Interieurvakman parketvloeren

Een prachtige houten vloer leggen is echt iets voor de liefhebber. Je ziet de ruimte opknappen.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Interieur
Opleidingscode
25660

Opleiding

Je leert hoe je parket, laminaat, lamel of kurk op vloeren kunt leggen. Je leert de ondergrond voor te bereiden. Je leert werken met de gereedschappen die je nodig hebt. Je leert de verschillende technieken en trucjes om een prachtige vloer af te leveren. Natuurlijk leer je ook hoe je de vloer netjes afwerkt en hoe je hem kunt onderhouden.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 55%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Interieurvakman parketvloeren"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Interieurvakman parketvloeren". Een student interieurvakman parketvloeren spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als interieurvakman parketvloeren aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Interieurvakman parketvloeren". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Joey en de volgende tekst verschijnt: "Student, Joey Ekkerman". De scene gaat over naar Dave met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Dave van Kessel". In beeld staat het volgende weergeven: "De parketteer legt vloeren van hout, parket, laminaat of kurk." In de video gaat iemand met een stofzuiger een vloer over.

Joey neemt een selfie-video op. We horen hem. Hij laat in de video een vloer zien.

Joey: Dit is de werkplek van een parketteur. Ik werk met begeleider Dave.

Beschrijver: We horen nu Dave.

Dave: Hoi, Joey.

Beschrijver: Joey vertelt over zijn beroep voor de camera van SBB. Ondertussen worden er beelden getoond van Joey die een plaat lijmt en bevestigt op de vloer.

Joey: Parketteur is vooral het leggen van vloeren en het renoveren van vloeren. Dat zijn de grote delen van wat er moet gebeuren. Je moet vooral handig zijn en goed inzicht hebben. Zonder dat kom je niet echt ver.

Beschrijver: Dave vult Joey verder aan waarop Joey reageert. Daarna neemt Joey het woord.

Dave: En een klein beetje aanleg.

Joey: Ja, dat ook. Zeker weten.

Het leuke aan hout vind ik dat je er alles mee kunt doen. En het is vooral heel duurzaam.

Beschrijver: Het woord gaat nu naar Dave. In de video maakt iemand gebruik van een cirkelzaag. In de volgende scene knoopt Joey de stofzak dicht.

Dave: Het is best hard werken. Fysiek is het een zwaar beroep. Hartstikke leuk als mensen het ook willen leren. Graag. Het gaat goed met Joey. Ik ben zeer tevreden over hem.

Goed afsluiten, goed vastknopen. Anders adem je al dat stof in. Het is voor je eigen gezondheid.

Beschrijver: Na Dave gaan we terug naar Joey.

Joey: Voor mij is het afkijken bij een ervaren parketteur vooral heel leerzaam. Ik leer heel veel dingen.

Beschrijver: Dave geeft uitleg aan Joey. Daarna vertelt hij over de samenwerking. De video gaat vervolgens naar een afsluiting.

Dave: Graag smalle baantjes lopen. Als je baantje niet goed schoon is...

Het is leuk om het door te geven. Zeker als je ziet dat ze het dan ook goed doen. Dan is het leuk dat ze het van jou geleerd hebben.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Interieurvakman parketvloeren". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt voor, schuurt en legt", "kent verschillende legpatronen", "kan goed overweg met de machines", "weet de regels die bij het vak horen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Interieurvakman parketvloeren" met daaronder de benodigde skills: "handig", "sterk en fit", "creatief", "netjes". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als interieurvakman parketvloeren leg je een vloer van hout, parket, laminaat, lamel of kurk. Jij pakt zelf het juiste materiaal en gereedschap. Eerst leg je de tussenvloer. De uiteindelijke vloer leg je soms in een patroon. Dit kan een ingewikkeld patroon zijn. Inzicht en creativiteit zijn daarom belangrijk. Je schuurt de vloer en werkt de randen af. Daarna zet jij de vloer in de was, lak of olie. Soms repareer of vervang je een oude of beschadigde vloer. Je werkt alleen of met een collega. Het werk is soms zwaar. Je moet dus fit zijn. Met klanten en collega’s kun je goed opschieten. 

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In de komende tien jaar worden er in Nederland 900.000 nieuwe woningen gebouwd. In veel van deze woningen moeten nieuwe vloeren worden gelegd. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema. Interieurvakmensen kiezen in toenemende mate voor energiezuinige oplossingen en natuurvriendelijke materialen. Als interieurvakman kun je werken bij woninginrichters, woningstofferingsbedrijf, specialistische woonwinkels, vloerenbedrijven en projectinrichters. Of je gaat als ZZP’er aan de slag.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Interieurvakmensen hebben steeds vaker – naast hun technisch en ruimtelijk inzicht – digitale vaardigheden nodig voor hun werk. Tekeningen, werkbonnen en productinformatie worden steeds vaker digitaal verwerkt en aangeboden. Daarnaast is klantgerichtheid belangrijk. Als ze hun werk perfect hebben afgeleverd, en de vloer hebben behandeld met olie, was of lak, adviseren parketprofessionals de klant over het gebruik en onderhoud. Interieurvakmensen werken steeds meer met hernieuwbare materialen, duurzame producten en zoeken naar energiezuinige oplossingen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert hoe je de basis legt voor diverse soorten houten vloeren. Dat kunnen massieve vloeren of parket zijn, maar ook bijvoorbeeld laminaat. Je leert legpatronen uit te tekenen en een vloer in patroon te leggen. En je leert hoe je omgaat met bijvoorbeeld vloerverwarming. Vakkundigheid en nauwkeurigheid staan daarbij bovenaan. Je werkt op locatie bij de klant. Daarom zijn ook communicatieve vaardigheden belangrijk om klant- en servicegericht te kunnen werken en met de opdrachtgever mee te denken in oplossingen. Je leert hoe je natuurvriendelijke materialen en de nieuwste technieken op jouw vakgebied kunt toepassen.