Vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek

Kaasmaker, bierbrouwer, laborant en nog veel meer kan je worden na deze opleiding. De wereld van voeding is heel internationaal en is altijd in beweging. Wil jij daar je bijdrage aan leveren?

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding tot vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek leer je van alles over voedsel en alle variaties die er zijn. Je leert over de productie ervan en het hele proces dat er achter zit tot aan je bord. De vakken voedingsleer, levensmiddelentechnologie en kwaliteitskennis, microbiologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, economie en ondernemen komen allemaal voorbij.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Doorstroom naar andere mbo opleiding 50%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 13%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_Vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek". Een student Vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als Vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jarno en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jarno Domine". De scene gaat over naar Arjan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Arjan Hoekman". Ze dragen beiden een haarnetje en staan in een opslagruimte met kazen. In beeld staat het volgende weergeven: "Vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek werk je in een bedrijf waar voedingsmiddelen voor mens en dier worden gemaakt."

Als eerste komt Arjan aan het woord. In de volgende scene heeft Jarno een formulier vast. Arjan stelt hem een vraag waarop Jarno antwoordt. Jarno vertelt vervolgens zijn verhaal voor de camera van SBB.

Arjan: We zijn een zuivelfabriek en we produceren kazen. We zijn gespecialiseerd in kruidenkaas.

En wat ga je dan doen?

Jarno: Dan breng ik het naar degene die het weegt.

Ik ben leidinggevende van de bio-pakafdeling. Ik stuur de mensen aan op de afdeling en spring bij waar dat nodig is.

Beschrijver: Na Jarno gaan we terug naar Arjan. Er worden beelden getoond van Jarno die een kaas verpakt in een doos. De dozen met kaas worden op een lopende band geplaatst.

Arjan: Op deze afdeling doen we van alles. Er worden kazen besteld, allerlei artikelen komen hier binnen, die worden hier ingeboekt. De voorraad wordt bijgehouden. Vervolgens worden er orders gepikt. En wordt alle kaas verpakt in dozen en wordt het klaargezet voor verzending. Dat wordt vervolgens nog in de vrachtwagen gezet.

Hoe is onze band? Goed, vind ik.

Beschrijver: Jarno vult Arjan aan.

Jarno: Ja, dat vind ik ook. Gewoon goed.

Arjan heeft heel veel ervaring. Dus ik kan altijd dingen aan hem vragen van: hoe regel je dit? Hoe doe je dat?

Beschrijver: Jarno zit op een heftruck. Arjan bespreekt een vrachtbrief met hem.

Arjan: Dat kun je controleren aan de hand van de vrachtbrief. Dat is belangrijk om te doen. Haal de pallet maar op, ik wacht hier wel even.

Beschrijver: Na Arjan komt Jarno weer aan het woord. Op de beelden laadt Jarno een pallet met dozen kaas in een vrachtwagen.

Jarno: Om mijn functie goed te kunnen uitoefenen, moet je het overzicht kunnen houden. Veel kennis hebben van het verpakken en ook veel kennis van de materialen die we hier hebben. Op mijn opleiding leer ik hoe het kaasmaken in zijn werk gaat. Je levert betere kwaliteit werk af want je signaleert eerder problemen.

Beschrijver: Het woord gaat weer naar Arjan. In de volgende scene loop Arjan met een formulier naar Jarno. Jarno reageert op Arjan. Daarna vervolgt Arjan zijn verhaal.

Arjan: Ik zie de toekomst van Jarno heel positief in. Jarno heeft al veel bereikt, vind ik.

Kun je dit nog even af laten tekenen?

Jarno: Ja.

Arjan: Hij heeft gewerkt op de verpakafdeling. Daarna is hij naar de bio-pakafdeling gegaan, deze afdeling. Waar hij nu alles aanstuurt. Het is mooi om te zien hoe hij zich daarin ontwikkelt.

Beschrijver: We gaan terug naar Jarno.

Jarno: Het is mooi om een afdeling aan te sturen. Vooral als het ook goed draait. Dus ik ben zeker trots op mijn werk.

Beschrijver: Arjan en Jarno nemen samen een selfie-video op. We horen eerst Arjan en daarna Jarno. Het woord gaat over en weer. Na Jarno komt de video aan een einde.

Arjan: Het zit er weer op, Jarno.

Jarno: Alle kaas zit in dozen.

Arjan: Tijd om weekend te houden.

Jarno: Goed weekend.

Arjan: Goed weekend, tot maandag.

Jarno: Tot maandag.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "doet productiewerk in een bedrijf", "stuurt collega's aan", "houdt toezicht", "werkt schoon en hygiënisch", "volgt de regels en richtlijnen", "rapporteert werkzaamheden". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "meewerkend en samenwerkend", "enthousiast en betrokken", "veilig en schoon", "oplettend en verantwoordelijk", "ijverig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je weet alles van het maken van voedsel- of drankproducten. Goede voeding is belangrijk. Het draagt bij aan de gezondheid van iedereen. In het bedrijf waar je werkt, heb je op dat gebied ook alle touwtjes in handen. Je stelt de apparatuur en machines in en je geeft leiding aan je medewerkers. Je houdt rekening met de beperkte houdbaarheid van je producten. Je doet goed werk als je kunt garanderen dat de hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid in jouw bedrijf honderd procent in orde zijn. Je bereidt en verpakt voedingsmiddelen voor mens en dier. Je leidt het productieproces in goede banen, bedient machines en stelt ze af.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €21
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector