Bootman

Als bootman help je schepen die willen aanleggen of vertrekken in een haven of sluis. Je werkt meestal vanaf de wal, maar soms ga je al op zee aan boord om te helpen het schip naar binnen te varen.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar

Opleiding

Je leert hoe een haven werkt en hoe schepen daarbinnen het beste kunnen manoeuvreren en af- en ontmeren. Tijdens de opleiding leer je de verschillende soorten schepen kennen en zie je waar je rekening mee moet houden. Je leert hoe je personen, goederen en drijvende objecten kunt vervoeren en hoe je duikers begeleidt bij de duikwerkzaamheden.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 78%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Als bootman help je met het afmeren van zeeschepen en het weer los maken daarvan. Dat gebeurt aan wal en op de rivier. Soms moet je op zee aan boord stappen om te helpen het schip naar binnen te varen. Je assisteert bij de behandeling van calamiteiten. Als bootman vervul je dus een spilfunctie in de haven. Je werkt samen met je collega’s, sleepboten, loodsen en de havendienst. Je kent de haven op je duimpje! Je  kan goed samenwerken. Verder werk je veilig; het gaat in je werk namelijk om grote schepen, kostbare ladingen en de veiligheid van mensen. Bootmannen worden ook wel roeiers genoemd. 

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector