Allround podium- en evenemententechnicus

Dol op theater, muziek, evenementen, maar ook op techniek? Als allround podium- en evenemententechnicus kun je deze zaken mooi combineren.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je zult veel met anderen samenwerken, daarom leer je werken in teamverband. Het aansluiten en onderhouden van de apparatuur en het opbouwen van podia en decors komen voorbij tijdens de opleiding. Je leert ook de apparatuur te bedienen tijdens repetities en voorstellingen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 69%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround Podium- en Evenemententechnicus"

Beschrijver: De video gaat over Een student Allround Podium- en Evenemententechnicus spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als Allround Podium- en Evenemententechnicus aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

 

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround Podium- en Evenemententechnicus". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Sander en de volgende tekst verschijnt: "Student, Sander Nouris". De scene gaat over naar Jan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jan Van den Bosch". Beiden zijn werkzaam voor het Nationale Opera & Ballet. In beeld staat het volgende weergeven: "Bouw het podium en decor op tijdens een productie."

Als eerste komt Sander aan het woord. Hij staat naast Jochem. Vervolgens stelt Sander zich voor.

 

Sander: Ik ben Sander en dit is Jochem. Wij zijn nu op de derde etage op een zijbrug in het Opera & Ballet.

Ik ben Sander Nouris. Ik volg de opleiding podium- en evenemententechnicus. Ik loop mijn stage nu bij het Nationale Opera & Ballet.

 

Beschrijver: het opbouwen van het podium. Jan geeft instructie aan Sander.

 

Jan: Die mag je ook nog even vastmaken.

 

Beschrijver: Sander vervolgt zijn verhaal. ondertussen sfeerimpressies van de montagehal. Sander gebruikt een vacuüm leefsysteem om vloerplaten te verplaatsen.

 

Sander: De werkzaamheden beginnen hier met een trailer uitladen. Dan gaan we de montagehal in. Daar zetten we alles in elkaar. Dan gaan we het hoofdtoneel op. Hierbij wordt alles ingehangen. Daar komt echt alles bij elkaar. Het licht, geluid, de rigging. Dan beginnen de repetities. Ondertussen is er in de avond misschien wel weer een andere show dus moeten we in een tijdspan van drie uur het hele decor weer af- en opbouwen. Zodat de volgende voorstelling gewoon om kwart over acht kan beginnen.

 

Beschrijver: Jan staat naast een constructie van toneellampen. Hij geeft vervolgens uitleg aan Sander en een collega. In de volgende scene staan ze op een zijbrug.

 

Jan: Dan komt alles op zijn plek. Dat is voor het ballet voor vanavond, voor new classic.

Nationale Opera & Ballet is een bedrijf met 550 medewerkers door het hele bedrijf. Op het toneel werken we met zo’n 100 mensen. 35 belichters en 45 mensen die het decor bouwen.

De balletvloer gaat er zo in. De voorvloer moet er ook uit.

 

Beschrijver: Sander neemt het woord over van Jan.

 

Sander: Tijdens de voorstelling moeten we alles controleren of alles goed gaat. Dat er geen technische storingen zijn. Als die er zijn dan lossen we dat zo snel mogelijk op.

 

Beschrijver: Na Sander gaan we terug naar Jan

 

Jan: Sander doet het hartstikke goed. Sander is positief. Hij straalt vrolijkheid uit. En de mensen die graag hier willen werken halen we graag binnen.

 

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround Podium- en Evenemententechnicus". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bedient apparatuur", "checkt de werking van de installatie en apparatuur", "wisselt het decor", "bereidt de productie voor", "regelt de techniek tijdens de podiumproductie". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround Podium- en Evenemententechnicus" met daaronder de benodigde skills: "verantwoordelijk", "alert", "secuur", "flexibel", "technisch". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

 

 

 

 

 

 

 

Beroep

Je maakt een technisch plan voor de podium productie. Onder begeleiding bouw je podia, decors en tribunes op. Ook installeer je licht- en geluidsapparatuur. En als het optreden klaar is, zorg je ervoor dat alles weer wordt afgebouwd. Elektrotechniek, bouw en constructie zijn dingen waar jij je mee bezig houdt. En niet te vergeten de licht- en geluidstechniek. Je zorgt ervoor dat alles op het podium goed geregeld is. Ook het neerzetten van decorstukken en regelen van special effects zijn taken die bij jou liggen. Het is belangrijk dat je technisch aangelegd bent en een goed gevoel voor geluid hebt. Je let goed op de veiligheid van artiesten, medewerkers en het publiek. Bij onverwachte situaties, weet je snel te handelen. 

 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 89%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Een evenement, theaterproductie of concert kan niet zonder techniek. De sector blijft zich ontwikkelen met technologische innovaties. Zoals holografie, augmented reality en kunstmatige intelligentie. Daarmee worden evenementen steeds indrukwekkender en interactiever gemaakt. Er is een groot tekort aan podium- en evenemententechnici. Dat zorgt er zelfs voor dat sommige producties niet door kunnen gaan. De sector zit dus te springen om goede technici.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Al die nieuwe, soms ingewikkelde, technologie, vereist kennis van techniek en ICT. Daarom moeten podium- en evenemententechnici een flinke dosis allround technische kennis hebben. Daarnaast komt het vaak voor dat podium- en evenemententechnici zich specialiseren. Bijvoorbeeld in beeld, geluid, licht of augmented reality. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat binnen dit beroep steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en klimaatneutrale producties. Podium- en evenemententechnici moeten dus ook kennis hebben van energieverbruik en hoe je dat zo laag mogelijk houdt. En over het omgaan met materialen en milieubelastende stoffen. Evenementen zijn steeds vaker op buitenlandse bezoekers of toeschouwers gericht. Daarom wordt open staan voor andere culturen en een goede beheersing van het Engels steeds belangrijker.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je zult veel leren over techniek en ICT. Bijvoorbeeld over het aansluiten en onderhouden van apparatuur. Je leert ook de apparatuur te bedienen tijdens repetities en voorstellingen. Het opbouwen van podia en decors kan ook onderdeel zijn van je beroep. Als podium- en evenemententechnicus zul je veel met anderen samenwerken, daarom leer je werken in teamverband en omgaan met deadlines. Vaak ga je aan de slag als zelfstandig ondernemer of in dienst bij bijvoorbeeld festivals, live- of studiotechniek, theaters en poppodia of bij bands, theater- en dansgezelschappen en creatief producenten.