Medewerker evenementenorganisatie

Concerten, festivals, open dagen en congressen, ze worden ook wel evenementen genoemd. Ben jij de duizendpoot die alles in goede banen kan leiden?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert tijdens de opleiding medewerker evenementenorganisatie hoe je concepten ontwikkelt en verder uitwerkt. Wat komt er kijken bij een projectplan, wat staat er in een draaiboek en hoe regel je de beveiliging? Deze onderwerpen komen aan bod, naast het regelen van vervoer, verzorgen van de promotie en de inrichting van ruimtes.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 65%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 36%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker evenementenorganisatie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker evenementenorganisatie". Een student medewerker evenementenorganisatie spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als medewerker evenementenorganisatie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker evenementenorganisatie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Kaylee en de volgende tekst verschijnt: "Student, Kaylee van der Zanden". De scene gaat over naar Shanna met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Shanna Bholai". Ze bevinden zich in een hotel. In beeld staat het volgende weergeven: "Assisteert bij marketing- en communicatie beleid en organiseert evenementen." In de video is Kaylee aan het telefoneren.

Als eerste komt Kaylee aan het woord.

Kaylee: Ik volg de opleiding medewerker evenementenorganisatie. Ik loop momenteel stage bij Crowne Plaza Den Haag Promenade.

Beschrijver: Shanna vertelt over haar werkgever. In de volgende scene staat Shanna bij een brandslangkast en geeft ze uitleg aan Kaylee.

Shanna: We werken in een vijfsterrenhotel dat gevestigd is onder de keten: Intercontinental Hotel Group. En dat is wereldwijd gevestigd.

Het is heel belangrijk dat hier niks voor staat. Mocht er brand uitbreken dan hebben we wel de brandslang nodig.

Beschrijver: Na Shanna horen we Kaylee.

Kaylee: Eigenlijk begin je met het controleren van je mailbox. Meestal zijn er veel mailtjes binnengekomen van organisaties en bedrijven waar je al contact mee hebt gehad. En daarin vragen ze om een vergaderruimte en een vergaderarrangement. Dan kijk ik wat de beschikbaarheid is en daarna maak ik daar een offerte van.

Beschrijver: Shanna en Kaylee staan achter een computer bij de receptie. Shanna geeft uitleg aan Kaylee. Op de balie van de receptie staat het bordje van SBB met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Shanna: Het beste is om even een tweede optie aan te bieden. Dan gaan wij achter die eerste optie aan.

Beschrijver: Nu komt Kaylee weer aan het woord. In de volgende scene neemt ze een selfie-video op. Op de achtergrond staat een lange tafel met meerdere stoelen. De tafel is tevens gedekt. Daarna bedankt Kaylee Shanna voor de camera van SBB. De video komt daarna aan een einde.

Kaylee: Het leuke vind ik het contact met de contactpersonen. Echt ook de invulling van een programma. Niet zozeer dat ze zeggen: ik wil een zaal. Dat is natuurlijk standaard. Maar meer van: ik wil iets speciaals in de zaal.

De zaal is net klaargezet. Alles ziet er strak uit. De vergadering kan beginnen.

Ik wil Shanna bedanken voor de trainingen en ook vooral het sociale aspect. Dat ze altijd geduldig blijft. Ondanks dat ik soms met vragen kom waarvan ze denkt, oh nee, daar komt ze weer. Ik vind het fijn dat je altijd de tijd neemt voor me. Ik vind het gewoon heel fijn. Dat waardeer ik.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker evenementenorganisatie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "maakt voorstellen voor een operationeel plan en werkt deze uit", "ontwikkelt en beheert voorlichtings-, promotie- en pr-materiaal", "verzorgt de informatie op internet en intranet en onderhoudt de website", "regelt en coördineert de organisatie en uitvoering van evenementen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker evenementenorganisatie" met daaronder de benodigde skills: "verantwoordelijk", "zelfstandig", "proactief", "overtuigend", "dienstverlenend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als medewerker evenementenorganisatie houd je je bezig met de organisatie van allerlei evenementen. Denk daarbij aan concerten, festivals, open dagen en congressen. Je hebt in dit beroep veel contacten met allerlei mensen, zoals opdrachtgevers, communicatiemedewerkers, ontwerpers, artiesten, beveiligers en cateringbedrijven. Samen met je collega’s denk je na over het programma. Je bekijkt wat er allemaal nodig is en je regelt dat. Welke sprekers of artiesten komen er? Wie gaat hen begeleiden? Waar slapen ze en hoeveel geld willen ze voor hun optreden? Je regelt ook andere praktische dingen, zoals het vervoer van het podium. Je schakelt decorontwerpers en technici in. Je bedenkt wie er moet worden uitgenodigd. Je denkt mee over hoe een groot publiek kan worden bereikt. Je maakt daarvoor promotiemateriaal. Soms schrijf je een persbericht zodat kranten en tijdschriften over het evenement kunnen schrijven.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 1 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 89%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 5 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Mensen die naar een evenement gaan, verwachten dat alles goed georganiseerd is. En dat het evenement écht een belevenis is. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan in de evenementensector. Wie zijn mogelijke bezoekers? Wat willen zij? Hoe kijken ze achteraf terug op het evenement? Ook is er veel aandacht voor de customer journey. Dat is de klantreis van de bezoeker. Die reis begint met het enthousiast maken van mensen voor het evenement en een gevoel van voorpret. De reis eindigt met een blijvende goede herinnering. Communicatie en gebruik van data worden daarom steeds belangrijker. Evenementenorganisatie komt in alle bedrijfstakken voor. Je kunt bijvoorbeeld werken bij festivalorganisaties, vakantieparken of bedrijven die congressen organiseren. Maar ook bij grote bedrijven met een eigen evenementenbureau.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Als medewerker evenementenorganisatie werk je steeds vaker met data en computersystemen. Je helpt bij onderzoek naar de doelgroep en de klantreis. Hoe moet die reis verlopen om de aandacht van bezoekers te trekken, vast te houden, te zorgen dat ze naar jouw evenement komen, en daaraan met plezier terugdenken?

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je vindt het leuk om te leren wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een evenement. Daarnaast vind je het interessant om meer te leren over ICT, (data-) onderzoek en over communicatie en verschillende doelgroepen.