Maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij

Maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij is een alleskunner op kleine schepen. Je kunt werken op de brug van een schip maar ook in de machinekamer.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je krijgt les in nautische en technische vakken want je moet veel kunnen in dit beroep. Navigeren, manoeuvreren en meteorologie aan de ene kant en voortstuwing, elektrotechniek aan de andere kant. 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 82%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij (Stuurman kleine schepen)"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Stuurman kleine schepen". Een student stuurman kleine schepen spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als stuurman kleine schepen aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Stuurman kleine schepen". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Finy en de volgende tekst verschijnt: "Student, Finy Cijsouw". De scene gaat over naar Maurice met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Maurice de Bruine". In beeld staat het volgende weergeven: "Houdt zich bezig met complexe en technische handelingen, zoal de navigatie van het schip met een vermogen tot 3000GT." In de video staat Finy met veiligheidskleding en helm op de kade naast een schip.

Als eerste neemt Finy het woord. Op de beelden bevindt hij zich in de cabine van een schip.

Finy: Ik ben Finy. Ik zit op de school Maritiem de Ruyter in Vlissingen. Ik volg de opleiding stuurman kleine schepen. Ik loop stage bij Seacontractors. In dit geval op de Sea Bulldog. Daar zit ik het komende half jaar met tussenpozen van een paar weken, loop ik hier stage.

Beschrijver: In de volgende scene staan Finy en Maurice op de kade. Finy draagt de afstandsbediening van een kraan. Maurice geeft uitleg aan Finy. We horen Maurice.

Maurice: Finy, als je zo het sleepmateriaal gaat ophijsen, moet je even goed de veiligheid in de gaten houden. Doorgeven wat je gaat doen en zeker weten dat er niemand in de weg loopt.

Beschrijver: Finy reageert op Maurice. In de volgende scene vertelt hij over zijn werkzaamheden.

Finy: Ja, is goed.

Ik help mee aan boord met de reisvoorbereiding, met de kaarten bestellen. Ik werk de kaarten bij, ik help mee aan dek en ik bedien de kraan. Maar ik mag soms ook samen met de kapitein het schip manoeuvreren.

Beschrijver: Maurice neemt het woord over van Finy. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Maurice: Wij zijn een bedrijf met sleepboten en wij werken wereldwijd in de off-shore industrie, windmolenparken en natte aannemerij.

Beschrijver: Na Maurice gaan we terug naar Finy. Ondertussen bekijkt Finy in de video kaartgegevens op een computer. In de volgende scene is de camera bevestigt op een dasboard. Voor de camera is een telefoon aanwezig. Finy belt vervolgens met de havendienst.

Finy: Bij Seacontarctors lopen we stage meestal acht weken aan een stuk en daarna zijn we twee weken thuis. Daarna weer acht weken en zo maken we de vijf maanden vol. Meestal is dat binnen Europa. Alleen dat kan ook wereldwijd zijn.

Wij zijn klaar om te vertrekken. Ik ga de havendienst oproepen, dat we weg kunnen. Havendienst Vlissing, Sea Bulldog, klaar om te vertrekken.

Beschrijver: Maurice geeft nu feedback over Finy.

Maurice: Hij neemt de leiding aan dek. Hij is voor de veilige navigatie. En we leiden hem op om te manoeuvreren. Zodat hij alle werkzaamheden van de kapitein kan overnemen. En daarbij komen dan ook nog de administratieve taken.

Beschrijver: Het woord gaat over naar Finy. Ondertussen spreekt Finy op de beelden door een walkietalkie. Daarnaast bestudeert hij een kaart.

Finy: Aan boord moet je een teamspeler zijn. Je moet goed bekwaam zijn in Engels en je moet samen kunnen werken met andere mensen en ook met andere culturen want we hebben niet alleen Nederlanders aan boord maar ook Filipijnen of Polen. Ik zou Maurice willen bedanken voor al zijn inzet en al zijn geduld met mij. In het begin een beetje een lastige start gehad maar uiteindelijk heb ik de kneepjes van het vak kunnen leren van Maurice. En daar ben ik hem dankbaar voor.

Beschrijver: Maurice reageert op Finy. De video komt aan een einde.

Finy: Finy vooral zo doorgaan en dan kom je er wel.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Stuurman kleine schepen". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "voert de operationele taken uit aan boord", "bestuurt en navigeert het schip", "voert de veiligheidstaken uit", "voert de nautische taken uit aan boord", "voert maritieme communicatie". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Stuurman kleine schepen" met daaronder de benodigde skills: "nauwkeurig", "alert", "zelfstandig", "verantwoordelijk", "buitenmens". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Lijkt het je leuk om te werken en leven aan boord van een schip? Dan is een baan als maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij iets voor jou. Je hebt een afwisselende baan aan boord, waarbij je leiding geeft aan de bemanning én zelf de handen uit de mouwen steekt. Je bent een echte teamspeler. Ook technisch inzicht komt van pas! Je bent van alle markten thuis: navigeren, manoeuvreren, onderhoud plegen, communiceren, samenwerken met diverse partijen. Je collega’s hebben niet altijd de Nederlandse nationaliteit. Je moet het daarom ook leuk vinden om met verschillende culturen om te gaan. Stressbestendig zijn is belangrijk. Bij calamiteiten handel je voortvarend en raak je niet in paniek.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector