Junior manager internationale handel

Heb jij interesse in een veelzijdige baan waarin je werkt met buitenlandse relaties? Als jij graag over de grenzen kijkt en een echte regelaar bent, dan is dit een beroep voor jou!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Import, export en welke documenten heb je nodig om goederen over de grenzen te transporteren? Je leert het tijdens de opleiding junior manager internationale handel . Daarnaast krijg je internationale marketing en commerciële communicatie in twee vreemde talen. Je leert ook hoe je exportmarkten kunt analyseren en hoe je exportplannen opstelt.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,4
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 59%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Junior Manager Internationale Handel"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Junior Manager Internationale Handel". Een student junior manager internationale handel spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als junior manager internationale handel aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Junior Manager Internationale Handel". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Sebastian en de volgende tekst verschijnt: "Student, Sebastian Gniadek". De scene gaat over naar Hans met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Hans de Jong". Ze staan beiden in een magazijn. In beeld staat het volgende weergeven: "Stelt export- en marketingplan op en voert import- en exportactiviteiten uit."

Als eerste komt Hans aan het woord.

Hans: Firma Van der Meer is een diertotaal groothandel. We importeren ook producten uit India, China, Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Beschrijver: Na Hans horen we Sebastian. In de video loopt Sebastian ondertussen door het magazijn en controleert de producten.

Sebastian: Het heeft veel te maken met import en export en voorbereiding op het managen van een eigen bedrijf.

Beschrijver: Hans vervolgt zijn verhaal. In de volgende scene stelt hij een vraag aan Sebastian.

Hans: Je wordt hier op zoveel mogelijk punten ingezet.

Had je nog contact gehad met de jongens uit India over die container?

Beschrijver: Sebastian geeft antwoordt. Hans vraagt daar op door. Het woord gaat vervolgens over en weer.

Sebastian: Ja, ze zijn er klaar voor en ze hebben het dinsdag opgestuurd.

Hans: Hij is onderweg?

Sebastian: Ja.

Hans: Dan kunnen we dit afvinken. Hartstikke goed.

Beschrijver: Sebastian vertelt over zijn werkzaamheden. In de video heeft hij een klembord vast en pakt hij een product uit het schap.

Sebastian: Wat me hier te doen staat is klanten aanspreken. Ervoor zorgen dat de producten bij de klant aankomen. Dat producten voor de klanten er zijn. En ervoor zorgen dat de klanten goed geïnformeerd zijn over de producten.

Beschrijver: Hans bekijkt een product. Sebastian staat naast hem. Hans stelt een vraag waarop Sebastian reageert. Het woord gaat vervolgens over en weer.

Hans: Deze klopt. Had je die varkensoren nog gecheckt?

Sebastian: Ja.

Hans: Waren het er 75?

Sebastian: Het waren er 56.

Hans: 56, oké. Dan moeten we die nog even aanpassen want hier staat 75 op de lijst. Gaan we die nog even aanpassen.

Beschrijver: Sebastian vervolgt zijn verhaal.

Sebastian: Waar ik mee bezig ben, is het aanschrijven van potentiële klanten. Die dan ook potentiële bestellingen bij ons kunnen plaatsen.

Beschrijver: Na Sebastian komt Hans aan het woord.

Hans: We proberen hier om de stagiair zoveel mogelijk zelf te laten doen natuurlijk. Zijn er bepaalde punten waar die niet uitkomt dan springen we daarin bij.

Beschrijver: Sebastian geeft feedback over Hans. Ondertussen worden er beelden getoond waar ze beiden moeten lachen.

Sebastian: Werken met Hans is een feest.

Beschrijver: Hans geeft nu feedback over Sebastian. Ondertussen worden er beelden getoond van Sebastian die achter een computer zit. De video wordt daarna afgesloten.

Hans: Om met Sebastian te werken is uiteraard leuk. Voor hem is alles nieuw. Ik heb alles al een keer de revue zien passeren. Het is voor mij zaak om mijn kennis over te dragen op de jeugd, zal ik maar zeggen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Junior Manager Internationale Handel". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "onderzoekt de markt en doet voorstellen voor commercieel beleid", "voert verkoopgesprekken en maakt offertes op", "onderhoudt klantcontact en voert aftersales uit", "voert promotieactiviteiten uit", "organiseert en voert import- en exportactiviteiten uit", "stelt een export-/marketingplan op". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Junior Manager Internationale Handel" met daaronder de benodigde skills: "verantwoordelijk", "zelfstandig", "kennis van vreemde talen", "flexibel", "sociaal", "commercieel". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als junior manager internationale handel ben je een planner en regelaar die zijn talen goed beheerst. In dit vak plan je het transport van een groot bedrijf. Je doet ook de financiering, maakt offertes en sluit verzekeringen af. Ook handel je de verkoop af en regel je de export van verkochte producten. In dit beroep is het belangrijk dat je buitenlandse klanten goed te woord kunt staan.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 88%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  In de internationale handel gaat het erom de marktontwikkelingen goed in de gaten te houden. Die veranderen voortdurend. Steeds vaker gebruiken we digitale technologie, zoals AI en e-commerce platforms om te weten wat er speelt. Data worden belangrijk om de business af te stemmen op nieuwe kansen. Internationale bedrijven verkopen niet alleen producten, maar steeds vaker ook aanvullende diensten zoals het transport van die producten. Ook kennis van de klantreis is steeds meer noodzakelijk. Hoe maakt de klant zijn keuze en waarom? En hoe kan een bedrijf daarop inspelen door op een slimme manier het aanbod onder de aandacht te brengen?

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Juniormanagers internationale handel hebben een commerciële functie bij een internationaal bedrijf. Zij houden zich bezig met import- en exportprocessen. Ze brengen marktontwikkelingen in kaart, stellen accountplannen op en signaleren kansen en bedreigingen voor internationale handel. En, heel belangrijk, ze onderhouden het contact met (potentiële) klanten. Bij al deze werkzaamheden maken ze gebruik van de nieuwste digitale technieken en online systemen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je leert van alles over internationale handel. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden om goed te communiceren en samen te werken. Om te werken in een internationale context is talenkennis van belang. Ook vind je het leuk je te verdiepen in andere culturen en de lokale situatie van individuele klanten. Als je dat leuk vindt krijg je de kans om te reizen. Goed om te weten: Tweederde van de afgestudeerden stroomt door naar een hbo-opleiding. Denk aan commerciële economie, bedrijfskunde, international business, small business & retail management, en logistiek & economie.