Stand- en decorbouwer

Vind je het gaaf om grote stands op beurzen of evenementen te bouwen? Of decors in het theater? Dan is dit het beroep voor jou!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol
Profiel
Media, vormgeving en ICT
Richting
Communicatie, media en design
Opleidingscode
25217

Opleiding

Je leert hoe stands en decors worden gemaakt en welke materialen en onderdelen daarbij horen. Je leert hoe je onderdelen transporteert en in elkaar zet op locatie. Je leert werken met de gereedschappen die je daarbij nodig hebt.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 29%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 70%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren Stand- en Decorbouwer"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Stand- en decorbouwer". Een student stand- en decorbouwer spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als stand- en decorbouwer aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Stand- en decorbouwer". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Melissa en de volgende tekst verschijnt: "Student, Melissa Lathouwers". De scene gaat over naar Martijn met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Martijn Hoogendijk". Op de beelden is Melissa met haar collega's aan het werk. Ze zijn platen aan het installeren. Er zijn verschillende maten platen te zien. Ze staan beiden in een werkplaats. Op de achtergrond bevinden zich grote machines. In de video is iemand aan het lassen. In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt en onderhoudt mechatronische machines en apparaten."

Als eerste komt Melissa aan het woord.

Melissa: Ik ben Melissa. Ik ben 18 jaar. Ik doe de opleiding stand- en decorbouw.

Beschrijver: Na Melissa komt Martijn aan het woord.

Martijn: We zijn in Gent, Flanders Expo. En we bouwen een stand op van SEH Tork.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Melissa. Ondertussen worden er beelden getoond van Martijn en Melissa die platen verplaatsen en installeren op de vloer.

Melissa: Mijn werkzaamheden zijn: stands voorbereiden, karren laden, in de vrachtwagen laden en helpen met de opbouw.

Beschrijver: Martijn neemt het woord over van Melissa.

Martijn: Een standbouwer bouwt van de vloer tot aan de wanden, tot aan het plafond. Lampen ophangen, aankleding, tafels neerzetten, stoelen neerzetten en barren maken. Een breed gebeuren.

Ik ben superblij met Melissa. Ze draait lekker mee in het team.

Beschrijver: Na Martijn komt Melissa aan het woord.

Melissa: Ik ben heel blij met Martijn. Toffe vent.

Beschrijver: Martijn staat naast Melissa. We horen Martijn en daarna Melissa. Melissa vertelt vervolgens over haar ervaring. In de volgende scene bespreekt ze een bouwtekening samen met een collega. We horen na Melissa haar collega en vervolgens weer Melissa.

Martijn: Ik hoop dat je het naar je zin hebt.

Melissa: Natuurlijk heb ik het naar mijn zin.

Aan het begin van mijn stage was ik vrij onzeker. Nu, na twee maanden, ben ik zelfstandig aan het werk. Ik heb het prima naar mijn zin en ik kan tekeningen nu redelijk goed lezen.

Hier komt natuurlijk het berghok.

Collega: Dat zit daar. Wacht, er zit water in.

Melissa: Sukkel.

Ik wil mijn creativiteit graag uiten en lekker met mijn handen bezig zijn. Dingen maken van begin tot eind en kijken wat eruit komt. Ik ben trots op mezelf als de stand goed, mooi en strak opgeleverd is.

Beschrijver: Martijn en Melissa installeren een onderdeel van de stand. We horen Martijn en daarna Melissa. In de volgende scene neemt Melissa een selfie-video op samen met haar collega's. We horen haar. De video gaat vervolgens naar een einde.

Martijn: Hoppa.

Melissa: Mooi.

We zijn hard aan het werk. Morgen moet de stand af zijn. We gaan ervoor.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Stand- en decorbouwer". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "plaatst stands en decors op locatie", "bereidt plaatsing goed voor", "verzorgt en begeleidt transport", "bouwt en demonteert stands", "verricht opruimwerk". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Stand- en decorbouwer" met daaronder de benodigde skills: "handig en enthousiast", "sterk en fit", "communicatief en klantgericht", "stressbestendig", "oog voor detail", "verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als stand- en decorbouwer zorg je ervoor dat alle onderdelen die nodig zijn voor een stand goed zijn voorbereid (bijvoorbeeld geschilderd of gestoffeerd) en dat ze op tijd op een beurs zijn. Daar bouw je samen met collega’s de stand. Je hebt ook te maken met de mensen die de beurs organiseren en de organisaties die ervoor zorgen dat de elektra werkt en dat alle gehuurde spullen op tijd op de beurs zijn.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In het vak van stand- en decorbouw zijn bepaalde stappen in het maakproces steeds vaker geautomatiseerd. Ook zijn er nieuwe technieken zoals 3D-ontwerpen. Deze technieken maken nieuwe en andere ontwerpen mogelijk. Een decor als een totaalbeleving voor alle zintuigen bijvoorbeeld. Duurzaamheid en circulariteit worden steeds belangrijker. Stand- en decorbouwers gebruiken duurzame materialen en maken onderdelen (modules) die later opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook werken zij steeds meer (internationaal) samen waarbij verschillende partijen verantwoordelijk zijn voor een onderdeel van het totale project. Binnen de sector is veel vraag naar vakspecialisten.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Stand- en decorbouwers houden de technologische ontwikkelingen en de trends in hun vakgebied goed bij. Ze passen duurzame materialen en circulaire ontwerpprocessen toe, zoals modulair ontwerpen en bouwen. Omdat stand- en decorbouwers vaak in grote (internationale) teams aan projecten werken is het belangrijk dat ze goed kunnen samenwerken en communiceren. In het vak van stand- en decorbouw blijft vakkundig hand- en timmerwerk belangrijk.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je kunt gaan werken bij stand- en decorbouwbedrijven of interieurbouwbedrijven. Als standbouwer kun je vaak doorgroeien van voorman tot projectleider. Ook heb je kans dat je in het buitenland gaat werken. Het is belangrijk dat je flexibel bent en geen 9-5 mentaliteit hebt. Stand- en decorbouwers worden steeds vaker als zelfstandig ondernemer ingehuurd. Daarom leer je ook een eigen bedrijf op te zetten.