Pianotechnicus

Als een vleugel of piano niet goed wordt onderhouden, klinkt hij niet mooi meer. Als pianotechnicus ben jij dan de redder in nood. Met jouw vakmanschap haal je de mooiste klanken weer naar boven.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert de verschillende onderdelen van piano’s en vleugels kennen. Je leert hoe je kastonderdelen in en uit elkaar kunt halen. Je leert luisteren naar de klanken en analyseren wat er moet gebeuren. Hoe je reparaties kunt uitvoeren leer je natuurlijk ook. Het stemmen naderhand is een belangrijk onderdeel. Dat leer je ook.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren Pianotechnicus"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Pianotechnicus". Een student pianotechnicus spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als pianotechnicus aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Pianotechnicus". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Sam en de volgende tekst verschijnt: "Student, Sam Duijn". De scene gaat over naar Theodoor met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Theodoor Dekker". Ze staan beiden in een werkplaats. In beeld staat het volgende weergeven: "Verricht stem- en onderhoudswerkzaamheden aan piano's en vleugels." Op de beelden werkt Sam aan de snaren van een piano.

Als eerste neemt Sam het woord.

Sam: Ik volg de opleiding pianotechnicus. Een mbo 3-opleiding op het HMC-college in Sloterdijk.

Beschrijver: Na Sam horen we Theodoor.

Theodoor: We zijn nu in mijn pianowerkplaats in Amsterdam-Oost. Wat we hier doen is: piano's en vleugels restaureren en herstellen. Het varieert van instrumenten gebouwd vanaf 1830 tot vandaag.

Beschrijver: Sam neemt het woord over van Theodoor.

Sam: Wij verrichten allerlei werkzaamheden. Afregelen, reparaties stemmen, transporten, verkoop. Ik vind het vak en de stage zo leuk omdat er veel variatie is. De afwisseling maakt het leuk.

Beschrijver: We gaan terug naar Theodoor. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Theodoor: Een piano of vleugel die binnenkomt, is in de regel ontstemd. Meestal ligt dat aan het feit dat een besnaring oud is, gecorrodeerd of in wat voor staat dan ook. In ieder geval in slechte staat. Dan besluiten we om een nieuwe besnaring op een piano of vleugel te zetten. Dat is een van de werkzaamheden die we hier doen.

Beschrijver: Nu komt Sam aan het woord. Er worden ondertussen beelden getoond van Sam die aan een onderdeel van een piano werkt. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Op de achtergrond zit Theodoor aan de piano en begint te spelen. Verder staan er diverse piano's in de ruimte.

Sam: Waarin Theo zich onderscheidt, is dat ik een leuke band met hem heb. Hij geeft je een fijn gevoel als je werkt. Hij tikt je niet op de vingers als je iets fout doet.

En dit is onze werkplek.

Beschrijver: In deze scene geeft Theodoor feedback over Sam voor de camera van SBB. Daarna komt de video aan een einde.

Theodoor: Sam is gemotiveerd. En in zekere zin ook representatief voor het bedrijf. En gewoon een goede kracht. Hij heeft er zin in. Dat is belangrijk. En hij is muzikaal.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Pianotechnicus". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "adviseert klanten", "stemt piano's en vleugels", "onderhoudt piano's en vleugels", "voert reparatiewerkzaamheden uit", "stelt offertes op". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Pianotechnicus" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "muzikaal gehoor", "efficiënt", "representatief", "klantvriendelijk", "zakelijk ingesteld". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als pianotechnicus stem en onderhoud je piano's en vleugels. Je zorgt ervoor dat het instrument zuiver klinkt. Ook zorg je voor het onderhoud van de piano en adviseert de klant erover. Soms merk je tijdens het pianostemmen dat de piano gerepareerd moet worden. Dit kun je zelf, of samen met collega’s, doen in de werkplaats. Je moet goed kunnen luisteren om een piano te kunnen stemmen. Verder verzorg je de planning en de administratie want als pianotechnicus ben je meestal verantwoordelijk voor je eigen werkzaamheden.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector