Allround uurwerktechnicus

Mechanisch of elektronisch. Alle horloges, klokken of wekkers (uurwerken) zitten ingewikkeld in elkaar. Als allround uurwerktechnicus moet je daarom ook echt verstand van het vak hebben.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert hoe je uurwerken kunt repareren. Het gaat dan om kleine en grote uurwerken, oftewel horloges en (wand)klokken. Je leert de technologie kennen en hoe je uurwerken kunt instellen en inregelen. Je leert omgaan met de gereedschappen die je nodig hebt bij dit beroep.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround uurwerktechnicus"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround uurwerktechnicus". Een student Allround uurwerktechnicus spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als Allround uurwerktechnicus aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround uurwerktechnicus". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Nick en de volgende tekst verschijnt: "Student, Nick Saarberg". De scene gaat over naar meneer Plessen met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, de heer Plessen". Op de achtergrond hangen diverse klassieke klokken. In beeld staat het volgende weergeven: "Repareert klokken en horloges."

Als eerste komt Nick aan het woord. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Hij staat tussen de klokken. Daarna spreekt hij weer voor de camera van SBB. In de video bekijkt hij ondertussen de tandwielen en onderdelen van een klok.

Nick: Ik doe medewerker uurwerktechniek. Ik loop momenteel stage bij Athos Klokken.

Ik ben Nick en ik ben bezig met klokken repareren.

Meestal begin ik met de klok bij het nakijken van de probleempunten. Dus uitgesleten bussen of gesprongen veren of kapotte veren. Daarna wordt er een prijsopgave gemaakt. Als dat goedgekeurd wordt door de klant, ga ik meestal door met het schoonmaken van de klok en daarna ga ik hem weer in elkaar zetten.

Beschrijver: Na Nick horen we de heer Plessen. De video toont de voorgevel van het gebouw met daarop "Athos Klokkenfabriek Plessen". Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". In de volgende scene geeft de heer Plessen uitleg aan Nick. Daarna geeft hij feedback over Nick. Er worden tevens beelden getoond waar iemand gebruikmaakt van een machine.

De heer Plessen: Ik ben eigenaar van juwelier Plessen. Dit is een uurwerkmakersbedrijf. Wij zijn al 63 jaar hier gevestigd in Leiden Zuidwest.

Deze jongeman, hij is groot. Ik ben klein. Maar hij kan ook groot worden in zijn techniek. Vanaf vorig jaar augustus is hij bij ons. Klokken repareren was nog niet zijn grote passie maar dat heeft hij de afgelopen maanden hier geleerd.

Beschrijver: Het woord gaat nu naar Nick. De video komt vervolgens aan een einde.

Nick: Ik heb de afgelopen maanden veel afwisseling gehad van u. Dat vind ik heel fijn. En mijn begeleiding was goed.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround uurwerktechnicus". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "analyseert het probleem aan het uurwerk", "controleert functies en smeert onderdelen", "demonteert en monteert het uurwerk", "reinigt en vervangt onderdelen", "voert reparaties uit aan horloges", "voorkomt criminaliteit". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround uurwerktechnicus" met daaronder de benodigde skills: "creatief", "zorgvuldig", "analytisch", "goede motoriek". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Klokken en horloges worden al sinds de 16e eeuw gebruikt om aan te geven hoe laat het is. Als allround uurwerktechnicus repareer je allerlei uurwerken. Niet alleen mechanische, maar ook elektronische en elektrische horloges en klokken. Je stelt vast welke storingen en gebreken er zijn en hoe je die op kunt lossen. Je haalt de uurwerken helemaal uit elkaar en maakt ze schoon en vervangt of herstelt de versleten onderdelen. Daarna zet je alles weer in elkaar en controleer je of alles nog werkt. Je beschikt over een hoge mate van technisch inzicht. Je werkt veelal zelfstandig.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector