Junior manager groothandel

Jij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt in de groothandel. Voorraadbeheer, planning, verkoop én leidinggeven. Trek jij deze kar?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Economie en ondernemen
Richting
Commercie, groothandel en internationale handel
Opleidingscode
25878

Opleiding

Tijdens de opleiding leer je hoe je een vestiging van een groothandel leidt en wat daar allemaal bij komt kijken. Je leert bijvoorbeeld verkoopcijfers te analyseren en klanten te werven. Ook leer je hoe het logistieke proces in elkaar zit en hoe je de voorraad kunt bewaken.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,4
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 52%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 58%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Tygo Huis in 't Veld en praktijkopleider Oskar van Zuiden over het vak van Junior Manager Groothandel.

(VROLIJKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Junior Manager Groothandel

Student: Tygo Huis in 't Veld

Praktijkopleider: Oskar van Zuiden

Tygo staat in een groothandel. Hij draagt een vest met het logo van Sligro. Zijn praktijkopleider Oskar staat ook in de groothandel.

Beeldtekst:

Als Junior Manager Groothandel ben je verantwoordelijk voor het leiden van een vestiging van een groothandel.

TYGO HUIS IN 'T VELD: "Ik ben Tygo. Ik doe de opleiding Junior Manager Groothandel en ik loop stage bij Sligro."

OSKAR VAN ZUIDEN: "Mijn naam is Oskar van Zuiden. Ik ben de vestigingsdirecteur van de Sligro in Apeldoorn. Sligro is een landelijke groothandel."

TYGO: "Mijn werkzaamheden bestaan uit het aansturen van collega's, de folder inplannen en aanwijzen waar het hoort te staan op papier. En ook weleens bij de receptie de nodige dingen doen."

OSKAR: "De student begeleid ik meestal zelf. Dat betekent dat ik als vestigingsdirecteur de student een aantal facetten laat zien. Hoe we omgaan met het kostenplan, hoe we omgaan met de personeelsinzet. Hoe we omgaan met de commercie en een stukje marketing wat daarbij komt."

Tygo zit aan een balie en helpt een klant.

TYGO (TEGEN DE KLANT): "Hallo, goedemorgen."

TYGO (TEGEN DE CAMERA) : "Als klanten zich inschrijven bij de KvK en bij ons, dan geven wij een soort kleine rondleiding door de winkel en leggen we uit hoe het werkt qua folder en qua prijs."

Tygo zit op een kantoor aan een bureau. Hij filmt zichzelf.

TYGO (IN VLOG): "Hoi, ik ben Tygo en ik ga klanten bellen voor de aanbieding van het frituurvet."

Tygo pakt de telefoon en belt met een klant.

TYGO (TEGEN KLANT AAN DE TELEFOON) : "Ik zie dat u het afgelopen jaar veel frituurvet van Kern heeft afgenomen. Wij hebben het nu weer scherp in de aanbieding."

OSKAR: "Ik ben heel erg tevreden over Tygo, met name over zijn motivatie en inzet en zijn leergierigheid."

(VROLIJKE MUZIEK)

Tygo is aan de telefoon op kantoor.

Beeldtekst:

Vakfacts Junior Manager Groothandel

- runt de vestiging

- onderzoekt de commerciële markt

- verzorgt de marketing- en communicatie-activiteiten

- houdt zich bezig met het beleid van de vestiging

- verzorgen van de inkoop en goederenstroom

- voert verkoopgesprekken met klanten

Skills Junior Manager Groothandel

- commercieel

- klantgericht

- dienstverlenend

- ondernemend

- digitaal vaardig

- communicatief

Dit is een productie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven.

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt, met als bijschrift: Maakt werk van praktijkleren.

Beroep

Als junior manager groothandel beheer je een vestiging in de groothandel. Je bent verantwoordelijk voor alles in en om het bedrijf en hoe de vestiging er uitziet. Je voert het beleid van de organisatie uit. Je beheert de goederen en de voorraad, stuurt het logistieke proces aan en coördineert de verkoop. Je geeft hierbij leiding en begeleidt medewerkers. Als het nodig is voer je ook zelf logistieke taken en verkooptaken uit. Je doet er alles aan om de omzet van de vestiging te halen of te vergroten. Hiervoor neem je allerlei beslissingen. Je kijkt goed naar de lokale omstandigheden van je vestiging en stemt je beleid hierop af.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 85%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De groothandel is een sector met veel verschillende kanten. Er zijn leveranciers en klanten die producten inkopen. Er is ook concurrentie van andere leveranciers. Om kansen te benutten en goed zicht te houden op wat er speelt, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van digitale technologie (zoals AI). Ook e-commerce platforms en gebruik van data spelen een steeds grotere rol. Door globalisering (wereldwijde handel) hebben groothandels vaak te maken met een internationaal netwerk.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Junior managers in de groothandel hebben een leidinggevende functie bij een groothandelsbedrijf. Bijvoorbeeld in de voedingssector, de techniek, de bouw, de mode, de horeca of de zorg. Ze houden zich bezig met allerlei kanten van het bedrijf: de inkoop en de verkoop, het beheer van de voorraden, de (financiële) administratie en de klantcontacten. Vanuit hun leidinggevende rol houden ze de bedrijfsdoelstellingen in de gaten. En ze nemen beslissingen op basis van trends om die te behalen. Daarbij maken ze veel gebruik van digitale hulpmiddelen en online informatie.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als junior manager kun je aan de slag in verschillende sectoren. Bijvoorbeeld als (assistent-) inkoper, (assistent-)verkoopmanager, logistiek medewerker of (assistent-) ketenmanager. Vaak coach je een team, zodat dit de beste prestaties kan leveren. In de groothandel is talenkennis en affiniteit met andere culturen van belang zodat je kan inspelen op wensen en behoeften van internationale klanten. Natuurlijk leer je ook met nieuwe digitale hulpmiddelen en online systemen werken, want dat wordt steeds belangrijker. Goed om te weten: Ruim de helft van de afgestudeerden stroomt door naar een hbo-opleiding op het gebied van economie, bedrijfskunde, ondernemen, logistiek, HRM of management.