Allround betonstaalverwerker bouwplaats

Jij maakt met staal ingewikkelde onderdelen voor de bewapening van beton. Dat maakt het bouwwerk extra sterk en veilig.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Gespecialiseerde aanneming
Code
25081

Opleiding

Je leert tijdens de opleiding Allround betonstaalverwerker bouwplaats hoe staalconstructies moeten worden gemaakt. Die staalconstructies zijn nodig voor stevige en veilige betonconstructies. Je leert welke materialen en machines ervoor nodig zijn om staal te vlechten en te stellen. Je hebt die kennis nodig om zelf opdrachten uit te voeren op bouwplaatsen, maar ook om andere betonstaalverwerkers aan te sturen. Je leert het werk voor te bereiden en te organiseren.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Beroep

Met speciale betonknip- en buigmachines maak jij het staal voor de bewapening in de juiste vorm. Dat kunnen ingewikkelde constructies zijn. Daarnaast geef jij leiding aan een team van collega's. Je geeft hen instructies en maakt een planning. Als er vragen of problemen zijn, kunnen zij bij jou terecht voor een oplossing. Je werkt op bouwplaatsen, soms op grote hoogte en in wisselende weersomstandigheden.

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.