interieurvakman woningstofferen

Een lege woning is maar kaal. Als interieurvakman woningstofferen kleed jij kantoren en woningen aan met vloerbedekking, gordijnen en zonwering.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert vloeren voor te bereiden en ondervloeren te leggen. Je leert werken met materialen en gereedschappen die bij dit werk komen kijken. Je leert trappen te bekleden. Daarnaast leer je hoe raambekleding en zonwering wordt aangebracht.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 55%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Als een klant vloerbedekking, raambekleding of zonwering koopt in de winkel, krijg jij de opdracht deze te leggen of te plaatsen.  Soms zet je ook meubelen die de klant gekocht heeft in elkaar. Dit kan bij de klant thuis zijn, maar ook in een kantoor, een school of een ander gebouw. Je verzamelt alle materialen die je nodig hebt en gaat met je bestelwagen naar de klant. Vaak ga je samen met een collega. Het is niet alleen belangrijk dat je de klus goed uitvoert, maar ook dat je netjes omgaat met de klant en vragen van de klant beantwoordt. Je levert dus kwaliteit en service!

Hier lees je nog meer over dit beroep. 

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De komende tien jaar worden er in Nederland 900.000 nieuwe woningen gebouwd. Die woningen moeten worden voorzien van vloerbedekking, pvc, laminaat of parket. En van (elektrische) raamdecoratie zoals gordijnen, binnenzonwering en horren. Daar zorgen woningstoffeerders voor. Raamdecoratie is steeds vaker een elektrisch systeem dat je digitaal en op afstand kunt bedienen. Verder is duurzaamheid een belangrijk thema. In de interieursector wordt steeds meer gewerkt met energiezuinige oplossingen en natuurvriendelijke materialen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Interieurvakmensen hebben naast technisch en ruimtelijk inzicht ook digitale vaardigheden nodig voor hun werk. Ze moeten bijvoorbeeld weten hoe bedienings- en besturingssystemen van elektrische raamdecoratie werken. Maar ook werkbonnen, tekeningen en productinformatie worden steeds vaker digitaal verwerkt en aangeboden. Daarnaast wordt klantgerichtheid belangrijker. Als zij hun werk perfect hebt afgeleverd, adviseren zij de klant over het gebruik en onderhoud van de vloer of raamdecoratie. Interieurvakmensen werken bijvoorbeeld bij woninginrichters, stofferingsbedrijven, specialistische woonwinkels, vloerenbedrijven of bedrijven voor raamdecoraties.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je leert hoe je de basis legt voor een goede vloer of het montage van raambekleding. Je leert hoe je legpatronen uittekent, de vloer in patroon legt, hoe je met vloerverwarming rekening houdt, maar ook wat voor montagemogelijkheden er voor rails zijn. Als interieurvakman werk je op locatie. Vakkundigheid en nauwkeurigheid staan daarbij bovenaan. Maar ook communicatieve vaardigheden zijn belangrijk om klant- en servicegericht te kunnen werken en met de opdrachtgever mee te denken in oplossingen. Je leert hoe je energiezuinige oplossingen kunt bieden en hoe je natuurvriendelijke materialen en de nieuwste technieken op jouw vakgebied kunt toepassen.