Gezel schilder

Je bent een echte expert op schildergebied. Lastige ondergronden en ingewikkelde technieken zijn voor jou geen probleem.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Afbouw en onderhoud
Opleidingscode
25588

Opleiding

Je leert dat de ondergrond waarop je gaat schilderen eerst goed moet worden behandeld. Je leert de moeilijkere schildertechnieken en weet hoe je houtrot moet bestrijden. Daarnaast leer je behangen en glaszetten. Als gezel schilder leer je ook leiding geven aan collega’s.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 8,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 53%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 83%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 13%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Gezel schilder"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Gezel schilder". Een student gezel schilder spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als gezel schilder aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Gezel schilder". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jordy en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jordy van Leeuwen". De scene gaat over naar Richard met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Richard van der Kroft". In beeld staat het volgende weergeven: "Voert routinematig nieuwbouw- en onderhoudswerkzaamheden uit."

Als eerst komt Jordy aan het woord. Hij neemt een selfie-video op. Hij zit achter in de werkbus. Daarna spreekt hij voor de camera van SBB. In de video zet Jordy alle materialen klaar voor het kozijn waar hij aan gaat werken.

Jordy: Hoi, ik ben Jordy. Vandaag gaan we beginnen met de klus. Ik ga de verf uitzoeken.

Ik volg de opleiding gezel schilder op het ROC Mondriaan. Ik loop stage bij Den Haan schilders. We beginnen meestal met schoonmaken, schuren, schrappen. Daarbij repareren we houtrot, kitten, plamuren, gronden, lakken. Zowel binnen als buiten. Bedrijf Den Haan is heel erg bezig met ecologische en biologische producten voor een schoner milieu.

Beschrijver: Richard zit naast Jordy. Hij geeft Jordy uitleg. Jordy brengt een mengsel aan op het kozijn. In de volgende scene vertelt Richard over zijn werk. Daarna stelt hij Jordy een vraag waarop Jordy antwoordt. Het woord gaat vervolgens over en weer.

Richard: Goed drukken. Goed zo, nog een keer.

Ik neem een leerling mee naar het werk. Het ligt eraan wat we moeten doen. Eerst leg ik uit wat hij gaat doen: schrappen, schuren, plamuren, uitkitten, gronden. Dan laat ik hem zijn ding doen.

Welke kleur gebruik je?

Jordy: Groen.

Richard: Goed zo. Waarvoor?

Jordy: Zodat die niet gaat blazen en dekt.

Richard: Pak je ding. Grondverf, kwastje, schuurpapiertje.

Beschrijver: Na Richard komt Jordy weer aan het woord. In de video schildert Jordy ondertussen een kozijn.

Jordy: Ik denk dat ik alles even leuk vind, maar het gaat mij meer om het zicht. Dat ik iets zie opknappen, dat je het vanaf de bodem opbouwt. Dat het weer nieuw lijkt zeg maar.

Beschrijver: Het woord gaat naar Richard. De video gaat vervolgens naar een afsluiting.

Richard: Ik hou van vragen. Laat ze maar vragen want als je het niet weet dan moet je vragen. Jordy is een hartstikke lieve en leuke jongen. Zeer enthousiast. Leergierig, wil graag. Bedankt.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Gezel schilder". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt ondergronden voor", "schildert de ondergronden", "brengt wandbekleding aan", "voert houtrot reparaties uit", "geeft kleuradviezen", "stuurt medewerkers aan". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Gezel schilder" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "gestructureerd", "verantwoordelijk", "overtuigend", "sociaal", "handig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als gezel schilder ben je een echte vakman. Je weet alles van het schilderen van nieuwbouw en onderhoudsschilderwerk. Jij herstelt de ondergrond perfect. Jij plaatst ook wel eens glas en kunt netjes behangen. Je kunt klanten goed adviseren en hebt gevoel voor kleur. Soms werk je onder moeilijke weersomstandigheden. Of op een lastig te bereiken plek. Zo nodig help je nieuwe medewerkers en leerlingen en overleg je met je eigen leidinggevende. Je moet goed kunnen overleggen.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 92%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.