Medewerker versindustrie

Eten: het is een van de belangrijkste dingen in ons leven. Als medewerker versindustrie werk je mee aan het klaarmaken van eten.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je doet productkennis op tijdens je opleiding tot medewerker versindustrie. Je leert hoe je goederen in ontvangst neemt en hoe je ze verwerkt. Omdat je met versproducten werkt, leer je ook te letten op hygiëne en houdbaarheid.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker versindustrie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker versindustrie". Een student medewerker versindustrie spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als medewerker versindustrie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker versindustrie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Edwin en de volgende tekst verschijnt: "Student, Edwin Roos". De scene gaat over naar Edward met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Edward Molenaar". Ze dragen beiden een witte jas en een haarnetje. In beeld staat het volgende weergeven: "Verwerkt en controleert verse voedingsmiddelen tijdens het productie- en verwerkingsproces." Op de beelden snijdt Edwin vlees met een snijmachine.

Als eerste horen we Edwin. Hij neemt een selfie-video op. Achter hem staat zijn collega. Daarna stelt Edwin zich voor, voor de camera van SBB. Ondertussen komt een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Op de beelden verplaatst Edwin samen met zijn collega's kratten met vlees.

Edwin: Hoi, mijn naam is Edwin. Dit is mijn werkplek. Ik maak carpaccio met mijn vriend John.

Ik ben Edwin Roos. Ik volg de opleiding medewerker versindustrie. Binnen het bedrijf verwerk ik het vlees dat binnenkomt. Dan zorg ik ervoor dat het vlees dat aangeleverd wordt in de machines belandt. En dat daar uiteindelijk nette carpacciolaagjes van gesneden worden. Nadat ik dat heb gedaan, zorg ik ervoor dat alle machines gereinigd worden.

Beschrijver: Na Edwin gaat het woord over naar Edward. Hij heeft uitleg aan Edwin. Daarna vertelt hij over zijn werkgever. In de volgende scene heeft Edward een stuk vlees in de hand. Hij geeft uitleg aan Edwin. Daarna geeft Edward feedback over Edwin.

Edward: Hier hebben we het verse vlees dat binnenkomt. Dat zit weliswaar in kratten, maar dat moet eerst opgeduwd worden.

We zijn vandaag bij Roos Carpaccio in Gouda, aan de buitenkant van Gouda, aan het water. Roos Carpaccio is een vleesverwerkend bedrijf, waar we 100 procent rundvlees, onbewerkt dus, versnijden zodat het carpaccio wordt.

Zodat hij weliswaar korter wordt maar dikker. Dan leggen we ze goed neer.

Zijn ontwikkeling binnen het bedrijf is hartstikke goed gegaan. En snel. Hij weet al volledig wat er van hem gevraagd wordt. En alles wat daarbij hoort. Kan zeer zelfstandig werken.

Beschrijver: Edwin neemt het woord over van Edward. Op de beelden plaatst Edwin een stuk plastic op een weegschaal. Hij plaatst daarna het dun gesneden vlees op het plastic. Daarna gaat de video naar een afsluiting.

Edwin: Ik ben blij met de ruimte die ik krijg om mezelf te ontwikkelen. En de goede begeleiding daarbij. Ook in dingen die ik niet weet. Ik word goed ondersteund.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker versindustrie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt het versproductie-/versverwerkingsproces voor", "bewerkt, verwerkt en controleert versproducten", "reinigt en/of desinfecteert machines en gereedschappen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker versindustrie" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "gedisciplineerd", "verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als medewerker versindustrie werk je aan de productie van bijvoorbeeld vlees, vis, gevogelte, aardappelen, groente en fruit (AGF) en dergelijke. Hierbij is het belangrijk om hygiënisch te werk te gaan. Een productiemedewerker werkt in een productieruimte en krijgt te maken met allerlei machines en gereedschappen.Daarnaast controleer je het productieproces en het product.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector