Buurtsportcoach

Bewegen en actief zijn is voor iedereen belangrijk. Als buurtsportcoach maak je plannen om mensen aan het sporten te krijgen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol
Profiel
Zorg en welzijn
Richting
Sport en bewegen
Code
25909

Opleiding

Je leert hoe je sport- en bewegingsprogramma's opstelt voor de buurt en hoe je scholen en sportverenigingen aan elkaar kunt koppelen. Je leert hoe je een plan van aanpak maakt en waar je allemaal aan moet denken. Veiligheid en hygiene zijn ook belangrijk, dat leer je ook tijdens de opleiding tot coördinator buurt, onderwijs en sport.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 54%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_Buurtsportcoach"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Buurtsportcoach". Een student buurtsportcoach spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als buurtsportcoach aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Buurtsportcoach". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Angelo en de volgende tekst verschijnt: "Student, Angelo Hoppezak". De scene gaat over naar Marloes met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Marloes Hoonhoud". Ze staan beiden op een speelplaats van een school. In beeld staat het volgende weergeven: "Plant en organiseert sportactiviteiten in de woonomgeving en bij scholen."

Als eerste komt Marloes aan het woord.

Marloes: Halo Jobbing zorgt voor tussenschoolse opvang voor kinderen op scholen. Voornamelijk met betrekking tot sport. Daarnaast verzorgen ze ook feestjes en naschoolse cursussen.

Beschrijver: We horen nu Angelo tegen Marloes. Daarna horen we Marloes.

Angelo: Marloes, wat gaan we vandaag allemaal doen?

Marloes: In het estafetteveld wil ik Lingo spelen. Dan kunnen ze aan de slag met woorden. In het veld waar we nu staan wil ik graag hockeyen. En daar wil ik het pizzaspel spelen.

Beschrijver: Na Marloes komt Angelo aan het woord. Er worden beelden getoond van kinderen die activiteiten doen op de speelplaats. Angelo en Marloes staan erbij als begeleiding. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Op de achtergrond zijn kinderen spelletjes aan het doen.

Angelo: Ik loop stage bij Halo Jobbing en dan doe ik vooral de activiteiten. Tussen de middag verzorgen we de Valentijnschool. En daarbij doe ik ook het organiseren van projecten op het kantoor zelf. Dat is wat meer het zakelijke aspect van de branche, om het zo te zeggen.

Goedendag, we zijn vandaag het pizzaspel aan het doen zoals je achter me ziet. Ze zijn lekker aan het rennen.

Beschrijver: Na Angelo gaan we terug naar Marloes.

Marloes: Ik vind het belangrijk dat hij heeft meegekregen dat hij met veel verschillende kinderen kan werken. Daar is deze school erg geschikt voor. En ik denk dat hij na deze stage ook heel goed een eigen vak kan draaien met een beetje meer opbouw erin.

Beschrijver: Angelo geeft uitleg aan de kinderen. Daarna vertelt hij verder over zijn werk. In de volgende scene horen we hem tijdens een spel.

Angelo: Ze moeten de pion aanraken en ze moeten weer naar hun eigen vak.

Het leukst om te doen vind ik het sporten met de kinderen. Dat ze bezig zijn. Dat ik niet met één groep bezig ben maar dat ik met alle groepen bezig ben op het speelplein. De lach van een kind is het belangrijkste en het leukste wat er is op het schoolplein.

Shoarma. Pepperoni.

Beschrijver: We horen nu Marloes.

Marloes: Ik denk dat als je de tussenschoolse sportles gaat geven, dat je dan toch wel sterk in je schoenen moet staan omdat je op veel verschillende scholen terecht kunt komen. Ik vind Angelo een heel enthousiaste jongen. Ze komen op je af: Meester Angelo. Dat vind ik superleuk om te zien.

Beschrijver: Angelo geeft feedback over Marloes. Ondertussen komt een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". De video gaat vervolgens naar een afsluiting.

Angelo: Het samenwerken vind ik erg leuk. De creativiteit van Marloes vind ik het leukst. Ze verzint altijd goede en leuke spellen. Dus het is super.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Buurtsportcoach". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "biedt sport en beweeg activiteiten aan", "organiseert wedstrijden, toernooien en evenementen", "stelt een SB-programma voor de BOS-driehoek op", "onderhoudt contacten met relevante organisaties", "coördineert en voert een SB-project uit". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Buurtsportcoach" met daaronder de benodigde skills: "sportief", "communicatief", "planmatig", "teamspeler", "maatschappelijk betrokken". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als buurtsportcoach ben je sportief en sociaal. Je organiseert en coördineert BOS-activiteiten, dat staat voor buurt, onderwijswijs en sport. Je legt contact en werkt samen met BOS-medewerkers van andere organisaties. Je zet je in voor een goed beweegklimaat in en om de school. Je voert verschillende projecten uit en coördineert deze. Het doel hierbij is om personen en groepen te laten bewegen. Je motiveert ze dus om actief te zijn en natuurlijk te blijven! Het gaat om projecten waarbij je bijvoorbeeld de sportaanbieders in een stad of wijk beter op elkaar aan laat sluiten, maar natuurlijk ook om het organiseren van bijvoorbeeld een sportevenement of -toernooi.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Werken in de sector Sport en Bewegen wordt steeds aantrekkelijker. Waarom? Omdat het steeds belangrijker wordt dat alle Nederlanders vitaal en gezond zijn en blijven. Want door te sporten en te bewegen gaan meer mensen meedoen met de samenleving. Dat verbindt mensen met elkaar en is goed voor de gezondheid. En als mensen vitaler worden, hebben ze minder hulp van anderen nodig. Dat helpt ook bij het betaalbaar houden van de zorg. Bovendien ontdekken steeds meer werkgevers dat mbo’ers met een sport- en bewegen-diploma waardevol zijn. Bijvoorbeeld in de kinderopvang.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Omdat niet alleen de gemeenten, maar ook de landelijke overheden sporten en bewegen steeds belangrijker vinden, doen ze er alles aan om dit beroep nog aantrekkelijker te maken. Zo krijgen medewerkers in deze sector binnenkort betere arbeidsvoorwaarden, beter betaald, meer werkuren en meer gelegenheid voor bijscholing.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Met een diploma Sport en Bewegen op zak kun je allerlei kanten op. Je kunt gaan werken bij een sportvereniging, of bij het zwembad of een kinderopvang, defensie en politie of fitness- en gezondheidscentra. Maar ook in de recreatie of het sportbuurtwerk. Het is dus enorm afwisselend. En de vraag naar mensen zoals jij neemt alleen maar toe.