Bootman

Als bootman help je schepen die willen aanleggen of vertrekken in een haven of sluis. Je werkt meestal vanaf de wal, maar soms ga je al op zee aan boord om te helpen het schip naar binnen te varen.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar

Opleiding

Je leert hoe een haven werkt en hoe schepen daarbinnen het beste kunnen manoeuvreren en af- en ontmeren. Tijdens de opleiding leer je de verschillende soorten schepen kennen en zie je waar je rekening mee moet houden. Je leert hoe je personen, goederen en drijvende objecten kunt vervoeren en hoe je duikers begeleidt bij de duikwerkzaamheden.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 78%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Bootman"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Bootman". Een student bootman spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als bootman aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Bootman". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Patrick en de volgende tekst verschijnt: "Student, Patrick Smit". De scene gaat over naar Gerrit met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Gerrit van der Berg". Ze staan beiden in de haven. Daarna vaart Patrick op een boot. In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt zowel vanaf de kade als vanaf een vaartuig en houdt zich bezig met het vast- en losmaken van vaartuigen."

Als eerste komt Patrick aan het woord.

Patrick: Ik ben leerling eerste jaar bootman opleiding, bij de Koninklijke Roeiers Vereniging Eendracht. Wij leren hier voornamelijk zeeschepen vast- en losmaken.

Beschrijver: Ze staan in een klein bootje. Gerrit geeft uitleg aan Patrick en zijn collega's. Terwijl hij spreekt wijst hij naar een gedokt schip op de achtergrond. In de volgende scene stelt zij zich voor. Er worden ondertussen beelden getoond van Gerrit en Patrick die de motor van een boot controleren.

Gerrit: Wat we zo meteen gaan doen, we gaan voertrossen halen. Daar bij dat schip. Dus even rond gooien.

Ik ben praktijkopleider bij de Koninklijke Roeiers Vereniging Eendracht. Ons werkterrein is de Rotterdamse haven. Dat loopt vanaf de stad Rotterdam tot aan de Tweede Maasvlakte. Daar bieden wij onze diensten aan. Dus het vast- en losmaken van zeeschepen, het verhalen van zeeschepen.

Beschrijver: Na Gerrit komt Patrick aan het woord.

Patrick: Het werk op het water is een passie. Het manoeuvreren en het werk op zich is gewoon elke dag is anders en daar moet je je op aanpassen.

Beschrijver: Gerrit geeft weer uitleg aan Patrick en zijn collega's.

Gerrit: Dat je rekening houdt met de wind. Want uiteindelijk merk je dat als je die trossen gaat inladen.

Beschrijver: Patrick geeft feedback over Gerrit.

Patrick: Hij is recht voor zijn raap. Daar leer je snel en goed van.

Beschrijver: In deze scene geeft Gerrit feedback over Patrick. Ondertussen komt er een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Patrick: Patrick is altijd enthousiast en vind het leuk werk. Dat is wel een compliment naar hem toe. Dat hij toch ook wel in moeilijke situaties toch wel enthousiast blijft.

Beschrijver: Patrick neemt een selfie-video op. We horen hem nu. De video gaat daarna naar een afsluiting toe.

Patrick: Let's go, op naar het volgende zeeschip.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Bootman". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "draagt zorg voor het vast- en losmaken van vaartuigen", "vervoert personen, goederen en drijvende objecten", "werkt aan boord van vaartuigen", "assisteert bij calamiteiten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Bootman" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "verantwoordelijk", "communicatief", "collegiaal", "planmatig", "buitenmens". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als bootman help je met het afmeren van zeeschepen en het weer los maken daarvan. Dat gebeurt aan wal en op de rivier. Soms moet je op zee aan boord stappen om te helpen het schip naar binnen te varen. Je assisteert bij de behandeling van calamiteiten. Als bootman vervul je dus een spilfunctie in de haven. Je werkt samen met je collega’s, sleepboten, loodsen en de havendienst. Je kent de haven op je duimpje! Je  kan goed samenwerken. Verder werk je veilig; het gaat in je werk namelijk om grote schepen, kostbare ladingen en de veiligheid van mensen. Bootmannen worden ook wel roeiers genoemd. 

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector