Interieurvakman woningstofferen

Opleiding

Een lege woning is maar kaal. Als interieurvakman woningstofferen kleed jij kantoren en woningen aan met vloerbedekking, gordijnen en zonwering.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Interieur
Opleidingscode
25659

Opleiding

Je leert vloeren voor te bereiden en ondervloeren te leggen. Je leert werken met materialen en gereedschappen die bij dit werk komen kijken. Je leert trappen te bekleden. Daarnaast leer je hoe raambekleding en zonwering wordt aangebracht.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg: bbl
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 46%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 33%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Interieurvakman woningstofferen"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Interieurvakman woningstofferen". Een student interieurvakman woningstofferen spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als interieurvakman woningstofferen aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Interieurvakman woningstofferen". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Milan en de volgende tekst verschijnt: "BBL-student, Milan Hendriks". De scene gaat over naar Twan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Twan Westendorp". In de video komt een bedrijfsbusje aanrijden en draait bij bewoners de plaats op. Op de bus staat: "Wagenmans Wonen en Slapen – Lemelerveld". Milan pakt materiaal uit de bus. In de volgende scène is hij een vloer aan het schoonmaken met een apparaat. In beeld staat het volgende weergeven: "Verzorgt het interieur van een ruimte met vloerbedekking en raambekleding."

Als eerste neemt Milan het woord.

Milan: Ik ben Milan Hendriks. Ik ben 17 jaar en ik doe de opleiding tot woningstofferen in Zwolle bij Deltion. Ik werk bij Wagenmans vier dagen en één dag zit ik op school.

Beschrijver: Na Milan horen we Twan.

Twan: Ik ben Twan Westendorp. Ik werk bij Wagenmans Wonen inmiddels 26 jaar.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Milan. Er worden ondertussen beelden getoond van Milan die de vloer schoonmaakt en stofzuigt.

Milan: Ik leg vloeren wat we hier aan het doen zijn vandaag, raambekleding, gordijnen, meubels, bedden, kasten, van alles.

Beschrijver: Twan neemt het woord over van Milan. In de video brengt Milan een mengsel aan op de vloer. Twan helpt Milan daarbij.

Twan: We begeleiden jongens zoals Milan om ze het vak te leren, om ze enthousiast te maken over de woninginrichting. Ik probeer ze eerst mee te laten kijken hoe alles in zijn werk gaat en later alles te laten doen eigenlijk wat wij ook doen. Dus zoveel mogelijk laten doen dat is het beste en daar leren ze het beste van. Ze moeten een beetje sociaal zijn. Met klanten om kunnen gaan. Netjes werken. Een beetje goed in taalgebruik.

Beschrijver: We gaan terug naar Milan. Milan en Twan leggen in de video een vloer. In de video meten Milan en Twan stukken van de te leggen vloer.

Milan: Als je iets aanlevert bij klanten, dan vind ik de reactie wel leuk. Je kunt een goede reactie verwachten als het werk allemaal opgeleverd en klaar is. Ik vind PVC leggen toch wel wat leukste. Het is gewoon doorleggen en het kozijnen snijden is mooi werk. Het voordeel is dat je vier dagen werkt en één dag school hebt. Dus die vier dagen werken dan krijg je salaris. Eind van de maand krijg je uitbetaald.

Beschrijver: Na Milan horen we Twan. Ondertussen gaat Milan met een roller over de vloer. De video gaat na het verhaal van Twan naar een einde.

Twan: Ik vind het wel leuk inderdaad om ze een beetje enthousiast te maken over wat wij doen. Dat geeft voldoening.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Interieurvakman woningstofferen". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "brengt de vloerbedekking aan", "bevestigt raambekleding en zonwering", "zorgt voor een veilige werkomgeving", "levert de werkzaamheden op", "werkt bij particulieren thuis en in kantoren, openbare ruim en winkels". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Interieurvakman woningstofferen" met daaronder de benodigde skills: "technisch inzicht", "goed kunnen luisteren", "servicegericht", "handig", "nauwkeurig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als een klant vloerbedekking, raambekleding of zonwering koopt in de winkel, krijg jij de opdracht deze te leggen of te plaatsen. Soms zet je ook meubelen die de klant gekocht heeft in elkaar. Dit kan bij de klant thuis zijn, maar ook in een kantoor, een school of een ander gebouw. Je verzamelt alle materialen die je nodig hebt en gaat met je bestelwagen naar de klant. Vaak ga je samen met een collega. Het is niet alleen belangrijk dat je de klus goed uitvoert, maar ook dat je netjes omgaat met de klant en vragen van de klant beantwoordt. Je levert dus kwaliteit en service!

Hier lees je nog meer over dit beroep. 

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De komende tien jaar worden er in Nederland 900.000 nieuwe woningen gebouwd. Die woningen moeten worden voorzien van vloerbedekking, pvc, laminaat of parket. En van (elektrische) raamdecoratie zoals gordijnen, binnenzonwering en horren. Daar zorgen woningstoffeerders voor. Raamdecoratie is steeds vaker een elektrisch systeem dat je digitaal en op afstand kunt bedienen. Verder is duurzaamheid een belangrijk thema. In de interieursector wordt steeds meer gewerkt met energiezuinige oplossingen en natuurvriendelijke materialen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Interieurvakmensen hebben naast technisch en ruimtelijk inzicht ook digitale vaardigheden nodig voor hun werk. Ze moeten bijvoorbeeld weten hoe bedienings- en besturingssystemen van elektrische raamdecoratie werken. Maar ook werkbonnen, tekeningen en productinformatie worden steeds vaker digitaal verwerkt en aangeboden. Daarnaast wordt klantgerichtheid belangrijker. Als zij hun werk perfect hebt afgeleverd, adviseren zij de klant over het gebruik en onderhoud van de vloer of raamdecoratie. Interieurvakmensen werken bijvoorbeeld bij woninginrichters, stofferingsbedrijven, specialistische woonwinkels, vloerenbedrijven of bedrijven voor raamdecoraties.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert hoe je de basis legt voor een goede vloer of het montage van raambekleding. Je leert hoe je legpatronen uittekent, de vloer in patroon legt, hoe je met vloerverwarming rekening houdt, maar ook wat voor montagemogelijkheden er voor rails zijn. Als interieurvakman werk je op locatie. Vakkundigheid en nauwkeurigheid staan daarbij bovenaan. Maar ook communicatieve vaardigheden zijn belangrijk om klant- en servicegericht te kunnen werken en met de opdrachtgever mee te denken in oplossingen. Je leert hoe je energiezuinige oplossingen kunt bieden en hoe je natuurvriendelijke materialen en de nieuwste technieken op jouw vakgebied kunt toepassen.