Uitvoerder gespecialiseerde aannemerij

Een afwisselende baan in de bouw is die van uitvoerder gespecialiseerde aannemerij. Is dat iets voor jou?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Gespecialiseerde aanneming
Opleidingscode
25120

Opleiding

Tijdens je opleiding leer je welke onderdelen er zijn in een bouwproces. Je leert bouwtekeningen lezen, planningen en begrotingen maken. Je leert welke werkzaamheden er moeten worden gedaan en in welke volgorde dat het beste kan. Je leert ook de taken te verdelen en leiding te geven.

 

De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding. Je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 79%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren Uitvoerder gespecialiseerde aannemerij"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Uitvoerder gespecialiseerde aannemerij". Een student uitvoerder gespecialiseerde aannemerij spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als uitvoerder gespecialiseerde aannemerij aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Uitvoerder gespecialiseerde aannemerij". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Ruud en de volgende tekst verschijnt: "Student, Ruud Samson". De scene gaat over naar Arne met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Arne Jongerius". In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt in een productie-aanneming- of installatiebedrijf en leidt de werkzaamheden binnen een project." Ruud loopt in de video door de werkplaats. Er komt een grote cirkelzaagmachine in beeld.

Als eerste neemt Ruud het woord. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Daarna vertelt hij over zijn werkzaamheden voor de camera van SBB.

Ruud: Mijn naam is Ruud Samsom. Ik werk bij Steenhouwerij Jongerius in Utrecht. Ik volg de opleiding gespecialiseerde aannemerij.

We gaan in de werkplaats kijken hoe de werkzaamheden daar gaan.

's Ochtends beginnen we met een bakje koffie met zijn allen. Dan wordt het werk verdeeld onder de collega's waarna ik met mijn eigen werkzaamheden kan beginnen. Wat momenteel nog veel in de werkplaats is.

Beschrijver: Arne geeft uitleg aan Ruud over een stuk natuursteen. Hij heeft daarbij een tekening in de hand. Arne stelt zich in de volgende scene voor.

Arne: Dit zijn de maten van het keukenblad. Zoals je ziet moet de structuur van boven naar beneden lopen.

Ik ben Arne Jongerius en ik ben de eigenaar van Steenhouwerij Jongerius in Utrecht. Voor ongeveer 80 procent maken wij grafmonumenten. Daarnaast maken we ook aanrechtbladen, bouwwerken en dorpels. Eigenlijk alles wat je van natuursteen kan maken wordt door ons vervaardigd.

Beschrijver: Ruud neemt het woord over van Arne. Op de beelden maakt hij gebruik van de cirkelzaag en zaagt hij een stuk natuursteen.

Ruud: De werkzaamheden die ik in de winkel uitvoer zijn het helpen bij kleine vragen van aannemers en overige klanten. De werkzaamheden die ik in de werkplaats uitvoer zijn variërend van zagen, polijsten tot het stellen van grafmonumenten om ze transportklaar fte maken zodat de jongens het daarna kunnen plaatsen.

Beschrijver: Arne geeft feedback over Ruud. Ondertussen worden er beelden getoond van Arne en Ruud die samen achter de computer zitten en iets bespreken.

Arne: Ruud, wij zijn heel blij dat jij hier al zo'n tijd werkt en het is mooi dat je nu de opleiding volgt. Zodat je meer voor ons kan betekenen voor nu en voor hopelijk een lange toekomst.

Beschrijver: Ruud reageert op Arne. Daarna horen we Arne weer. De video gaat vervolgens naar een afsluiting toe.

Ruud: Super om te horen. Ik kijk er ook naar uit.

Arne: Nou, leuk.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Uitvoerder gespecialiseerde aannemerij". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "organiseert de materialen en middelen", "verzamelt projectinformatie", "organiseert en coördineert de uitvoering", "verricht administratieve werkzaamheden", "bewaakt werkzaamheden". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Uitvoerder gespecialiseerde aannemerij" met daaronder de benodigde skills: "communicatief", "inlevingsvermogen", "verantwoordelijk", "doorzettingsvermogen", "zelfstandig". Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je organiseert de werkzaamheden op de bouwplaats voor een aannemer of een overheidsinstelling. Je ziet erop toe dat de uitvoering van het project volgens planning en de gewenste kwaliteit gebeurt. Zo bereid je onder meer het werk voor, geef je leiding en neem je werk op. Je bent communicatief sterk en kan je goed inleven in de opdrachtgever. Als je in dienst bent van een overheidsinstelling ben je vaak de opzichter van een project. Je bent een echte regelaar.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.