Milieu-inspecteur

Opleiding

Gaat naleving van milieuwetten jou aan het hart? Als adviseur leefomgeving zet jij je in voor schone lucht en schoon water. Je gaat na of burgers en bedrijven zich aan alle milieuwetten houden. Als ze dat niet doen, spreek je ze daarop aan.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Allereerst doe je kennis op over wet- en regelgeving, onderzoek en milieu tijdens de opleiding tot adviseur leefomgeving. Je leert hoe je controles uitvoert bij voedingsmiddelenfabrieken of restaurants. Je leert hoe je kunt adviseren over natuur, ruimte, bodem, water en geluid en je leert rapporten op te stellen over je bevindingen. Voorlichting geven is een belangrijk onderdeel van de functie, je leert hoe je dat goed kunt doen.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg: bol
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 40%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Milieu-inspecteur"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Milieu-inspecteur". Een student Milieu-inspecteur spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als adviseur leefomgeving aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Milieu-inspecteur". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Emo en de volgende tekst verschijnt: "Student, Emo Bruggemann". De scene gaat over naar Leo met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Leo Cleef". In beeld staat het volgende weergeven: "Houdt toezicht, controleert en handhaaft volgens wettelijke bevoegdheden en doet metingen en waarnemingen."

Als eerste neemt Emo het woord. In de video zitten Emo en Leo samen achter één computer. Leo geeft uitleg aan Emo. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop “Wij leiden vakmensen op”, het logo van SBB en “Erkend leerbedrijf”.

Emo: Mijn naam is Emo Bruggemann. Ik volg de opleiding tot milieu-inspecteur en ik loop stage bij het Hoogheemraadschap van Rijnland en dat is gevestigd in Leiden.

Beschrijver: Leo neemt het woord over van Emo.

Leo: Als je de opleiding milieu-inspecteur doet en je komt bij een waterschap, bij ons in dit geval, stage lopen dan krijg je te maken met bedrijfscontroles die bedrijfsafvalwater lozen op onze watersystemen.

Beschrijver: In deze scène neemt Emo een selfie-video op. Op de achtergrond bevindt zich het pand van het Hoogheemraadschap van Rijnland te zien. In de volgende scène vertelt hij voor de camera van SBB. In de video staan Emo en Leo bij een sloot in weiland en gaan ze het slootwater controleren met een pH-meter.

Emo: Ik loop stage bij dit pand. Hier werk ik deels op locatie en in het pand zelf. We gaan zo meteen naar de locatie toe waar we gaan werken.

Ik doe verschillende werkzaamheden zoals meelopen met controleurs op controle op bedrijven. Die verwerk ik in mijn verslag van mijn school. Verder maak ik rapportages over wat ik heb geconstateerd.

Hij meet 7.4, zoals we ook al dachten. Dat komt door die mest die hier veel wordt gebruikt op het weiland natuurlijk.

Beschrijver: Na Emo gaat het woord over naar Leo.

Leo: De bedoeling is dat een stagiaire een snuffelstage doet. Dan proberen wij zoveel mogelijk type bedrijven en controles bij te brengen en te laten meelopen.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Emo die samen met Leo in het veld staat. Daarna komt de video aan een einde.

Emo: We hebben 7.4 pH gemeten. Dat vullen we nu ook gelijk in. Wat ik vooral leuk vind aan het werk is dat je ongeveer de helft, soms meer dan de helft, soms net iets minder, dat je lekker buiten bent. Dat je gewoon je ding kan doen. Dat je niet heel de dag achter een computer zit.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Milieu-inspecteur". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "uitvoeren metingen leefomgeving en rapporteren resultaten", "uitvoering geven aan wet- en regelgeving leefomgeving", "ondersteunen zorgsystemen leefomgeving", "stelt eenvoudig verbeterplan op en voert het uit", "inspecteert naleving regelgeving en licht werkzaamheden toe", "ondersteunt afhandeling van overtredingen van wettelijke voorschriften". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Milieu-inspecteur" met daaronder de benodigde skills: "nauwkeurig", "standvastig", "communicatief", "consequent", "milieuvriendelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als milieu-inspecteur zet je je in voor een schoner milieu. Je doet onderzoeken aan bijvoorbeeld bodem, water, geluid, lucht en afvalstoffen. Je neemt metingen en monsters en je zorgt voor het schoonmaken van bodem en water. Als particulieren of bedrijven de milieuwetgeving overtreden, meld je dat. Je onderzoekt klachten en je maakt rapporten. Ook zorg je voor goede informatie over de milieuwetgeving voor particulieren en bedrijven. Als adviseur leefomgeving ben je vooral bezig met onderzoek en advies op het gebied van het milieu.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector