Allround stand- en decorbouwer

Samen met een team een stand opbouwen op beurzen of evenementen, of zelfs een heel decor in een theater. De allround stand- en decorbouwer regelt het helemaal.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert complexe onderdelen van stands en decors bouwen en welke technieken je daarbij kunt gebruiken. Je leert hoe je onderdelen transporteert en in elkaar zet op locatie. Als allround stand- en decorbouwer leer je ook leiding geven en hoe je de planning en voortgang bewaakt.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Stands en decors. Ze worden allebei door een tentoonstellings- en/of decorbouwer gemaakt. Als allround stand- en decorbouwer zorg je ervoor dat alle onderdelen die nodig zijn voor een stand goed zijn voorbereid (bijvoorbeeld geschilderd of gestoffeerd) en dat ze op tijd op een beurs zijn. Jij regelt het transport van alle materialen. Onder jouw leiding bouw je samen met collega’s de stand. Je hebt ook te maken met de mensen die de beurs organiseren en de organisaties die ervoor zorgen dat de elektra werkt en dat alle gehuurde spullen op tijd op de beurs zijn.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  In het vak van stand- en decorbouw zijn bepaalde stappen in het maakproces steeds vaker geautomatiseerd. Ook zijn er nieuwe technieken zoals 3D-ontwerpen. Deze technieken maken nieuwe en andere ontwerpen mogelijk. Een decor als een totaalbeleving voor alle zintuigen bijvoorbeeld. Duurzaamheid en circulariteit worden steeds belangrijker. Stand- en decorbouwers gebruiken duurzame materialen en maken onderdelen (modules) die later opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook werken zij steeds meer (internationaal) samen waarbij verschillende partijen verantwoordelijk zijn voor een onderdeel van het totale project. Binnen de sector is veel vraag naar vakspecialisten.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Stand- en decorbouwers houden de technologische ontwikkelingen en de trends in hun vakgebied goed bij. Ze passen duurzame materialen en circulaire ontwerpprocessen toe, zoals modulair ontwerpen en bouwen. Omdat stand- en decorbouwers vaak in grote (internationale) teams aan projecten werken is het belangrijk dat ze goed kunnen samenwerken en communiceren. In het vak van stand- en decorbouw blijft vakkundig hand- en timmerwerk belangrijk.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je kunt gaan werken bij stand- en decorbouwbedrijven of interieurbouwbedrijven. Als standbouwer kun je vaak doorgroeien van voorman tot projectleider. Ook heb je kans dat je in het buitenland gaat werken. Het is belangrijk dat je flexibel bent en geen 9-5 mentaliteit hebt. Stand- en decorbouwers worden steeds vaker als zelfstandig ondernemer ingehuurd. Daarom leer je ook een eigen bedrijf op te zetten.