Technicus industriële koude- en klimaatsystemen

Als technicus industriële koude- en klimaatsystemen bepaal jij op locatie of onderdelen van bijvoorbeeld de airconditioning of warmtepompsysteem vervangen moeten worden. Wil jij jouw technisch inzicht daarvoor inzetten?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25890

Opleiding

Je leert allerlei soorten koude- en klimaatsystemen kennen en weet hoe je ze kunt onderhouden. Je leert de onderdelen en componenten kennen en je kan dus inschatten of onderdelen vervangen moeten worden. Je leert hoe je klanten kunt adviseren en hoe je onderdelen kunt inkopen. Tijdens deze opleiding tot technicus industriële koude- en klimaatsystemen doe jij een brede technische basis op.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Technicus Industriële Koude- en Klimaatsystemen"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Technicus Industriële Koude- en Klimaatsystemen". Een student technicus industriële koude- en klimaatsystemen spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als technicus industriële koude- en klimaatsystemen aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Technicus Industriële Koude- en Klimaatsystemen". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Ruud en de volgende tekst verschijnt: "Student, Ruud Hopstaken". De scene gaat over naar Jurgen met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jurgen van Amelsfoort". In beeld staat het volgende weergeven: "Voert technische werkzaamheden uit aan bijvoorbeeld airconditioning en warmtepompsystemen."

Als eerst neemt Ruud het woord.

Ruud: Ik werk bij GUTS installatietechniek in Boxtel. Wij staan hier in een technische ruimte. Waar wij onder andere onderhoud uitvoeren bij luchtbehandelingskasten.

Beschrijver: In de volgende scene geeft Jurgen uitleg aan Ruud. Jurgen heeft een filter vast. Daarna vertelt hij over de werkzaamheden. Ondertussen installeert Ruud in de video de filter.

Jurgen: We gaan dadelijk de filters er in zetten, Ruud. Goed opletten. Niet zo er in, hè, geen hangende zakken.

De stagiaires zijn met name werkzaam in de klimaatinstallaties. Dat wil zeggen, split units, airconditioning, luchtbehandelingsinstallaties en CV-ketels. Hier heb je verschillende technische ruimtes die zich binnen het gebouw verspreiden bij ons. Er zijn ook genoeg kleinere klussen. Dus dan heb je meerdere klanten op één dag. Dan ben je op het ene moment in Eindhoven en het andere moment rijd je door naar Boxtel. Dan heb je daar nog een klant. Er zijn dagen bij dat je zo vier of vijf klanten af kunt rijden.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Ruud. Er worden beelden getoond van Ruud en Jurgen die samen een installatie bekijken.

Ruud: Ik vind de afwisseling tussen verschillende werkzaamheden heel erg leuk om te doen. Je hebt niet een bepaalde kant van het vak wat je alleen maar leert. Heel het vak, van onderhoud tot aan storingen, dat is gewoon heel afwisselend.

Beschrijver: In deze scene geeft Jurgen uitleg over de filterzakken.

Jurgen: Zorg dat ze niet klem zitten onder de beugel. Nog even een keer checken of ze goed vastzitten.

Beschrijver: Na Jurgen gaat het woord terug naar Ruud.

Ruud: Je hebt een aanspreekpunt als leerlingmonteur of als stagiaire. Als ik het niet weet of ik kom er niet uit, dan heb je iemand die je telefonisch kan helpen of ondersteunen.

Beschrijver: Jurgen vult Ruud verder aan.

Jurgen: En ben ik in de gelegenheid dat het niet te ver rijden is, dan spring ik in mijn auto en dan ga ik ter plekke meekijken.

Beschrijver: Ruud neemt een selfie-video op in een installatieruimte. Op de achtergrond bevinden zich verschillende leidingen en kranen. Na Ruud gaat de video naar een afsluiting toe.

Ruud: Dit was mijn werkdag.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Technicus Industriële Koude- en Klimaatsystemen". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt de werkzaamheden voor en plaatst onderdelen", "demonteert componenten en leidingsystemen van koude- en klimaatsystemen", "analyseert en verhelpt storingen in complexe koude- en klimaatsystemen", "stelt koude- en klimaatsystemen in bedrijf". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Technicus Industriële Koude- en Klimaatsystemen" met daaronder de benodigde skills: "overtuigend", "techneut", "verantwoordelijk", "zelfstandig", "secuur". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als technicus industriële koude- en klimaatsystemen ben je werkzaam bij een bedrijf dat systemen op het gebied van professionele koude- en koeltechniek, luchtbehandeling, comforttechniek en warmtepompsystemen aanlegt, onderhoudt en repareert. Je voert werkzaamheden uit aan koude- en klimaatsystemen, airconditioning en warmtepompsystemen en bent pas tevreden als het systeem goed onderhouden of gerepareerd is. Je werkt vrijwel altijd op locatie en bent vaak onderweg. Afhankelijk van de opdracht werk je buiten of binnen, soms ook op hoogte en moeilijk bereikbare plaatsen.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.