Allround waterbouwer

Werken in de buitenlucht en in de buurt van water. Een allround waterbouwer is onmisbaar voor de Nederlandse waterwegen.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Infra
Opleidingscode
25751

Opleiding

Je leert hoe sluizen, beschoeiingen, damwanden en dijken worden gemaakt en hoe ze worden onderhouden. Je leert meten en uitzetten en het omleiden van waterstromen. Voor dit werk zijn machines en gereedschappen nodig. Daar leer je tijdens je opleiding mee werken. Als allround waterbouwer leer je ook hoe je het werk moet voorbereiden en hoe je taken kan verdelen. Veiligheid en milieu-eisen komen natuurlijk ook aan bod.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 82%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround waterbouwer"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround waterbouwer". Een student allround waterbouwer spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround waterbouwer aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround waterbouwer". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Mark en de volgende tekst verschijnt: "Student, Mark Boele". De scene gaat over naar Geurt met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Geurt Boele". In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt langs of op waterwegen en maakt, onderhoudt en verwijdert waterbouwkundige constructies." Ze zijn in de video aan het werk in een sloot.

Als eerste komt Mark aan het woord.

Mark: Hoi, ik ben Mark. Ik volg de opleiding allround waterbouwer niveau 3 en ik werk bij grond- en beschoeiwerken Boele. Wij zijn werkzaam in de grond- en beschoeiwerken. We maken vooral damwanden, beschoeiingen, stuwen en gemalen. We zorgen voor de oeverbeschermingen en dat we in Nederland droge voeten houden.

Beschrijver: We horen nu Geurt uitleg geven aan Mark. Hij houdt een bout vast.

Geurt: We moeten even kijken hoeveel we ze korter moeten maken om te zorgen dat hij tegen het beton aan komt.

Beschrijver: Daarna vervolgt Mark zijn verhaal. Ondertussen worden er beelden getoond van hen in de bouwput. Ze bekijken een tekening.

Mark: We zijn vandaag in Blaricum, bij een project waar wij het houtwerk verzorgen. We maken hier een kanoglijgoot zodat mensen in een kano naar beneden kunnen glijden van hoog naar laag water.

Beschrijver: In deze scene zitten ze beiden op kantoor en bekijken ze een tekening. We horen Geurt. Daarna vertelt hij over zijn werk.

Geurt: We checken ook even de maat van het waterpeil. Die is plus 40.

Het buiten zijn, je bent altijd buiten in de natuur. We genieten in het voorjaar enorm van de vogels. En de afwisseling van de projecten. Het is zeker geen saai werk.

Beschrijver: In deze scene wijst Mark naar de tekening en we horen hem tegen Geurt. In de volgende scene horen we Mark over zijn ervaringen. Daarna neemt hij een selfie-video op. Op de achtergrond is de bouwput te zien. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Mark: Die plankjes staan hier doorgetekend in het beton en hier hebben we die uitsparing nog. Daar komt nog een luik in.

Je maakt veel mooie dingen, het is gezond werken buiten. Vooral het constructieve werken vind ik mooi. Mijn naam is Mark. We zijn hier op een project in Blaricum. We zijn een kanoglijgoot aan het maken voor de recreatie.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround waterbouwer". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "richt het werkterrein in en onderhoudt deze", "brengt verharding aan", "voert kleinschalig baggerwerk uit", "maakt en verwijdert waterbouwkundige constructies", "organiseert dagelijkse werkzaamheden voor collega's". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround waterbouwer" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "overtuigend", "techneut", "flexibel", "buitenmens". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround waterbouwer werk je aan waterbouwkundige constructies, zoals beschoeiingen, zinkers, afmeerconstructies en bruggen. Je maakt, onderhoudt en verwijdert kleine waterbouwkundige constructies. Je voert waterbouwkundig grondwerk uit, zet de maatvoering uit en assisteert bij kleinschalig baggerwerk. Daarnaast organiseer je de dagelijkse werkzaamheden van collega's.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.