Opzichter/uitvoerder groene ruimte

Opleiding

Als opzichter/uitvoerder groene ruimte zijn tuinen, natuurgebieden of recreatiegebieden jouw werkterrein. Eigenaren komen bij je met verschillende vragen. Soms willen ze alleen dat je het gaat beheren, soms vragen ze om een compleet nieuwe inrichting.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Groen
Richting
Groen
Opleidingscode
25617

Opleiding

Tijdens de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte leer je hoe je de werkzaamheden kunt organiseren en hoe je de uitvoering ervan begeleidt. Ook komen onderwerpen langs als veiligheid en calculeren. Natuurlijk krijg je kennis over ecologie, plantenkennis, landmeten en waterpassen. Omdat je leiding zult geven leer je ook hoe je dat het beste kunt doen.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Doorstroom naar hbo 30%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 5%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Opzichter/uitvoerder Groene Ruimte"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Opzichter/uitvoerder groene ruimte". Een student opzichter/uitvoerder groene ruimte spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als opzichter/uitvoerder groene ruimte aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Opzichter/uitvoerder groene ruimte". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Stefan en de volgende tekst verschijnt: "Student, Stefan Louwerse". De scene gaat over naar Sjaak met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Sjaak de Lange". In beeld lopen twee personen met veiligheidshesjes, helm, gehoorbescherming en een kettingzaag. In beeld staat het volgende weergeven: "De opzichter/uitvoerder groene ruimte is bezig met aanleg/inrichting en onderhoud/beheer van natuur, grond en water."

Als eerste komt Stefan in beeld. Hij neemt een selfie-video op. We horen hem nu.

Stefan: Hoi. We zijn vandaag aan het filmen. Dit is de werkplaats.

Beschrijver: Na Stefan komt Sjaak aan het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Stefan die met zijn collega's een tijdschrift over bloemen doorbladert.

Sjaak: Ik ben de praktijkbegeleider van Stefan, maar ik ga eigenlijk nooit mee naar buiten toe. De praktijkopleider buiten is René Kortekaas. Elke dinsdagochtend hebben we groenoverleg. Daar zitten we met zijn drieën in.

Beschrijver: Na Sjaak horen we Stefan. Hij zit in de kantine samen met zijn collega's. Vervolgens laat hij aan Sjaak zien waar de boom is met behulp van een plattegrond op zijn laptop.

Stefan: Ik kwam net een zieke boom tegen in de wijk. Hier staat zo’n zieke Malus. Die moeten we zo maar weghalen. Het groen vak is erg leuk. Het verandert eigenlijk altijd wel. Dat zal ook altijd blijven. Er zullen ook altijd veranderingen in blijven. Nieuwe trends, oude trends, het is van alles en nog wat.

Beschrijver: Sjaak neemt het woord over van Stefan. Op de beelden pakt Stefan een kettingzaag. Hij draagt een hesje met daarop: "Hollands Kroon".

Sjaak: Er is geen één dag hetzelfde. Natuur is natuur. En je zou denken dat je vandaag een planning hebt van: we gaan dat en dat doen. Dat giet het weer uit de lucht. Of het begint net weer te vriezen.

Beschrijver: We gaan terug naar Stefan. Ondertussen zijn Stefan en René de kettingzaag aan het sluipen.

Stefan: Ik ben er wel trots op dat ik aardig wat van planten en bomen weet. Dat ik het ook erg leuk vind om daarmee bezig te zijn.

Beschrijver: Na Stefan gaan we terug naar Sjaak.

Sjaak: Zelf ben ik heel gepassioneerd op dit vak. Met name op bomen. Het is fantastisch om dat door te geven aan de leerlingen. Stefan doet het tot nu toe heel goed.

Beschrijver: Stefan komt weer aan het woord. Er worden ondertussen beelden getoond van Stefan die met de kettingzaag de boom omzaagt.

Stefan: Ik leer zeer zeker ook de wat ouderwetse kneepjes van het vak. De dingen van vroeger die soms net wat verschillen van de dingen die ik nu leer op school. Overal en altijd moet je je werk kunnen doen.

Beschrijver: We horen nu Sjaak. Het is geen baan van negen tot vijf.

Sjaak: Het is vooral gewoon erg gezellig.

Beschrijver: Na Sjaak krijgt Stefan het woord.

Stefan: Elke dag is weer anders. We doen een hoop leuke dingen samen. We gaan ook veel naar beurzen en dat soort dingen.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Sjaak. Na het verhaal van Sjaak wordt de video afgesloten.

Sjaak: Een dag niet gelachen is een dag niet... Hoe heet het? Zoiets.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Opzichter/uitvoerder groene ruimte". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "voert grote groenprojecten", "plant en organiseert het werk", "stuurt medewerkers aan", "overlegt met klanten en publiek", "gebruikt materialen en middelen", "maakt rapportages". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Opzichter/uitvoerder groene ruimte" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "natuurbewust", "beslissend en duidelijk", "organiserend en aansturend", "samenwerkend en sociaal", "initiatief en klantgericht". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als opzichter/uitvoerder groene ruimte zorg je voor tuinen, plantsoenen, bossen, natuurterreinen en recreatieterreinen. Allemaal plekken die aangelegd, ingericht, beheerd en onderhouden moeten worden. Je kan goed met mensen omgaan. Je vindt het fijn om zelf de handen uit de mouwen te steken. Je houdt goed in de gaten dat alles goed georganiseerd is. Je zorgt ervoor dat mensen, materiaal en middelen op het goede moment op de goede plek zijn.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 91%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 98%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector