Vakbekwaam hovenier

Vakbekwaam hovenier

Als vakbekwaam hovenier weet jij waar je aan moet denken bij de aanleg van een tuin of park. Niet alleen aan planten en vijvers maar ook aan de afwatering bijvoorbeeld en de verlichting en bestrating. Met jouw kennis en vakmanschap maak je echt iets moois.

Profiel Groen
Richting Groen
Code 25618
 • Niveau 3
 • 2-3 jaar
 • bol, bbl

Opleiding

 • Je leert veel over de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en andere groenvoorzieningen. Je leert ook over de natuur en de verschillende bodemsoorten en het beheer daarvan. Daarnaast leer je hoe je vijvers en buitenverlichting aanlegt. Je zult veel samenwerken met collega’s, als vakbekwaam hovenier leer je dan hoe je collega’s instrueert. En omdat je voor klanten werkt, leer je adviezen geven.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg: bol bbl
  Leerweg bol
  Doorstroom naar andere mbo opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  35%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  10 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Goede kans op stage
  Leerweg bbl
  Doorstroom naar andere mbo opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  9%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  10 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied
  Goede kans op een leerbaan

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als vakbekwaam hovenier zorg je voor de aanleg en onderhoud van tuinen en parken. Dit kunnen privé tuinen zijn maar ook tuinen van instellingen en stadsgroen. Je begeleidt collega’s en houdt de planning goed in de gaten. Je onderhoudt contact met de klant en weet zijn wensen te vertalen naar goede, functionele ontwerpen.  

Het mbo doet ‘t: “Groen maakt gezond en gelukkig”

Al sinds 2004 is Lodewijk Hoekstra (45) regelmatig op televisie te zien in programma’s over tuinen. Tevens is hij oprichter van NL Greenlabel, waarmee hij zich inzet voor een groenere en duurzamere...

Zoeken