Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij

Projecten van gespecialiseerde aannemers voorbereiden, dat doet de werkvoorbereider. Jij bent de spil!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Gespecialiseerde aanneming
Code
25123

Opleiding

Je leert berekeningen maken over hoeveel mensen, machines en materialen er nodig zijn voor een project. Je leert offertes te maken. Je leert bestellingen te plaatsen en planningen te maken. Ook leer je hoe je leiding geeft en kunt controleren op kwaliteit.

 

De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 79%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij". Een student werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Ruud en de volgende tekst verschijnt: "Student, Ruud Samsom". De scene gaat over naar Arne met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Arne Jongerius". In beeld staat het volgende weergeven: "Bereidt de werkzaamheden van aannemingsprojecten voor en bewaakt de uitvoering." Ruud loopt in de video door de werkplaats. Er komt een grote cirkelzaagmachine in beeld.

Als eerste neemt Ruud het woord. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Daarna vertelt hij over zijn werkzaamheden voor de camera van SBB.

Ruud: Mijn naam is Ruud Samsom. Ik werk bij Steenhouwerij Jongerius in Utrecht. Ik volg de opleiding gespecialiseerde aannemerij.

We gaan in de werkplaats kijken hoe de werkzaamheden daar gaan.

's Ochtends beginnen we met een bakje koffie met zijn allen. Dan wordt het werk verdeeld onder de collega's waarna ik met mijn eigen werkzaamheden kan beginnen. Wat momenteel nog veel in de werkplaats is maar steeds meer richting kantoor zal gaan.

Beschrijver: Arne geeft uitleg aan Ruud over een stuk natuursteen. Hij heeft daarbij een tekening in de hand. Arne stelt zich in de volgende scene voor.

Arne: Dit zijn de maten van het keukenblad. Zoals je ziet moet de structuur van boven naar beneden lopen.

Ik ben Arne Jongerius en ik ben de eigenaar van Steenhouwerij Jongerius in Utrecht. Voor ongeveer 80 procent maken wij grafmonumenten. Daarnaast maken we ook aanrechtbladen, bouwwerken en dorpels. Eigenlijk alles wat je van natuursteen kan maken wordt door ons vervaardigd.

Beschrijver: Ruud neemt het woord over van Arne. Op de beelden maakt hij gebruik van de cirkelzaag en zaagt hij een stuk natuursteen.

Ruud: De werkzaamheden die ik in de winkel uitvoer zijn het helpen bij kleine vragen van aannemers en overige klanten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik daar meer naartoe ga groeien om klanten te helpen. De werkzaamheden die ik in de werkplaats uitvoer zijn variërend van zagen, polijsten tot het stellen van grafmonumenten om ze transportklaar fte maken zodat de jongens het daarna kunnen plaatsen.

Beschrijver: Arne geeft feedback over Ruud. Ondertussen worden er beelden getoond van Arne en Ruud die samen achter de computer zitten en iets bespreken.

Arne: Ruud, wij zijn heel blij dat jij hier al zo'n tijd werkt en het is mooi dat je nu de opleiding volgt. Zodat je meer voor ons kan betekenen voor nu en voor hopelijk een lange toekomst.

Beschrijver: Ruud reageert op Arne. Daarna horen we Arne weer. De video gaat vervolgens naar een afsluiting toe.

Ruud: Super om te horen. Ik kijk er ook naar uit.

Arne: Nou, leuk.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt het werk/project voor", "calculeert werkzaamheden", "stelt de offertes op", "bewaakt en controleert kwaliteit", "bewaakt en controleert de voortgang van het project". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij" met daaronder de benodigde skills: "inlevingsvermogen", "oplossend denken", "overtuigend", "verantwoordelijk", "helicopterview". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij kun je werken op kantoor bij een gespecialiseerde aannemer, zoals een betonreparateur, dakdekker of straatmaker. Je verricht werkopnames, berekent de kosten, maakt offertes en bereidt de uitvoering van het werk voor. Daarnaast bewaak je de voortgang, de kwaliteit en de begroting van het project. Vaak werk je aan meerdere projecten tegelijk. Je hebt inlevingsvermogen en bedenkt snel praktische oplossingen voor problemen. Ieder project waar je aan werkt is anders, dus je bepaalt per project de werkwijze.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.