Beveiliger 2

Als beveiliger 2 zorg jij ervoor dat anderen zich veilig voelen. Je houdt een oogje in het zeil en treedt op als dat nodig is. Ben jij fit en stressbestendig?

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert tijdens de opleiding tot beveiliger hoe je objecten beveiligt en aan welke wetten je je moet houden. Je leert surveilleren, rapporteren en preventief toezicht houden. Ook leer je waar je op moet letten bij toegangs- en uitgangscontroles. Daarnaast leer je levensreddend handelen, brandpreventie en -bestrijding.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 60%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 36%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 5%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Beveiliger 2"

Beschrijver: De video gaat over Een student beveiliger spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als beveiliger aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Beveiliger". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Rinaldo en de volgende tekst verschijnt: "Student, Rinaldo Zwalve". De scene gaat over naar Samir met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Samir Moussaoui". beiden in een beveiligersuniform door een gebouw. In beeld staat het volgende weergeven: "Zorgt voor extra veiligheid in private omgevingen".

Rinaldo neemt als eerste het woord. Terwijl hij spreekt.

Rinaldo: Mijn beroep houdt voornamelijk in dat je preventief aanwezig bent. Je geeft mensen ook een veilig gevoel, want mensen zien dat er een beveiliger is. Mensen voelen zich dan sneller veiliger. Je moet een goed woordje in huis hebben. Dat is misschien wel het belangrijkst. Je kunt misschien wel groot en sterk zijn, maar als je met woorden niets kunt oplossen dan heeft het echt geen zin.

Ik heb hier een zwarte schoudertas liggen.

Samir: Beveiliger is een beroep op zich. Je bent er voor de veiligheid van de medemens.

Beschrijver: Na Samir gaan we weer terug naar Rinaldo.

Rinaldo: Wat ik na mijn opleiding kan doen? Beveiliging van objecten, mobiele surveillance, horecabeveiliging zoals clubs. Beveiliging bij hele grote evenementen.

Beschrijver: Samir neemt het woord over van Rinaldo.

Samir: Wat moet je in huis hebben? Ik denk toch wel zelfvertrouwen. Je moet de mensen durven aanspreken en niet bang zijn dat het fout afloopt. Dan komt het negen van de tien keer goed.

Goedemorgen. U mag hier niet komen. Het is verboden terrein.

Beschrijver:

Rinaldo: Iedereen kan met Samir opschieten. Echt iedereen. Heel veel mensen kijken tegen hem op.

Beschrijver: Samir reageert op Rinaldo.

Samir: Nu word ik verlegen.

Beschrijver: Rinaldo neemt het woord. Ondertussen Samir en Rinaldo golfkarretje vuilnisbakken In de volgende scene zitten Samir en Rinaldo op een bank.

Rinaldo: Hij wordt er een beetje verlegen van.

Als ik bijvoorbeeld een conflict zou oplossen tussen twee mensen als ze echt ruzie hebben, dat je het kunt sussen en je kunt ervoor zorgen dat die mensen gewoon elkaar een hand kunnen geven en door één deur kunnen, dan ben je zeker trots.

Beschrijver: De vakfacts staan opgesomd in beeld: "beveiligt mensen, gebouwen en materialen", "voert surveillance en controles uit", "treedt op als dat nodig is", "biedt hulp", "is een wakend oog". De volgende scene geeft weer: "Skills", "beveiliger" met daaronder de benodigde skills: "waakzaam", "gedisciplineerd en betrouwbaar", "beslissend en handelend", "moedig en drukbestendig", "samenwerkend en collegiaal", "sociaal en netjes". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als beveiliger 2 zorg je ervoor dat het op de plek waar je werkt veilig is en blijft. Je loopt of rijdt bijvoorbeeld rond en je houdt toezicht. Als je iets ziet wat niet klopt, dan kom je meteen in actie. Als er iets ernstigs gebeurt, bijvoorbeeld een ongeluk, een brand of een diefstal, dan weet je precies wat je moet doen. Je reageert snel en goed. Mensen komen makkelijk naar je toe met vragen omdat jij een uniform draagt. Je helpt mensen en let op de veiligheid. Het klinkt als een heel spannend beroep. Dat is het soms ook maar niet altijd. Want juist doordat jij er bent, gebeurt er vaak niet zoveel.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 92%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 92%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Er zijn twee belangrijke ontwikkelingen in de sector beveiliging. De eerste is dat er een groeiende vraag is naar beveiligers. Vooral tijdens de coronaperiode waren er minder mensen in deze sector nodig en kozen veel beveiligers voor een ander beroep. Nu is er weer een sterke vraag naar beveiligers. De tweede ontwikkeling is een toename van het gebruik van technologie. Bijvoorbeeld om via camerabewaking op afstand te kunnen bewaken en te beveiligen. Ook de beveiliger zelf gebruikt steeds meer technologie.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Een veilig gevoel is belangrijk voor alle mensen. Daarvoor is soms beveiliging nodig. Niet alleen van mensen maar ook van eigendommen en gebouwen. Beveiligers maken steeds meer gebruik van digitale apparatuur, zoals camera’s op afstand en alarmsystemen. Ook databeveiliging wordt belangrijker. Daarom moeten beveiligers digitaal vaardig zijn. Tegelijkertijd moeten beveiligers goed met mensen om kunnen gaan. Zij zijn vaak het aanspreekpunt voor mensen, die zich daardoor welkom en veilig bij hen voelen. Beveiligers moeten ook kunnen ingrijpen als de situatie daarom vraagt.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je moet na je opleiding kunnen werken met beveiligingscamera’s, alarmcentrales en alarmsystemen. En je moet ook goed en correct met mensen om kunnen gaan. Je bent vriendelijk en gastvrij, en weet ook wat je te doen staat als mensen zich vervelend gedragen of als de situatie uit de hand loopt. Als beveiliger op niveau 2 ben je vooral uitvoerend bezig. Je kan werken op verschillende locaties. Bijvoorbeeld bij luchthavens, alarmcentrales, havens, winkels, kantoorgebouwen, of je werkt als mobiel surveillant. Als beveiliger op niveau 3 ben je een beveiliger die ook af en toe leiding kan geven. Met de opleiding beveiliger 3 heb je de mogelijkheid om door te groeien naar de functie van coördinator beveiliging.