Uitvoerder bouw/infra

Durf jij bouwprojecten aan? Of het nu gaat om de bouw van kantoren of de aanleg van wegen, de uitvoerder bouw/infra neemt het voortouw.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens je opleiding leer je welke onderdelen er zijn in een bouwproces. Je leert bouwtekeningen lezen, planningen en begrotingen maken. Of je nu werkt aan een nieuwbouwwijk of aan de wegen die daar lopen. Jij hebt het totaalplaatje in je hoofd en leert dus ook de taken te verdelen. Je leert te letten op de kwaliteit en de veiligheid.

De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 4,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 92%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 79%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 3%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren Uitvoerder Bouw/infra"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Uitvoerder Bouw/infra". Een student uitvoerder bouwinfra spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als uitvoerder bouwinfra aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Uitvoerder Bouw/infra". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Tom en de volgende tekst verschijnt: "Student, Tom van Blerk". De scene gaat over naar Chris met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Chris Schellekens". In beeld staat het volgende weergeven: "Voert projecten uit in de bouw en infra." In de video werkt Chris achter een computer.

Als eerste neemt Tom het woord.

Tom: We doen hoofdzakelijk renovaties van badkamer, keuken en toilet. En daarbij ook nog wat klein storingsonderhoud. Ik vind het contact met de bewoners en met de monteurs heel leuk. Je hebt heel divers werk maar ook standaard werk.

Beschrijver: In deze scene geeft Chris uitleg aan Tom. Ze bekijken een bouwtekening.

Chris: Vaak is het blad toch net een andere maat dan wat op tekening staat. Dus of je dat even goed wilt controleren.

Beschrijver: Tom reageert op Chris.

Tom: Dan ga ik deze maat even goed nameten.

Beschrijver: Chris geeft feedback over Tom.

Chris: Het gaat hartstikke goed. Hij pakt het snel op. Materialenkennis leer je door de jaren heen.

Beschrijver: Tom neemt het woord over van Chris. Ondertussen typt hij op de beelden een e-mail. Vervolgens neemt hij de telefoon op. Daarna vervolgt hij zijn verhaal. We horen hem weer aan de telefoon. In de volgende scene spreekt hij over wat belangrijk is in zijn functie.

Tom: De telefoon is communicatiemiddel één en de computer is nummer twee.

Jansen Huybregts, met Tom.

De telefoon is een korte lijn. Je hebt heel snel contact met iemand. Je kunt heel snel iets uitleggen, vragen, terugkoppelen.

We gaan beginnen bij u met de badkamerrenovatie in week 47.

Het belangrijkste in onze functie is denk ik het goed communiceren met bewoners en opdrachtgevers.

Beschrijver: Chris vult Tom aan.

Chris: Sommige opdrachtgevers zijn best veeleisend. Dat moet je toch allemaal in goede banen zien te leiden. Dat is wel belangrijk bij ons vak, dat je dat goed kunt.

Beschrijver: Tom neemt een selfie-video op. Op de achtergrond staat Chris bij het koffiezetapparaat. We horen eerst Tom, dan Chris en daarna weer Tom. In de volgende scene telefoneert Tom in de auto.

Tom: Beetje koffie voor onderweg.

Chris: Wil je koffie of cappuccino?

Tom: Koffie.

Nee, heb ik niet besteld.

Beschrijver: We horen de collega van Tom door de speaker.

Collega: Ik kan er geen mail over vinden. Want er zijn een aantal frontjes verkeerd.

Beschrijver: Chris neemt het woord over.

Chris: Ik vind de afwisseling leuk. Het is een deel binnen en een deel buiten.

Beschrijver: Tom komt in de video aan bij een huis. Ondertussen horen we hem. In de volgende scene heeft hij het tegen een collega die renovatiewerkzaamheden uitvoert in het huis.

Tom: De voldoening komt meestal vanuit de bewoners. Bijvoorbeeld vorige week een e-mail van iemand die zei: ik ben helemaal ondersteboven van het resultaat. En als je zo'n e-mail krijgt, dat geeft wel een enorme voldoening.

Hier komt de glazen wand, denk ik. Op de vloer?

Beschrijver: De collega reageert op Tom. Daarna komt de video aan een einde.

Collega: Er komt een glazen wand, die moet ik nog inmeten. Die moet op maat worden gemaakt.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Uitvoerder Bouw/infra". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "voert regie bij bouw- en infraprojecten", "organiseert werkzaamheden", "werkt binnen en buiten", "stuurt uitvoerend personeel aan", "kent wet- en regelgeving", "bewaakt de begroting". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Uitvoerder Bouw/infra" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en verantwoordelijk", "plannend en organiserend", "sociaal en leidinggevend", "besluitvaardig en duidelijk", "gedisciplineerd en stressbestendig", "oplettend en flexibel". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als uitvoerder bouw/infra bereid je de werkzaamheden van een project voor. Je organiseert en bewaakt de voortgang. Je zet personeel en middelen op het juiste moment in en hebt contact met leveranciers en onderaannemers. Je verzamelt informatie om een project te kunnen uitvoeren, bewaakt de begroting, de kwaliteit en de voortgang van het werk. Je stuurt daar waar nodig bij. Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid op de bouwplaats en maakt medewerkers bewust van de risico’s. Je neemt beslissingen en toont initiatief. Je bent een echte regelaar.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 93%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €21
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.