Medewerker Podium- en evenemententechniek

Altijd al backstage willen werken? Word medewerker podium- en evenemententechniek en bouw podia, decors en tribunes op!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert hoe je een productie technisch kunt voorbereiden. Je weet hoe je een locatie moet inrichten en wat waar moet komen. Je kan voorbereidingen doen en apparatuur aansluiten en bedienen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 56%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 23%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Matig
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker Podium- en evenemententechniek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker Podium- en evenemententechniek". Een student medewerker Podium- en evenemententechniek spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als medewerker Podium- en evenemententechniek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

 

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker Podium- en evenemententechniek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Demi en de volgende tekst verschijnt: "Student, Demi Kortekaas". De scene gaat over naar Ron met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Ron van Dijk". In beeld staat het volgende weergeven: "Bouwt technische constructies voor evenementen op en af."

Als eerste neemt Demi het woord.

 

Demi: Ik doe de opleiding medewerker podium- evenemententechniek op het Mediacollege.

 

Beschrijver: Na Demi gaat het woord naar Ron. Ondertussen installeert Demi op de beelden de theaterverlichting. In de volgende scene geeft Ron uitleg aan Demi.

 

Ron: Theater Ins Blau is een middelgroot vlakkevloertheater. We draaien dansvoorstellingen, toneelvoorstellingen, muziekvoorstellingen en kindervoorstellingen. We bouwen voorstellingen op qua licht, geluid en decor. We zorgen dat het gezelschap een leuke dag heeft. Dat we samen een mooie voorstelling neerzetten en dat het publiek blij weer weggaat.

Dit is de technische lijst van woensdag. Dan hebben we drie dansers, muzikanten. Een uur. Even checken, doet alles het? En dan pas omhoog gooien. Dit worden vier profielen van ons en dit neemt hij zelf mee.

 

Beschrijver: Na Ron gaat het woord naar Demi. In de volgende scene neemt Demi een selfie-video op. We horen haar.

 

Demi: De werkzaamheden die ik doe, zijn licht stellen, licht inhangen, zorgen dat mensen in het licht staan, geluid inregelen en neerzetten en zorgen dat de mensen verstaanbaar zijn.

Ik heb hier een karretje waar ik in sta en daarmee kom ik bij alle lampen.

 

Beschrijver: Ron komt nu aan het woord. Ondertussen werkt Demi in de video achter een speciale computer. In de volgende scene hebben Ron en Demi een overleg. Daarna vertelt hij over wat belangrijk is in het vak.

 

Ron: Qua begeleiding probeer ik heel persoonlijk dicht erbovenop te zitten. Een beetje snelheid erin zien te krijgen. En aan het eind van de dag proberen we even terug te pakken: Wat ging er goed? Wat ging er minder goed?

Dat zijn zijn eigen leds dus dat wordt even prakken in track 1. Vier profielen, vier profielen en dan nog zijn spotjes ertussen.

De belangrijkste les die Demi mee kan nemen is: plezier in het vak. Je moet er lol in hebben want anders houd je het niet vol.

 

Beschrijver: Demi geeft feedback over Ron.

 

Demi: Ik vind het heel fijn om met Ron samen te werken. Hij geeft duidelijke aanwijzingen en helpt waar nodig.

 

Beschrijver: Ron heeft het nu tegen Demi. De video gaat daarna naar een afsluiting.

 

Ron: Wat ik hoop is dat je later nog weleens terugdenkt aan dit stageadres. Zo van: daar ben ik toch begonnen met mijn eerste stage. Ik hoop dat je heel ver in dit vak mag komen.

 

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker Podium- en evenemententechniek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "checkt de werking van de installatie en apparatuur", "realiseert de wisseling van het decor", "plaatst apparatuur en middelen en sluit deze aan", "bedient apparatuur", "richt de productielocatie in en bouwt af", "vervoert de materialen naar de plek van opbouw". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker Podium- en evenemententechniek" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "verantwoordelijk", "techneut", "fysiek sterk", "stressbestendig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

 

Beroep

Onder begeleiding bouw je podia, decors en tribunes op. Ook installeer je licht- en geluidsapparatuur. En als het optreden klaar is, zorg je ervoor dat alles weer wordt afgebouwd. Elektrotechniek, bouw en constructie zijn dingen waar jij je mee bezig houdt. En niet te vergeten de licht- en geluidstechniek.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Een evenement, theaterproductie of concert kan niet zonder techniek. De sector blijft zich ontwikkelen met technologische innovaties. Zoals holografie, augmented reality en kunstmatige intelligentie. Daarmee worden evenementen steeds indrukwekkender en interactiever gemaakt. Er is een groot tekort aan podium- en evenemententechnici. Dat zorgt er zelfs voor dat sommige producties niet door kunnen gaan. De sector zit dus te springen om goede technici.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Al die nieuwe, soms ingewikkelde, technologie, vereist kennis van techniek en ICT. Daarom moeten podium- en evenemententechnici een flinke dosis allround technische kennis hebben. Daarnaast komt het vaak voor dat podium- en evenemententechnici zich specialiseren. Bijvoorbeeld in beeld, geluid, licht of augmented reality. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat binnen dit beroep steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en klimaatneutrale producties. Podium- en evenemententechnici moeten dus ook kennis hebben van energieverbruik en hoe je dat zo laag mogelijk houdt. En over het omgaan met materialen en milieubelastende stoffen. Evenementen zijn steeds vaker op buitenlandse bezoekers of toeschouwers gericht. Daarom wordt open staan voor andere culturen en een goede beheersing van het Engels steeds belangrijker.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je zult veel leren over techniek en ICT. Bijvoorbeeld over het aansluiten en onderhouden van apparatuur. Je leert ook de apparatuur te bedienen tijdens repetities en voorstellingen. Het opbouwen van podia en decors kan ook onderdeel zijn van je beroep. Als podium- en evenemententechnicus zul je veel met anderen samenwerken, daarom leer je werken in teamverband en omgaan met deadlines. Vaak ga je aan de slag als zelfstandig ondernemer of in dienst bij bijvoorbeeld festivals, live- of studiotechniek, theaters en poppodia of bij bands, theater- en dansgezelschappen en creatief producenten.