Zelfstandig werkend bakker

Opleiding

Je bent als zelfstandig werkend bakker niet alleen geduldig en heel precies, maar ook creatief en je durft te experimenteren.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Bakkerij en winkelambacht
Opleidingscode
25722

Opleiding

Je leert de fijne kneepjes van het bakkersvak kennen. Je leert op ambachtelijke wijze brood en banket te bakken. Als kers op de taart leer je ook bruidstaarten bakken. Jij kent de fijne kneepjes om heerlijke producten te maken. Natuurlijk ken je ook de hygiëne eisen en leer je hoe je goed kunt schoonmaken.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 44%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 72%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 25%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Floor Depla en praktijkopleider Stefan Brugmans over het vak van zelfstandig werkend bakker.

(ENERGIEKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Zelfstandig werkend bakker

Floor Depla, student

Stefan Brugmans, praktijkopleider

Maakt bakkerijproducten en richt zich op de kwaliteit van producten en processen in de bakkerij.

Student Floor Depla staat in een keuken.

FLOOR DEPLA (IN EEN VLOG): "Hallo, ik ben Floor. Dit zijn m'n collega's Roel en Dennis. Die zijn worstenbroodjes aan het maken. Ja, en ik help ze daarbij."

FLOOR: "Hoi, ik ben Floor en ik volg de opleiding Zelfstandig werkend bakker. Als ik begin, dat is rond een uur of vier, dan moet ik deegjes klaarmaken alle kleine broodjes, op tijd alles in de rijskast. Zodat alles op tijd klaar is als de winkel opengaat. Voor acht uur moet het grote brood klaar zijn."

Floor staat samen met praktijkopleider Stefan Brugmans bij een machine.

STEFAN BRUGMANS (TEGEN FLOOR): "Floor, wil je voor het tarwebrood dadelijk gaan afwegen? 300 gram pasta en 800 gram roomboter."

FLOOR (TEGEN STEFAN): "Ja. En dat mag er allemaal bij? O nee, het zout moet natuurlijk apart."

STEFAN: "Ik ben Stefan Brugmans. Eigenaar van Martin Brood Patisserie Chocolade. En zoals de naam al zegt, we maken brood, chocola, patisserie, gebak. Eigenlijk heel veel dingen die met het bakkersvak te maken hebben."

Stefan laat een bakproces aan Floor zien.

STEFAN (TEGEN FLOOR): "Komt hij eruit. Draai je 'm hier in. Rollen en dan hier neerleggen."

Floor en Stefan staan samen voor de camera.

STEFAN (TEGEN FLOOR): "Floor, je bent al een aantal weken bij ons in het bedrijf. Als ik ga vergelijken, de technieken en de producten die je maakte toen je bij ons binnenkwam en nu, zie ik al een grote vooruitgang."

FLOOR (TEGEN STEFAN): "Wat mooi om te horen. Ik zie ook het verschil tussen het begin, toen ik hier net was, en nu. Zoals het eerste worstenbroodje en nu. Dat het er mooier uitziet."

Beeldtekst:

Vakfacts zelfstandig werkend bakker:

- ontwikkelt

- maakt en bakt bakkerijproducten

- bestelt grondstoffen en producten

- houdt bakkerij schoon

- adviseert klanten over bakkerijproducten

- bewaakt de kwaliteit van de producten

Skills:

- creatief

- kwaliteitsbewust

- nauwkeurig

- gedisciplineerd

- werkt systematisch

- foodie

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt in beeld.

Beeldtekst:

De opnames voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven.

Beroep

Als zelfstandig werkend bakker maak je allerlei soorten broodproducten, hartige producten en gebak. Je houdt je ook bezig met de inkoop. Je beoordeelt het uiteindelijke resultaat op kwaliteit en je zorgt voor de planning van het werk. Je bent creatief en vernieuwend. Je weet alles over deeg en beslag en de ovens die je gebruikt voor het bakken. Je werkt zorgvuldig en hygiënisch. Het bakkersvak is lichamelijk behoorlijk pittig omdat je je werk vooral staand en lopend verricht. Vroeg opstaan en in een hoog werktempo allerlei producten maken horen erbij. Het is niet drie uur doen over een taart zoals in programma’s als heel Holland bakt.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 91%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 98%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector