Aviation operations specialist

Aviation operations specialist

Als aviation operations specialist zorg jij ervoor dat vliegtuigen met passagiers en vracht veilig de lucht in kunnen. Want jij hebt overal rekening mee gehouden. Durf jij het aan?

Opleiding

 • Je leert vluchten plannen en beladingsschema’s opstellen. Luchtvaart moet veilig zijn, dus je leert welke regels er gelden. Het is een internationale omgeving waar je komt te werken, dus je leert meerdere talen. De vakken flight operations, ground operations en meteo komen zeker voorbij tijdens de opleiding.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bol
  Leerweg bol
  Doorstroom naar hbo-opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  58%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  94%
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
  € 13

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als aviation operations specialist bereid je de vlucht voor, maak je het vliegplan en verzorg je de briefing aan de bemanning. Daarbij houd je rekening met de nationale en internationale regels die gelden voor het vervoeren van passagiers en vracht naar de bestemming van de vlucht. Na vertrek van het vliegtuig begeleid je de vlucht op afstand. Je informeert de cockpitbemanning over actuele omstandigheden en situaties. In je werk houd je rekening met allerlei belangen: strenge veiligheidseisen, economische belangen van luchtvaartmaatschappijen en het belang van de passagier, die comfortabel wil reizen. Je kunt goed omgaan met stress.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken