Airco/warmtepompmonteur

Opleiding

Valt het jou ook op dat het steeds warmer wordt? Meer werk voor de airco/warmtepompmonteur dus! Jij zorgt ervoor dat het lekker koel blijft waar dat nodig is. In een sportcomplex, woningen en bedrijven plaats jij standaard systemen.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Opleidingscode
25886

Opleiding

Je leert hoe je installatiewerkzaamheden voorbereidt, hoe je deelproducten assembleert, en componenten demonteert. Daarnaast weet je na de opleiding hoe je kabels en leidingen aanlegt. Je leert de verschillende koelsystemen kennen en de toepassingen waarin ze worden gebruikt. Je leert deze systemen te onderhouden en je leert de nodige controles uit te voeren.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 71%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Airco/warmtepompmonteur"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Airco/warmtepompmonteur". Een student airco/warmtepompmonteur spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als airco/warmtepompmonteur aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Airco/warmtepompmonteur". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Tom en de volgende tekst verschijnt: "Student, Tom Bogers". De scene gaat over naar Raymond met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Raymond van Dongen". In beeld staat het volgende weergeven: "Voert technische werkzaamheden uit aan verschillende koelsystemen zoals airconditioning." Ondertussen worden er beelden getoond van Tom en Raymond die aan het werk zijn bij een technisch systeem.

Als eerste neemt Tom het woord. Ondertussen voert Tom metingen uit bij een technisch systeem. In de volgende scène vraagt Tom om feedback aan Raymond. Raymond reageert vervolgens.

Tom: Momenteel ben ik bezig met de opleiding airco- en warmtepompmonteur. Ik loop stage bij Van Berkum, een bedrijf die vooral airco’s installeert, onderhoud doet aan airco's, eventueel elektro. Op dit moment is mijn rol vooral om de handelingen te leren om een airco te kunnen plaatsen. Vooral heel erg goed op te letten wat mijn mentor, leermeester, laat zien.

Ik heb hem zo aangesloten maar ik vind de druk zo wel hoog. Is dat zo goed?

Raymond: Ja, je hebt hem goed aangesloten. De druk is nu nog hoog. Zodra de machine dadelijk aanslaat, dat zul je ook zien, dat die druk ook een stuk gaat zakken.

Beschrijver: In de volgende scène vervolgt Tom zijn verhaal over zijn werk.

Tom: Met de voorbereidingen voor het systeem voor mij op dit moment is het vooral dat ik de werkzaamheden moet doen om mijn collega’s probeer te helpen met hun werkzaamheden. Zoals gaten boren, eventueel wat beugels ophangen.

Beschrijver: Na Tom gaat het woord naar Raymond.

Raymond: Het is het voorbereiden van het project. Het aanleggen van het systeem. Het controleren van het systeem. Het in bedrijf nemen van het systeem.

Beschrijver: De camera is geplaatst op een systeem. Raymond en Tom zijn in beeld. We horen Raymond.

Raymond: De storing is verholpen. We kunnen het weer dichtmaken.

Beschrijver: Tom reageert op Raymond. In de volgende scene vertelt Tom over zijn beroep.

Tom: Mooi.

Het is heel veel puzzelen ook wat betreft van, hoe kom je ergens waar je moet zijn met sowieso je apparatuur? Gaten boren, beugels ophangen, de airco installeren, waar mag je hem hangen? Waar kan die hangen?

Beschrijver: Raymond geeft nu feedback over Tom. De video komt daarna aan een einde.

Raymond: Ik moet toch wel zeggen: hij kijkt toch vooruit en dat is wel heel belangrijk omdat je toch moet weten wat om de hoek zich afspeelt of wat je tegen gaat komen. Hij houdt daar heel goed rekening mee en dat is prettig.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Airco/warmtepompmonteur". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt de werkzaamheden voor en plaatst onderdelen", "demonteert componenten en leidingsystemen", "legt leidingsystemen voor koude- en klimaatsystemen aan", "verricht onderhoud en lost storingen op in koelsystemen", "bouwt koeltechnische systemen samen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Airco/warmtepompmonteur" met daaronder de benodigde skills: "techneut", "flexibel", "verantwoordelijk", "zelfstandig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Een airco/warmtepompmonteur weet alles over airco-installaties. Die heb je op veel verschillende plekken. Denk aan bedrijven, winkels, restaurants of scholen. Maar natuurlijk ook bij mensen thuis. Als airco/warmtepompmonteur werk je soms alleen, maar meestal met collega’s of gelijk met andere vakmensen. Je meet, controleert, repareert en gaat netjes te werk. Als je van techniek houdt, is dit een afwisselend beroep.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.