Business administration & control specialist

Je houdt van cijfers, hebt oog voor detail en kunt ontzettend nauwkeurig werken. Jij kent de weg binnen alle fiscale regelingen!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Economie en ondernemen
Richting
Financieel en juridisch
Code
25725

Opleiding

Allereerst leer je hoe een bedrijfsadministratie werkt en welke processen er in bedrijven zijn. Denk aan financiële, logistieke, ict, recht en (bedrijfs)economische processen. Ook leer je adviseren en presenteren. Je leert alles over bedrijfseconomie zoals afschrijven, budgetteren, jaarverslaggeving, financieringsvormen en kostprijsberekeningen. Belastingrecht, vermogensrecht en de fiscale gevolgen van boekingen staan ook op het lesprogramma. 


De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Geslaagde studenten 72%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Business Administration & Control Specialist"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Business administration & control specialist". Een student business administration & control specialist spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als business administration & control specialist aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

 

De video begint met centraal in beeld de titel: "Business administration & control specialist". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Alwin en de volgende tekst verschijnt: "Student, Alwin Singer". De scene gaat over naar Mandy met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Mandy Wouters". Ze zijn beiden op kantoor. Er zijn meerdere collega's aanwezig die achter een computer zitten. In beeld staat het volgende weergeven: "Verricht activiteiten voor financieel beheer."

Alwin neemt een selfie-video op. Hij komt als eerste aan het woord. In de volgende scene staat hij samen met Mandy voor de camera van SBB en vertelt hij over zijn beroep.

 

Alwin: Hoi. Ik ben Alwin en dit is mijn werkplek.

Het op orde houden van alle administratie. Op mijn bedrijf. Of voor een bedrijf in ons geval.

 

Beschrijver: Na Alwin komt Mandy aan het woord. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van hen beiden die door het pand lopen, ergens gaan zitten en papieren samen bespreken.

 

Mandy: Wij werken op een aparte afdeling binnen Tentoo: zzp-support. Daarbij doen we de administratie en ontzorgen we ondernemers.

 

Beschrijver: Alwin en Mandy staan aan een balie. Alwin heeft papieren voor zich liggen en spreekt vervolgens de baliemedewerkster aan. In de volgende scene spreekt hij over de benodigde kwaliteiten voor het uitoefenen van het beroep.

 

Alwin: Kun je hiervoor een pakketje maken en aangetekend terugsturen met adressticker?

Wanneer je geschikt bent is als je houdt van precies en nauwkeurig werken.

 

Beschrijver: Mandy vult Alwin vervolgens aan. Ondertussen komt in de video een bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

 

Mandy: Cijfermatig inzicht is erg belangrijk. Je bent veel met cijfers bezig en met administratie. Het is belangrijk dat je communicatief vaardig bent. Zowel in woord en geschrift.

 

Beschrijver: In deze scene staat Alwin bij het koffie-apparaat. We horen hem en vervolgens een collega.

 

Alwin: Gewoon koffie?

 

Collega: Ja.

 

Beschrijver: Een klant en Alwin zitten aan een tafel. We horen de klant en daarna Alwin. Het woord gaat over en weer.

 

Klant: Hoelang duurt het voordat je deze facturen kunt verwerken?

 

Alwin: Ik ga zo meteen als ik andere dingen heb afgerond, gelijk aan de slag en dan is het binnen een uurtje verwerkt.

 

Klant: Dus vandaag nog?

 

Alwin: Ja, vandaag.

 

Klant: Helemaal top.

 

Beschrijver: Alwin vervolgt zijn verhaal over zijn ervaring op het werk voor de camera van SBB.

 

Alwin: Op school doe je het uit een boekje en hier heb je te maken met echte klanten en met echte werksituaties. Dus alles is echt.

 

Beschrijver: Na Alwin horen we Mandy. Ondertussen worden er beelden getoond van Alwin die achter een computer aan het werk is. De video gaat vervolgens naar een einde.

 

Mandy: Iedere twee weken hebben we een gesprek over de voortgang. Alwin pakt dat heel erg leuk op. Die gaat er de twee weken erna mee aan de slag. En ik zie Alwin elke dag groeien.

 

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Business administration & control specialist". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "doet verbetervoorstellen op het gebied van geld, goederen en informatie", "handelt financieel-administratieve taken af", "levert managementinformatie", "verricht werkzaamheden voor de periodeafsluiting en belastingaangifte". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Business administration & control specialist" met daaronder de benodigde skills: "deskundig en nauwkeurig", "precies en punctueel", "gedisciplineerd en drukbestendig", "klantgericht", "samenwerkend", "overtuigend en betrouwbaar". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

 

Beroep

Je bent werkzaam op de administratie van een bedrijf of instelling. Je hebt veel met interne klanten te maken. Communicatie gaat een steeds belangrijkere rol spelen in het werk. Waar voorheen de nadruk op het correct uitvoeren van de boekhouding lag, verschuift de nadruk naar het geven van gevraagd en ongevraagd advies en informatie over de cijfers binnen een bedrijf. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Business Administration & Control Specialist is een beroep dat je in alle bedrijfstakken en sectoren tegenkomt. In deze functie ondersteun je de financiële administratie van een bedrijf of organisatie. Daarbij wordt steeds vaker gebruik gemaakt van geautomatiseerde boekhoudprogramma’s.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  De financiële administratie is aan het veranderen. Veel taken zijn overgenomen door computerprogramma’s. Dankzij de geautomatiseerde boekhoudpakketten kan de (interne) klant meer zelf doen. Als Business Administration & Control Specialist lever je vaker maatwerk, afgestemd op wat de klanten van je bedrijf nodig hebben en willen. De Business Administration & Control Specialist gaat zich minder bezighouden met financiële controle en meer met businesscontrole. In plaats van terugkijken, ga je meer vooruitkijken: wat is de verwachting voor de inkomsten en uitgaven? Gaat dat goed of kun je adviseren om actie te ondernemen? Of welke verbeteringen van het financiële proces zijn mogelijk?

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Soft skills of sociale vaardigheden worden steeds belangrijker in dit beroep. Je moet goed kunnen luisteren, duidelijk communiceren en meedenken. Je kunt financiële cijfers analyseren en advies en informatie geven. Waarschijnlijk zal er in de toekomst nog meer geautomatiseerd worden. Dat betekent dat je goed met de systemen om moet kunnen gaan. ICT- en digitale vaardigheden zijn daarbij onmisbaar.