Beveiliger 3

Als coördinator beveiliging stuur je beveiligers aan en maak je de roosters. Daarnaast geef je het goede voorbeeld en help jij mee als dat nodig is.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding tot beveiliger 3 krijg je vakgerichte vakken zoals het beveiligen van gebouwen, rapporteren en veilig werken. Daarnaast leer je leiding geven en dienstplanningen maken. Gespreksvaardigheden en sociale vaardigheden komen natuurlijk ook aan bod. Je leert omgaan met vertrouwelijke informatie en je leert welke zaken voorrang hebben.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 64%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 75%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Geslaagde studenten 55%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Je geeft leiding aan een team beveiligers. Je zorgt ervoor dat al het beveiligingswerk zo goed mogelijk gebeurt. Je organiseert de dagelijkse gang van zaken. Je verdeelt de taken en je lost problemen op. Als er iets gebeurt, weet je precies wat je moet doen. Je houdt regelmatig een overleg met je medewerkers maar ook met je leidinggevende. Of met de klant voor wie je aan het werk bent. Je maakt rapporten waarin staat wat er allemaal gebeurd is.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €21
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Er zijn twee belangrijke ontwikkelingen in de sector beveiliging. De eerste is dat er een groeiende vraag is naar beveiligers. Vooral tijdens de coronaperiode waren er minder mensen in deze sector nodig en kozen veel beveiligers voor een ander beroep. Nu is er weer een sterke vraag naar beveiligers. De tweede ontwikkeling is een toename van het gebruik van technologie. Bijvoorbeeld om via camerabewaking op afstand te kunnen bewaken en te beveiligen. Ook de beveiliger zelf gebruikt steeds meer technologie.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Een veilig gevoel is belangrijk voor alle mensen. Daarvoor is soms beveiliging nodig. Niet alleen van mensen maar ook van eigendommen en gebouwen. Beveiligers maken steeds meer gebruik van digitale apparatuur, zoals camera’s op afstand en alarmsystemen. Ook databeveiliging wordt belangrijker. Daarom moeten beveiligers digitaal vaardig zijn. Tegelijkertijd moeten beveiligers goed met mensen om kunnen gaan. Zij zijn vaak het aanspreekpunt voor mensen, die zich daardoor welkom en veilig bij hen voelen. Beveiligers moeten ook kunnen ingrijpen als de situatie daarom vraagt.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je moet na je opleiding kunnen werken met beveiligingscamera’s, alarmcentrales en alarmsystemen. En je moet ook goed en correct met mensen om kunnen gaan. Je bent vriendelijk en gastvrij, en weet ook wat je te doen staat als mensen zich vervelend gedragen of als de situatie uit de hand loopt. Als beveiliger op niveau 2 ben je vooral uitvoerend bezig. Je kan werken op verschillende locaties. Bijvoorbeeld bij luchthavens, alarmcentrales, havens, winkels, kantoorgebouwen, of je werkt als mobiel surveillant. Als beveiliger op niveau 3 ben je een beveiliger die ook af en toe leiding kan geven. Met de opleiding beveiliger 3 heb je de mogelijkheid om door te groeien naar de functie van coördinator beveiliging.