Biotechnicus

Biotechnicus

Proefdieren worden gebruikt voor (wetenschappelijk) onderzoek en lopen daarbij de kans zich onprettig te voelen, pijn te hebben of zelfs te sterven. Er zijn regels gesteld aan dierproeven en als biotechnicus zorg jij dat die met respect worden nageleefd.

Opleiding

 • Je leert hoe je dieren voedt en verzorgt en hoe je experimenten uit kunt voeren bij dieren. Tijdens de opleiding leer je aan welke wet- en regelgeving je je daarbij moet houden. Ook weet je na de opleiding hoe je onderzoeksgegevens verzamelt en bewerkt. Dit is een lastig beroep, je leert dan ook om te gaan met discussies en tegenstand.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg: bol bbl
  Leerweg bol
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  5 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Leerweg bbl
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  100%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  5 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als  biotechnicus help je bij experimenten op proefdieren, bijvoorbeeld voor een onderzoek naar een nieuw medicijn. Je werkt in opdracht van een onderzoeker. Je neemt bloed af van dieren, je injecteert ze en brengt ze onder narcose om ze daarna te opereren. Je moet het leuk vinden om biologisch materiaal te onderzoeken. Je moet je goed houden aan allerlei regels en voorschriften. Je onderzoekt, voert testen uit en je legt de resultaten vast van de metingen.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken