Bootman

Bootman

Als bootman help je schepen die willen aanleggen of vertrekken in een haven of sluis. Je werkt meestal vanaf de wal, maar soms ga je al op zee aan boord om te helpen het schip naar binnen te varen.

Opleiding

 • Je leert hoe een haven werkt en hoe schepen daarbinnen het beste kunnen manoeuvreren en af- en ontmeren. Tijdens de opleiding leer je de verschillende soorten schepen kennen en zie je waar je rekening mee moet houden. Je leert hoe je personen, goederen en drijvende objecten kunt vervoeren en hoe je duikers begeleidt bij de duikwerkzaamheden.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bbl
  Leerweg bbl
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  83%
  Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  Onbekend
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als bootman help je met het afmeren van zeeschepen en het weer los maken daarvan. Dat gebeurt aan wal en op de rivier. Soms moet je op zee aan boord stappen om te helpen het schip naar binnen te varen. Je assisteert bij de behandeling van calamiteiten. Als bootman vervul je dus een spilfunctie in de haven. Je werkt samen met je collega’s, sleepboten, loodsen en de havendienst. Je kent de haven op je duimpje! Je  kan goed samenwerken. Verder werk je veilig; het gaat in je werk namelijk om grote schepen, kostbare ladingen en de veiligheid van mensen. Bootmannen worden ook wel roeiers genoemd. 

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Schoollocaties

Kans op werk

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken