Allround interieurvakman woningstofferen

Als allround interieurvakman woningstofferen kom je overal en zorg jij voor de finishing touch! Als jij in een pand geweest bent, ziet het er meteen verzorgd uit.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert werkvloeren en ondervloeren zo voor te bereiden dat de vloerbedekking er op kan. Je leert hoe je trappen kan bekleden met vloerbedekking of traplopers bijvoorbeeld. Tijdens de opleiding komen kleuren en stijlen (klassiek of modern) ook aan bod. Je leert daarnaast leiding geven.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 74%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Jij bent de specialist in het leggen van vloerbedekking, het plaatsen van raamdecoratie en zonwering en het monteren van meubelen. Dit kan zijn in huizen maar ook andere gebouwen. Jij kan verschillende materialen toepassen in alle mogelijke ruimtes. Voorafgaand aan de klus, meet je de maten van de ruimte zorgvuldig op. Je legt en plaatst gewone vloerbedekking, zeil of laminaat. Je hangt gordijnen op of zonwering. Je werkt in rechthoekige kamers, maar ook in ruimtes met rondingen of een open trap. Tot slot zet je ook meubels in elkaar voor de klant. Omdat jij de expert bent, begeleid je collega’s en overleg je met de klant. Je draagt zorg voor een perfecte uitvoering van de klus en je let erop dat iedereen zich correct gedraagt. 

Hier lees je nog meer over dit beroep. 

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De komende tien jaar worden er in Nederland 900.000 nieuwe woningen gebouwd. Die woningen moeten worden voorzien van vloerbedekking, pvc, laminaat of parket. En van (elektrische) raamdecoratie zoals gordijnen, binnenzonwering en horren. Daar zorgen woningstoffeerders voor. Raamdecoratie is steeds vaker een elektrisch systeem dat je digitaal en op afstand kunt bedienen. Verder is duurzaamheid een belangrijk thema. In de interieursector wordt steeds meer gewerkt met energiezuinige oplossingen en natuurvriendelijke materialen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Interieurvakmensen hebben naast technisch en ruimtelijk inzicht ook digitale vaardigheden nodig voor hun werk. Ze moeten bijvoorbeeld weten hoe bedienings- en besturingssystemen van elektrische raamdecoratie werken. Maar ook werkbonnen, tekeningen en productinformatie worden steeds vaker digitaal verwerkt en aangeboden. Daarnaast wordt klantgerichtheid belangrijker. Als zij hun werk perfect hebt afgeleverd, adviseren zij de klant over het gebruik en onderhoud van de vloer of raamdecoratie. Interieurvakmensen werken bijvoorbeeld bij woninginrichters, stofferingsbedrijven, specialistische woonwinkels, vloerenbedrijven of bedrijven voor raamdecoraties.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je leert hoe je de basis legt voor een goede vloer of het montage van raambekleding. Je leert hoe je legpatronen uittekent, de vloer in patroon legt, hoe je met vloerverwarming rekening houdt, maar ook wat voor montagemogelijkheden er voor rails zijn. Als interieurvakman werk je op locatie. Vakkundigheid en nauwkeurigheid staan daarbij bovenaan. Maar ook communicatieve vaardigheden zijn belangrijk om klant- en servicegericht te kunnen werken en met de opdrachtgever mee te denken in oplossingen. Je leert hoe je energiezuinige oplossingen kunt bieden en hoe je natuurvriendelijke materialen en de nieuwste technieken op jouw vakgebied kunt toepassen.