Basismedewerker fashion

Droom je ervan om in de modewereld te werken en wil jij weten hoe je zelf kleding kunt maken? Dan is dit een mooie opleiding voor jou!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert maatkleding maken die speciaal voor één klant wordt gemaakt, en je leert confectiekleding maken. Dat is kleding in standaardmaten. Dat doe je door met patronen te werken. Je leert stoffen op maat te knippen en kledingstukken in elkaar te zetten. Je leert werken met verschillende stoffen en materialen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 64%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 63%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Basismedewerker fashion"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Basismedewerker fashion". Een student basismedewerker fashion spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als basismedewerker fashion aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Basismedewerker fashion". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Felice en de volgende tekst verschijnt: "Student, Felice van Weert". De scene gaat over naar Evelien met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Evelien Vredeveldt". Ze bevinden zich in een bruidsmodezaak. Op de achtergrond hangen trouwjurken. In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt in een kleding-, confectie- of veranderatelier, past patronen aan en vervaardigt of verstelt kledingstukken."

Als eerste komt Felice aan het woord. Ondertussen kom het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Op de beelden is ze aan het werk en maakt ze gebruik van spelden.

Felice: Ik doe de opleiding Basismedewerker mode. We beginnen om kwart voor tien, dan drinken we hier thee. Dan gaan we naar boven en krijgen we een opdracht die we kunnen doen.

Beschrijver: Ze bekijken een stropdas. Daarnaast ligt een papieren patroon van de stropdas. We horen Evelien uitleg geven aan Felice. In de volgende scene vertelt ze over het bedrijf. In de daaropvolgende scene zit ze tegenover Felice en stelt ze een vraag aan haar.

Evelien: Dit was de stropdas en dan moet dit eigenlijk het eindresultaat worden. We hebben van deze stropdas een patroontje gemaakt. En van dat patroontje maken we de echte stropdas.

Dit bedrijf heet EMB fashion. We zijn een bruidsmodezaak gespecialiseerd in grote maten.

Die sluier die je laatst gemaakt hebt vond ik erg mooi. Hoe kom je bij het resultaat? Om zo die steentjes te doen?

Beschrijver: Felice geeft antwoord op de vraag van Evelien.

Felice: Ik zou het eigenlijk één voor één doen, per steentje. Maar ik vond het niet echt mooi en daarom heb ik er vier per steek gedaan. Zo is dat effect erin gekomen.

Beschrijver: Evelien vertelt verder over haar werk.

Evelien: Als het eindproduct klaar is dan komt de bruid en dan ziet ze eruit zoals ze er op haar bruiloft eruit zal zien de hele dag. Dan moet die gewoon perfect zitten. Die glimlach die je dan ziet, dat is geweldig. Voor die glimlach doen we het. Ja, zeker weten.

Beschrijver: Felice geeft nu feedback over Evelien.

Felice: Ik vind Evelien gewoon een topvrouw. Het is niet alleen werk, je voelt je goed bij elkaar. Ook al ben je niet thuis, je voelt je toch thuis hier en dat is wel het mooiste.

Beschrijver: In deze scene geeft Evelien feedback over Felice.

Evelien: Ik vind Felice een superleuke meid. Heel gezellig. Werkt goed. Werkt ook netjes. Dus echt heel fijn om mee te werken.

Beschrijver: In deze scene neemt Felice een selfie-video op. Op de achtergrond hangt een trouwjurk. Ze stelt een vraag aan Evelien waarop Evelien reageert. Daarna horen we weer Felice. De video gaat vervolgens naar een afsluiting toe.

Felice: Hij is klaar, toch?

Evelien: Ja, hij is klaar.

Felice: Dan kunnen we weer iemand blij maken.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Basismedewerker fashion". Ondertussen gebruikt Felice in de video een naaimachine. De vakfacts staan opgesomd in beeld: "past patronen aan", "verzamelt materialen", "vervaardigt kledingstukken", "verstelt kledingstukken", "controleert het eindresultaat", "verzamelt informatie over mode". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Basismedewerker fashion" met daaronder de benodigde skills: "creatief", "snel", "nauwkeurig", "zelfstandig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als basismedewerker fashion zet je kledingstukken of delen daarvan in elkaar en je controleert of je het goed hebt gedaan. Bij maatkleding maak je ook de patronen, bij confectiekleding is dat vaak al gedaan. Ook houd je de werkplek schoon en verricht je klein onderhoud aan jouw machine, zoals het oliën van onderdelen. Bij je werkzaamheden krijg je instructie van een ervaren collega.

Hier kun je meer lezen en zien over dit beroep.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 70%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector