijs: Ik vind het prettig om met Frank te werken want hij laat je alleen werken. Hij laat je af en toe op je bek gaan. Wat heel lekker is maar daar leer je het meest van.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Werkvoorbereider installaties". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt het installatiewerk voor", "verzamelt de projectinformatie", "maakt calculaties", "stelt offertes op", "ondersteunt de projectleider". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Werkvoorbereider installaties" met daaronder de benodigde skills: "proactief", "sociaal", "nauwkeurig", "stressbestendig", "techneut", "zelfstandig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je stelt offertes op en begeleidt het installatietraject van werktuigkundige of elektrotechnische installaties. Je maakt berekeningen over de inzet van materialen, mensen en middelen. Je zet een begroting op en een planning. Je kan goed werken onder tijdsdruk. Je hebt een adviserende rol en bent verantwoordelijk voor de informatie in de offerte. Je legt verantwoording over het werk af aan je leidinggevende. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 99%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.