Gastheer/-vrouw

Opleiding

Gastheren en -vrouwen heten mensen welkom in een restaurant en zorgen dat ze zich snel op hun gemak voelen.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Horeca, toerisme en recreatie
Opleidingscode
25168

Opleiding

Je leert bestellingen op te nemen en gerechten uit te serveren. Je leert tafels dekken en afruimen. Je leert rekeningen opmaken en afrekenen. Natuurlijk leer je samenwerken met de bar en met de keuken, zodat jouw gasten een geweldige ervaring hebben.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 62%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 58%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 58%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 31%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Gastheer/-vrouw"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Gastheer/-vrouw". Een student gastheer-vrouw spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als gastheer/-vrouw aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Gastheer/-vrouw". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Maud en de volgende tekst verschijnt: "Student, Maud Aalpoel". De scene gaat over naar Alexander met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Alexander Journee". Ze staan in een restaurant en dragen bijpassende kleding. In beeld staat het volgende weergeven: "De gastheer/-vrouw is letterlijk het warme welkom van een horecabedrijf die gasten meteen op hun gemak stelt."

Maud komt als eerste in beeld. Ze helpt gasten. Ze stelt een vraag aan de gast waarop de gast reageert.

Maud: Goedenavond. Onder welke naam mag ik u ontvangen?

Gast: De Jong.

Beschrijver: Maud vertelt wat er benodigd is om dit beroep uit te oefenen. Ondertussen worden er beelden getoond van Maud die naar een tafel loopt en een menu overhandigt aan de mensen.

Maud: Je moet heel erg zelfverzekerd zijn en gewoon sterk in je schoenen staan. En weten wat je de gasten serveert.

Beschrijver: Na Maud horen we Alexander. Hij geeft uitleg aan Maud. Daarna geeft hij feedback over Maud.

Alexander: Als je hem zo mooi vastpakt aan de rechterkant, dan ga je hem mooi uitserveren. Dan komt het helemaal goed.

Het is een jonge meid natuurlijk. Komt net in Amsterdam. Ze is zeer leergierig.

Beschrijver: We horen nu Maud die een vraagt stelt aan Alexander waarop Alexander antwoordt.

Maud: Wat was die dressing ook alweer?

Alexander: Dat was de wilde gemberdressing.

Beschrijver: Alexander vervolgt vervolgens zijn verhaal. Ondertussen serveert Maud het eten aan de gasten in de video.

Alexander: En wilt heel graag. Geen negen tot vijf mentaliteit. Houdt echt van dingen doorpakken en stappen maken. Dat zie je echt dat ze toch wel een mooie carrière in de horeca wilt.

Beschrijver: Maud legt aan de gasten uit wat ze geserveerd hebben gekregen. De gasten bedanken haar.

Maud: Wilde gemberdressing, cherry blossom, groene asperges en avocado. Geniet ervan.

Gast: Bedankt.

Beschrijver: Maud komt weer aan het woord. In de volgende scene staat ze naast Alexander. Terwijl ze aan het spreken is krijgt ze uitleg over een gerecht van de kok. Daarnaast worden er beelden getoond van de verschillende wijnen die aanwezig zijn.

Maud: Als je zelf vrolijk bent, dan zijn de gasten dat vaak ook. Als de gasten tevreden zijn dan ben ik tevreden.

In het begin, je weet wel de standaard handelingen, maar er komt natuurlijk veel extra’s bij kijken. Dat je vaak naar de tafel gaat om wijn of water bij te schenken, vragen of alles naar wens is of ze enige vragen hebben. Als je de gerechten neerzet uitleg geven over de gerechten en een wijn toepassen bij de gerechten.

Beschrijver: Alexander neemt vervolgens het woord over van Maud.

Alexander: Superleuk natuurlijk jonge mensen allemaal, leergierig dus elke dag maakt het weer anders.

Beschrijver: Maud neemt het woord over van Alexander.

Maud: Mijn dag is geslaagd als ik hele leuke gasten binnenkrijg die zelf ook vrolijk zijn. Daar word ik zelf ook vrolijk van.

Beschrijver: De gasten proosten met glazen wijn.

Gast: Proost.

Beschrijver: Maud neemt een selfie-video op. Op de achtergrond staan haar collega's. De video gaat na deze scene naar een afsluiting.

Maud: Werk ze allemaal jongens. Ik ga er vandoor. Later.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Gastheer/-vrouw". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "heeft kennis van de horeca", "spreekt een woordje buitenlands", "weet wat etiquette is", "houdt overzicht in drukke situaties", "werkt volgens de regels". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Gastheer/-vrouw" met daaronder de benodigde skills: "goede manieren", "representatief", "vriendelijk en beleefd", "gastvrij", "oplettend en voorkomend", "verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als gastheer/-vrouw zorg je dat de gastenruimte klaar is en alle voorraden zijn aangevuld. Je ontvangt de gasten, adviseert hen en neemt bestellingen op. Je maakt drankbestellingen klaar en serveert deze met de maaltijden uit. Je zorgt dat de gasten het naar hun zin hebben en je houdt het commerciële belang in het oog. Je rekent af met de gasten en ruimt op. Je staat voor gastvrijheid en je leeft de regels na op het gebied van de hygiëne. Je vindt het niet erg om ’s avonds en in het weekend te werken.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €10
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 84%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 88%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector