Pianotechnicus

Pianotechnicus

Als een vleugel of piano niet goed wordt onderhouden, klinkt hij niet mooi meer. Als pianotechnicus ben jij dan de redder in nood. Met jouw vakmanschap haal je de mooiste klanken weer naar boven.

Opleiding

 • Je leert de verschillende onderdelen van piano’s en vleugels kennen. Je leert hoe je kastonderdelen in en uit elkaar kunt halen. Je leert luisteren naar de klanken en analyseren wat er moet gebeuren. Hoe je reparaties kunt uitvoeren leer je natuurlijk ook. Het stemmen naderhand is een belangrijk onderdeel. Dat leer je ook.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bol
  Leerweg bol
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  7 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als pianotechnicus stem en onderhoud je piano's en vleugels. Je zorgt ervoor dat het instrument zuiver klinkt. Ook zorg je voor het onderhoud van de piano en adviseert de klant erover. Soms merk je tijdens het pianostemmen dat de piano gerepareerd moet worden. Dit kun je zelf, of samen met collega’s, doen in de werkplaats. Je kan goed kunnen luisteren om een piano te kunnen stemmen. Verder verzorg je de planning en de administratie want als pianotechnicus ben je meestal verantwoordelijk voor je eigen werkzaamheden.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken