Vakbekwaam hovenier

Als vakbekwaam hovenier weet jij waar je aan moet denken bij de aanleg van een tuin of park. Niet alleen aan planten en vijvers maar ook aan de afwatering bijvoorbeeld en de verlichting en bestrating. Met jouw kennis en vakmanschap maak je echt iets moois.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert veel over de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en andere groenvoorzieningen. Je leert ook over de natuur en de verschillende bodemsoorten en het beheer daarvan. Daarnaast leer je hoe je vijvers en buitenverlichting aanlegt. Je zult veel samenwerken met collega’s, als vakbekwaam hovenier leer je dan hoe je collega’s instrueert. En omdat je voor klanten werkt, leer je adviezen geven.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Doorstroom naar andere mbo opleiding 35%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 9%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Vakbekwaam Hovenier"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakbekwaam hovenier". Een student vakbekwaam hovenier spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als vakbekwaam hovenier aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakbekwaam hovenier". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Brandon en de volgende tekst verschijnt: "Student, Brandon Van der Sande". De scene gaat over naar Henk met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Henk Vlietstra". Ze staan beiden buiten in een tuin. Henk laadt materiaal uit de bedrijfsbus. Op de bus staat "Engelsman Hoveniers". De beelden tonen onder andere een kruiwagen met een mand, tuingereedschap en een bladblazer. In beeld staat het volgende weergeven: "De vakbekwaam hovenier verzorgt de aanleg en het onderhoud van particuliere tuinen, tuinen van instellingen en stadsgroen."

Als eerste komt Brandon aan het woord.

Brandon: Je bent lekker buiten bezig en ik geniet van de natuur. Altijd als je bij een klant komt, dan weet je dat je de tuin lekker kan opknappen.

Beschrijver: Henk geeft advies aan Brandon. Ze zijn beiden aan het werk in een tuin. Ze zijn de tuin aan het schoffelen en verwijderen onkruid. Henk vertelt daarna over zijn beroep.

Henk: Niet alleen de open grond schoffelen maar ook het onkruid uit de planten. Pak even een mandje erbij.

Een hovenier, wat doet die? Een hovenier is altijd buiten bezig. Hij onderhoudt tuinen maar kan ook tuinen aanleggen. Dat kan bij particulieren zijn maar ook bij de overheid, scholen of kantoren.

Beschrijver: Na Henk horen we Brandon weer.

Brandon: Je hebt gelijk resultaat van je werk. Als je gaat maaien zijn de banen gelijk strak. Gelijk een wereld van verschil in zo'n tuin. Van Henk leer ik een hoop plantennamen.

Beschrijver: Henk stelt Brandon vervolgens een vraag waarop Brandon antwoordt. Henk vervolgt in de volgende scene zijn verhaal.

Henk: Wat zijn dit voor planten dan?

Brandon: Dat zijn Asters.

Henk: Ik vind dat een hovenier wel zijn plantenkennis moet hebben. Het vak leren kan wel, maar je moet ook de natuur mooi vinden. Je moet niet bang zijn dat je vuile handen krijgt. Die heb je er ook bij. Dan loop je de hele dag met handschoenen aan.

Beschrijver: Na Henk gaan we terug naar Brandon. Op de beelden heeft Henk een elektrische heggenzaag in zijn handen. Brandon snoeit vervolgens de heg bij met de heggenschaar.

Brandon: De trucjes, de kleine dingetjes en de kneepjes van het vak. Allemaal oude kennis die je niet op school leert, dat leer ik ook van Henk.

Beschrijver: Henk geeft Brandon uitleg over hoe hij moet snoeien met de heggenschaar. In de volgende scene geeft hij feedback over Brandon.

Henk: Brandon, je moet je arm zo houden. Dan hou je een hoogte. Als je zo staat te knippen, ga je of hier hoger of daar lager.

Brandon doet het over het algemeen goed. Ik moet hem wel even helpen maar daarom zit hij ook nog op school. Maar het gaat goed. Hij pakt het aardig goed op. Dus ik ben tevreden.

Beschrijver: Brandon neemt samen met Henk een selfie-video op. We horen eerst Brandon en daarna Henk. Het woord gaat over en weer. Op de beelden loopt Henk uit beeld. Als laatste horen we Brandon. Daarna gaat de video naar een einde.

Brandon: Henk, ruim je het groenafval even op? Daar staat de kruiwagen.

Henk: Ik dacht dat jij dat al gedaan had.

Brandon: Nee, dat mag jij doen.

Henk: Dus dat moet ik nog gaan doen? Nou, lekker dan. Dan ga ik wel weer.

Brandon: Dan ga ik vast naar huis toe. Succes.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakbekwaam hovenier". Brandon maakt in de video gebruik van de bladblazer. De vakfacts staan opgesomd in beeld: "legt tuinen aan en houdt van de natuur", "onderhoudt het groen", "heeft kennis van bomen, planten en bloemen", "plant zijn werkzaamheden", "werkt met middelen en gereedschappen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakbekwaam hovenier" met daaronder de benodigde skills: "vakbekwaam en leergierig", "natuur- en milieubewust", "verzorgend", "sterk en fit", "creatief en sociaal". In de video loopt Brandon met een kruiwagen vol snoei-afval. Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als vakbekwaam hovenier zorg je voor de aanleg en onderhoud van tuinen en parken. Dit kunnen privé tuinen zijn maar ook tuinen van instellingen en stadsgroen. Je begeleidt collega’s en houdt de planning goed in de gaten. Je onderhoudt contact met de klant en weet zijn wensen te vertalen naar goede, functionele ontwerpen.  

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector