Allround uurwerktechnicus

Allround uurwerktechnicus

Mechanisch of elektronisch. Alle horloges, klokken of wekkers (uurwerken) zitten ingewikkeld in elkaar. Als allround uurwerktechnicus moet je daarom ook echt verstand van het vak hebben.

Opleiding

 • Je leert hoe je uurwerken kunt repareren. Het gaat dan om kleine en grote uurwerken, oftewel horloges en (wand)klokken. Je leert de technologie kennen en hoe je uurwerken kunt instellen en inregelen. Je leert omgaan met de gereedschappen die je nodig hebt bij dit beroep.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bol
  Leerweg bol
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  10 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Klokken en horloges worden al sinds de 16e eeuw gebruikt om aan te geven hoe laat het is. Als allround uurwerktechnicus repareer je allerlei uurwerken. Niet alleen mechanische, maar ook elektronische en elektrische horloges en klokken. Je stelt vast welke storingen en gebreken er zijn en hoe je die op kunt lossen. Je haalt de uurwerken helemaal uit elkaar en maakt ze schoon en vervangt of herstelt de versleten onderdelen. Daarna zet je alles weer in elkaar en controleer je of alles nog werkt. Je beschikt over een hoge mate van technisch inzicht. Je werkt veelal zelfstandig.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken