Nabewerker

Als drukwerk van de persen rolt, begint jouw werk. De nabewerker verzorgt de afwerking en de verpakking van drukwerk.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Media, vormgeving en ICT
Richting
Communicatie, media en design
Opleidingscode
25209

Opleiding

Rillen, stansen, vouwen, brocheren. Dat zijn allemaal technieken die je als nabewerker leert beheersen. Je leert precies welke techniek en apparatuur je nodig hebt om piekfijn drukwerk af te kunnen leveren. Je leert samenwerken met de drukkers om tot het beste resultaat te komen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als nabewerker leg jij de laatste hand aan ieder gedrukt product. Vaak werk je met computergestuurde machines. Het inbinden van een boek, het vouwen van de grappige verpakking van een nieuwe game, het op het juiste formaat snijden en de bladzijden hechten van een tijdschrift, de glossy voorzien van een glimmend laagje; jij beheerst al deze technieken en weet overal een mooi eindproduct van te maken. Omdat je werkt met geautomatiseerde nabewerkingapparatuur is het belangrijk dat je gevoel hebt voor techniek. Ook kun je goed samenwerken en creatief meedenken met de klant.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De printmedia sector heeft de afgelopen jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt in printtechnieken en manier van werken. ‘Oude’ druktechnieken zoals offset, flexo en zeefdruk worden gebruikt in combinatie met digitale printsystemen en technologieën, zoals inkjet, laserprint en UV-printen. Daarbij wordt circulair werken steeds belangrijker. En werken de mensen in de printsector steeds meer internationaal samen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Printmedia specialisten moeten kennis hebben van verschillende druk- en printtechnieken, zodat je flexibel bent en op veel verschillende manieren kunt werken. Door automatisering van taken is het belangrijk om te weten hoe het gehele grafische productiesysteem werkt. En hoe bedienings- en controlesystemen werken. Als printmedia specialist krijg je daarnaast te maken met een toenemende vraag naar gepersonaliseerde en op maat gemaakte prints.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als printmedia specialist doe je ambachtelijk werk, met grote machines en met digitale technieken. Er komen steeds nieuwe materialen en producten bij. Daarom moet je het leuk vinden om nieuwe werkmethoden te leren. Je gaat steeds meer internationaal samenwerken met andere bedrijven. Daarbij zorgt ieder voor zijn of haar eigen stukje van het eindproduct. Dat betekent dat je goed leert samenwerken en communiceren.