Ondernemer bakkerij

Als ondernemer bakkerij heb jij jouw eigen ambachtelijke bakkerij. Jij maakt er iets bijzonders van met jouw enthousiasme en gedrevenheid.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert het bakkersvak tijdens de opleiding ondernemer bakkerij. Je leert een winkel runnen en voortdurend verbeteringen door te voeren. Ondernemersvaardigheden zijn onderdeel van deze opleiding, en daar hoort ook leidinggeven bij.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 33%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Ondernemer bakkerij"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Ondernemer bakkerij". Een student ondernemer bakkerij spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als ondernemer bakkerij aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Ondernemer bakkerij". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Marjolein en de volgende tekst verschijnt: "Student, Marjolein Holewijn". De scene gaat over naar Chris met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Chris Mulder". In beeld staat het volgende weergeven: "Eigenaar van een brood- en/of banketbakkersbedrijf." Ondertussen maakt Marjolein in de video een taart.

Als eerste komt Chris aan het woord.

Chris: Jongejans is een vrij groot bedrijf. We hebben vier winkels. Brood, banket, gebak, het wordt allemaal hier gemaakt.

Beschrijver: Marjolein neemt het woord over van Chris. Op de beelden brengt Marjolein versiering aan op de taart met behulp van een spuitzak.

Marjolein: Ik doe dus de ondernemer bakkerij-opleiding. Dit houdt in dat ik zowel met de praktijklessen van het bakken bezig ben alsook het financiële plaatje meekrijg en ook medewerkers aan moet sturen. Zodat ik later mijn eigen bedrijf kan beginnen.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Chris.

Chris: Ik ga even de planning met je doornemen voor vandaag. Wat we vandaag absoluut moeten hebben: de donuts moeten doorgehaald worden.

Beschrijver: Marjolein stelt Chris een vraag.

Marjolein: Drie platen van elk weer?

Beschrijver: Chris reageert op Marjolein.

Chris: Drie platen van elk. Er moeten soepstengels gemaakt worden. En je moet gewoon zorgen dat iedereen op zijn plek staat.

Beschrijver: Na Chris horen we Marjolein.

Marjolein: Mijn werkzaamheden op een dag verschillen nogal. Het hangt er vanaf wat de winkels nodig hebben, wat ze besteld hebben. De werkzaamheden die ik doe zijn onder andere het personeel aansturen, de voorraad bijhouden en zorgen dat alles op tijd klaar is zodat het meekan naar de winkel.

Beschrijver: Chris geeft instructie aan Marjolein. Ondertussen komt een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". In de volgende scene vertelt Chris over de werkzaamheden binnen het bedrijf. Ondertussen worden er beelden getoond van Marjolein die slagroom aanbrengt op de taart en uitsmeert over de gehele taart. Ze brengt vervolgens stukjes amandel aan op de zijkant van de taart.

Chris: We gaan ook even de bestelling doen. Want we moeten natuurlijk ook een voorraad hebben. Dan ga je aanvinken wat we nodig hebben tot vrijdag. Dat moet je dus meteen even aanvinken en doorsturen. Dan hebben we weer een beetje voorraad.

Als je leidinggevende wilt worden dan moet je om je heen kijken. Dan moet je ondersteunen waar het nodig is en durven in te grijpen. We proberen haar inzicht te geven in hoe het werkt in de hele bakkerij. Dus niet alleen taarten maken. We proberen te laten zien dat er meer bij komt kijken dan alleen een taart maken. Er zit een financieel plaatje bij. Er moet voorraad zijn.

Beschrijver: Marjolein neemt een selfie-video op. We horen haar. Op de achtergrond staan de taarten.

Marjolein: Ik ben de laatste hand aan het leggen aan de laatste twee platen slagroomtaarten.

Beschrijver: Chris geeft nu feedback over Marjolein.

Chris: Met Marjolein samenwerken gaat prima. Ze doet altijd precies wat je zegt. Er mankeert nooit iets aan, hoef je niet te controleren. En het gaat haar steeds beter af.

Beschrijver: Marjolein reageert op Chris.

Marjolein: Fijn om te horen.

Beschrijver: We horen weer Chris. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Chris: Dat komt helemaal goed met haar.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Ondernemer bakkerij". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "is zelfstandig ondernemer", "begroot en bewaakt financiën", "plant en verdeelt de werkzaamheden", "stuurt medewerkers aan", "werkt mee in de bakkerij". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Ondernemer bakkerij" met daaronder de benodigde skills: "ondernemend", "strategisch", "zelfstandig", "commercieel", "overtuigend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als ondernemer bakkerij run je een bakkersbedrijf. Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken in de bakkerij, de winkel en het kantoor. Je bepaalt het assortiment en let erop dat alle wettelijke regels en voorschriften gevolgd worden. Vaak werk je al (heel) vroeg in de ochtend.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector