Aviation operations specialist

Als aviation operations specialist zorg jij ervoor dat vliegtuigen met passagiers en vracht veilig de lucht in kunnen. Want jij hebt overal rekening mee gehouden. Durf jij het aan?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert vluchten plannen en beladingsschema’s opstellen. Luchtvaart moet veilig zijn, dus je leert welke regels er gelden. Het is een internationale omgeving waar je komt te werken, dus je leert meerdere talen. De vakken flight operations, ground operations en meteo komen zeker voorbij tijdens de opleiding.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 73%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 53%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Aviation Operations Specialist"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Aviation Operations Specialist". Een student aviation operations specialist spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als aviation operations specialist aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Aviation Operations Specialist". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Joy en de volgende tekst verschijnt: "Student, Joy Regan". De scene gaat over naar Priscilla met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Priscilla Groenewoud". In beeld staat het volgende weergeven: "Coördineert werkzaamheden die gebeuren tussen het landen en het opstijgen van een vliegtuig." Op de beelden bekijkt Joy vluchtgegevens.

Als eerste neemt Joy het woord. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van het vliegveld Schiphol. Daarnaast komt het logo van KLM in beeld.

Joy: Ik ben Joy. Ik zit nu op de opleiding Aviation Operation Specialist. Op dit moment loop ik stage bij KLM Loadcontrol. Mijn werkzaamheden nu zijn het maken van beladingen voor KLMvluchten. Hiermee houden we ook rekening met hoeveel koffers er komen, of er vracht komt of post. Wij zorgen er dus voor waar het in het vliegtuig moet gaan staan. Hiermee houden we rekening met de gewichten en de balans van het vliegtuig.

Beschrijver: Na Joy gaat het woord naar Priscilla.

Priscilla: Ik ben Priscilla Groenewoud. Ik ben supervisor bij Loadcontrol van de KLM. Ik ben daar praktijkopleider van de stagiaires.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Joy. In de volgende scène neemt hij een selfie-video op. Daarna zit hij aan een bureau achter de computer en neemt hij de telefoon op. Vervolgens vertelt hij over zijn werk voor de camera van SBB. Daarna gaat de video terug naar Joy die zijn collega informeert over het weer. In de daaropvolgende scène geeft hij feedback over Priscilla.

Joy: Dit is dus het OCC, het Operations Control Center van KLM. Hier wordt alles gedaan voor alle vluchten die KLM afhandelt over de hele wereld.

Hoi, ik ben Joy. Ik ben nu aan het werk op KLM OCC bij Loadcontrol. Ik ben op dit moment een belading aan het maken voor de KL1933 richting Genève en het gaat tot nu toe goed.

Met Joy, Loadcontrol.

Ik zou nog heel graag willen leren om toch echt een ideale belading te kunnen maken waar iedereen echt blij mee is.

Voor de rest is er een beetje slecht weer in Engeland richting Londen dus houdt er rekening mee dat er vertraging op kan lopen.

Ik vind het hartstikke fijn dat Priscilla hier is, ik kan haar altijd vragen stellen, om de kleinste dingetjes ook.

Beschrijver: Priscilla neemt het woord over van Joy. De video komt vervolgens aan een einde.

Priscilla: Wat ik belangrijk vind wat een student meekrijgt tijdens een stage is dat we veilig werken bij de KLM, dat ze de procedures naleven, dat ze zelfstandig leren om beslissingen te nemen in het vak waar ze voor geleerd hebben, theorie versus praktijk.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Aviation Operations Specialist". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "voert het operationele werkzaamheden uit bij aankomst en vertrek", "handelt bij verstoringen in het turnaround proces", "verwerkt vluchtgegevens", "verzorgt de informatievoorziening". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Aviation Operations Specialist" met daaronder de benodigde skills: "internationaal", "wisselende diensten", "plannen en organiseren", "stressbestendig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als aviation operations specialist bereid je de vlucht voor, maak je het vliegplan en verzorg je de briefing aan de bemanning. Daarbij houd je rekening met de nationale en internationale regels die gelden voor het vervoeren van passagiers en vracht naar de bestemming van de vlucht. Na vertrek van het vliegtuig begeleid je de vlucht op afstand. Je informeert de cockpitbemanning over actuele omstandigheden en situaties. In je werk houd je rekening met allerlei belangen: strenge veiligheidseisen, economische belangen van luchtvaartmaatschappijen en het belang van de passagier, die comfortabel wil reizen. Je kunt goed omgaan met stress.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector