Onderzoeker leefomgeving

Onderzoeker leefomgeving

Als onderzoeker leefomgeving zet je je onder andere in voor een schone bodem en een gezonde luchtkwaliteit. Je neemt monsters, onderzoekt en analyseert. Zo draag jij bij aan een schonere wereld.

Profiel Groen
Richting Groen
Code 25581
 • Niveau 4
 • 3-4 jaar
 • bol, bbl

Opleiding

 • Onderzoek en analyse staan centraal tijdens de opleiding tot onderzoeker leefomgeving. Je leert hoe je monsters kunt nemen van bodem, water en lucht en hoe je die monsters kunt onderzoeken. De resultaten komen in rapporten. Hoe je dat kunt aanpakken en welke onderdelen daarbij horen, leer je tijdens de opleiding. Je leert hoe je op basis van jouw rapporten adviesgesprekken kunt voeren om kwaliteitsverbetering voor elkaar te krijgen.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bol
  Leerweg bol
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  6.6
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  67%
  Doorstroom naar hbo-opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  63%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  85%
  Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
  € 11

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als onderzoeker leefomgeving zet jij je in voor een schoner milieu. Je onderzoekt bodem, water, lucht, geluid, afvalstoffen en planten en dieren. Daarnaast adviseer je hoe dit het beste schoon kan houden. Je begeleidt onderzoek naar het milieu en je zorgt voor het schoonmaken van bodemgebieden. Je vraagt vergunningen aan en je zorgt ervoor dat ze nageleefd worden. Je geeft ook voorlichting.

Stage voor docenten: “Grijp die kans! Er is voor iedereen iets te halen.”

"Van een docentstage ben je zelf de architect," zegt een enthousiaste Wiet van Bragt, docent en opleidingscoördinator aan de opleidingen Onderzoeker Natuur & Milieu en Milieu-inspecteur bij...
Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op werk

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken