Podium- en evenemententechnicus

Dol op theater, muziek, evenementen, maar ook op techniek? Als podium- en evenemententechnicus kun je deze zaken mooi combineren.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je zult veel met anderen samenwerken, daarom leer je werken in teamverband. Het aansluiten en onderhouden van de apparatuur en het opbouwen van podia en decors komen voorbij tijdens de opleiding. Je leert ook de apparatuur te bedienen tijdens repetities en voorstellingen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 63%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 28%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Onder begeleiding bouw je podia, decors en tribunes op. Ook installeer je licht- en geluidsapparatuur. En als het optreden klaar is, zorg je ervoor dat alles weer wordt afgebouwd. Elektrotechniek, bouw en constructie zijn dingen waar jij je mee bezig houdt. En niet te vergeten de de licht- en geluidstechniek. Je zorgt ervoor dat alles op het podium goed geregeld is. Ook het neerzetten van decorstukken en regelen van special effects zijn taken die bij jou liggen. Het is belangrijk dat je technisch aangelegd bent en een goed gevoel voor geluid hebt. Je let goed op de veiligheid van artiesten, medewerkers en het publiek. Bij onverwachte situaties, weet je snel te handelen.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 83%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Een evenement, theaterproductie of concert kan niet zonder techniek. De sector blijft zich ontwikkelen met technologische innovaties. Zoals holografie, augmented reality en kunstmatige intelligentie. Daarmee worden evenementen steeds indrukwekkender en interactiever gemaakt. Er is een groot tekort aan podium- en evenemententechnici. Dat zorgt er zelfs voor dat sommige producties niet door kunnen gaan. De sector zit dus te springen om goede technici.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Al die nieuwe, soms ingewikkelde, technologie, vereist kennis van techniek en ICT. Daarom moeten podium- en evenemententechnici een flinke dosis allround technische kennis hebben. Daarnaast komt het vaak voor dat podium- en evenemententechnici zich specialiseren. Bijvoorbeeld in beeld, geluid, licht of augmented reality. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat binnen dit beroep steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en klimaatneutrale producties. Podium- en evenemententechnici moeten dus ook kennis hebben van energieverbruik en hoe je dat zo laag mogelijk houdt. En over het omgaan met materialen en milieubelastende stoffen. Evenementen zijn steeds vaker op buitenlandse bezoekers of toeschouwers gericht. Daarom wordt open staan voor andere culturen en een goede beheersing van het Engels steeds belangrijker.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je zult veel leren over techniek en ICT. Bijvoorbeeld over het aansluiten en onderhouden van apparatuur. Je leert ook de apparatuur te bedienen tijdens repetities en voorstellingen. Het opbouwen van podia en decors kan ook onderdeel zijn van je beroep. Als podium- en evenemententechnicus zul je veel met anderen samenwerken, daarom leer je werken in teamverband en omgaan met deadlines. Vaak ga je aan de slag als zelfstandig ondernemer of in dienst bij bijvoorbeeld festivals, live- of studiotechniek, theaters en poppodia of bij bands, theater- en dansgezelschappen en creatief producenten.