Allround interieurvakman woningstofferen

Opleiding

Als allround interieurvakman woningstofferen kom je overal en zorg jij voor de finishing touch! Als jij in een pand geweest bent, ziet het er meteen verzorgd uit.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Interieur
Opleidingscode
25661

Opleiding

Je leert werkvloeren en ondervloeren zo voor te bereiden dat de vloerbedekking er op kan. Je leert hoe je trappen kan bekleden met vloerbedekking of traplopers bijvoorbeeld. Tijdens de opleiding komen kleuren en stijlen (klassiek of modern) ook aan bod. Je leert daarnaast leiding geven.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg: bbl
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 74%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Allround interieurvakman woningstofferen"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround interieurvakman woningstofferen". Een student allround interieurvakman woningstofferen spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround interieurvakman woningstofferen aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround interieurvakman woningstofferen". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Tobias en de volgende tekst verschijnt: "Student, Tobias Ruumpol". De scene gaat over naar Tony met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Tony Möller". In beeld staat het volgende weergeven: "Legt vloerbedekking, plaatst raambekleding of hangt zonwering op binnen de woonbranche."

Als eerste neemt Tobias het woord.

Tobias: Ik werk bij Ter Horst als woningstoffeerder. De ene dag ben je vooral aan het voorbereiden en aan het egaliseren. Met name de voorbereiding is vaak heel belangrijk. Daar komt vaak specialisme bij kijken. Stel, je hebt oneffenheden in een vloer, die wil je eerst zo goed mogelijk wegwerken en het moet vaak met de hand gebeuren.

Beschrijver: Na Tobias gaat het woord over naar Tony. Ondertussen worden er beelden getoond van Tobias die een laag aanbrengt op de vloer. Deze strijkt hij glad. In de volgende scène geeft Tony instructie aan Tobias.

Tony: Ter Horst is een vloerenbedrijf, die werkt voor particulieren, bedrijven, instellingen en zorginstellingen. We doen veel laminaat, parket, pvc-vloeren. De laatste tijd ook veel Liquiddesign, Betondesign.

Tobias, we gaan hier dus egaliseren. Even met een afsteekmes overal langs, egaline en lijmresten afsteken.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Tobias. In de video brengt hij een laag aan op de vloer met een verfroller.

Tobias: In sommige gevallen moet je overal rekening mee houden. Bijvoorbeeld met Liquiddesign, elke zweetdruppel wordt al een fout in de vloer. De voorbereiding moet perfect zijn. Elke bubbel die er nog in de vloer zit die zie je terug. Afvlakken van vloeren vaak ook. Als je Betondesign hebt, mis je een plekje van de eerste laag? De eerste laag is dan een beetje hoogglansachtig en de tweede laag is mat. Dus als je een plekje vergeet dan zie je het direct terug.

Beschrijver: Na Tobias horen we Tony.

Tony: Er zijn meerdere specialismen in zijn vakgebied. Bijvoorbeeld op het gebied van Betondesign, dat is toch extra gevoel met een vlakspaan hoe je het aanbrengt op de vloer wat voor effect je wilt creëren.

Beschrijver: De camera is bevestigd op een roller. Tobias is in beeld en hij brengt de primer aan op de vloer.

Tobias: We gaan de boel in de primer zetten.

Beschrijver: Tony staat naast Tobias. Tony geeft nu feedback over Tobias voor de camera van SBB. Ondertussen worden er beelden getoond van Tobias die oude verfresten verwijdert van de vloer.

Tony: Het begeleiden van Tobias gaat hartstikke goed. Hij neemt veel dingen wel van je aan en je hoeft er eigenlijk niet achteraan lopen. Dat heeft die goed in de smiezen.

Beschrijver: Tobias reageert op Tony. De video komt daarna aan een einde.

Tobias: Over het algemeen wel. Zodra ik niks hoor dan is het goed. Geen bericht is goed bericht. Hoor je wel wat? Dan doe je het verkeerd.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround interieurvakman woningstofferen". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verricht voor bewerkingen aan de vloer", "legt vloerbedekking", "plaats de raambekleding en binnenzonwering", "meet de ruimte op", "maakt voorcalculaties", "plant vervolgstappen met de klant". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround interieurvakman woningstofferen” met daaronder de benodigde skills: "verantwoordelijk", "technisch inzicht", "oplossingsgericht", "flexibel", "nauwkeurig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Jij bent de specialist in het leggen van vloerbedekking, het plaatsen van raamdecoratie en zonwering en het monteren van meubelen. Dit kan zijn in huizen maar ook in andere gebouwen. Jij kan verschillende materialen toepassen in alle mogelijke ruimtes. Voorafgaand aan de klus, meet je de maten van de ruimte zorgvuldig op. Je legt en plaatst gewone vloerbedekking, zeil of laminaat. Je hangt gordijnen op of zonwering. Je werkt in rechthoekige kamers, maar ook in ruimtes met rondingen of een open trap. Tot slot zet je ook meubels in elkaar voor de klant. Omdat jij de expert bent, begeleid je collega’s en overleg je met de klant. Je draagt zorg voor een perfecte uitvoering van de klus en je let erop dat iedereen zich correct gedraagt. 

Hier lees je nog meer over dit beroep. 

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De komende tien jaar worden er in Nederland 900.000 nieuwe woningen gebouwd. Die woningen moeten worden voorzien van vloerbedekking, pvc, laminaat of parket. En van (elektrische) raamdecoratie zoals gordijnen, binnenzonwering en horren. Daar zorgen woningstoffeerders voor. Raamdecoratie is steeds vaker een elektrisch systeem dat je digitaal en op afstand kunt bedienen. Verder is duurzaamheid een belangrijk thema. In de interieursector wordt steeds meer gewerkt met energiezuinige oplossingen en natuurvriendelijke materialen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Interieurvakmensen hebben naast technisch en ruimtelijk inzicht ook digitale vaardigheden nodig voor hun werk. Ze moeten bijvoorbeeld weten hoe bedienings- en besturingssystemen van elektrische raamdecoratie werken. Maar ook werkbonnen, tekeningen en productinformatie worden steeds vaker digitaal verwerkt en aangeboden. Daarnaast wordt klantgerichtheid belangrijker. Als zij hun werk perfect hebt afgeleverd, adviseren zij de klant over het gebruik en onderhoud van de vloer of raamdecoratie. Interieurvakmensen werken bijvoorbeeld bij woninginrichters, stofferingsbedrijven, specialistische woonwinkels, vloerenbedrijven of bedrijven voor raamdecoraties.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert hoe je de basis legt voor een goede vloer of het montage van raambekleding. Je leert hoe je legpatronen uittekent, de vloer in patroon legt, hoe je met vloerverwarming rekening houdt, maar ook wat voor montagemogelijkheden er voor rails zijn. Als interieurvakman werk je op locatie. Vakkundigheid en nauwkeurigheid staan daarbij bovenaan. Maar ook communicatieve vaardigheden zijn belangrijk om klant- en servicegericht te kunnen werken en met de opdrachtgever mee te denken in oplossingen. Je leert hoe je energiezuinige oplossingen kunt bieden en hoe je natuurvriendelijke materialen en de nieuwste technieken op jouw vakgebied kunt toepassen.